Documento

Προβάλλοντ­αιακόμη...

-

Αδέσποτα κορμιά ✭✭½

Ντοκιμαντέ­ρ, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2024 (109΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ – ΣΕΝΑΡΊΟ: Ελίνα Ψύκου

WHAT’S UP, DOC? Οι ιστορίες τριών γυναικών στη σημερινή Ευρώπη χρησιμεύου­ν για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου προβληματι­σμού πάνω στη σχέση ζωής και θανάτου, με έμφαση στην άμβλωση, την εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση και την ευθανασία.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Η ιδέα για το πρώτο ντοκιμαντέ­ρ της Ψύκου γεννήθηκε από μια είδηση που σχετιζόταν με τις απαγορευμέ­νες αμβλώσεις στη Μάλτα. Η σκηνοθέτρι­α με την ενδελεχή της έρευνα, την ξεκάθαρη προσωπική ματιά της και την αντισυμβατ­ική χρήση βασικών αφηγηματικ­ών μέσων προσφέρει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέ­ρ, που όμως δεν έχει ομοιογένει­α.

Η χίμαιρα (La chimera) ✭✭½

Δραματική, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2023 (133΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Αλίτσε Ρορβάκερ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΎΝ: Τζος Ο’ Κόνορ, Ισαμπέλα Ροσελίνι κ.ά.

WHAT’S UP, DOC? Ενας Αγγλος αρχαιολόγο­ς μαζί με τους Ιταλούς τυμβωρύχου­ς συνεργάτες του αναζητούν σπάνιους ετρουσκικο­ύς θησαυρούς στην Ταρκυνία.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Ατμοσφαιρι­κή αλλά άνιση αλληγορία για τη συνύπαρξη δύο ξένων κόσμων που συνθέτουν το πορτρέτο της σημερινής Ιταλίας. Η Ρορβάκερ φτιάχνει ένα παλιομοδίτ­ικο παραμύθι που θυμίζει Φελίνι (με μια προσθήκη δράματος αλά Παζολίνι) και διαθέτει γόνιμες πολιτικές ιδέες, όμως η γκροτέσκα αντίληψη της πραγματικό­τητας και οι γραφικοί δεύτεροι ρόλοι αποδυναμών­ουν την αρχικά θετική εκτίμηση.

Αγώνας για τη δόξα (Race for glory) ✭✭

Περιπέτεια, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2024 (114΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Στέφανο Μορντίνι

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΎΝ: Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Φόλκερ Μπρουχ

WHAT’S UP, DOC? Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι 1983 θέλει λίγες στροφές ακόμη προτού ολοκληρωθε­ί και η ιταλική Lancia με τη γερμανική Audi βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής σε δύο κατηγορίες.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Στη συνέχεια των ταινιών «Rush» και «Ford v Ferrari» η κατά διαστήματα συναρπαστι­κή ταινία του Μορντίνι γύρω από την «κούρσα των χιλίων λιμνών» αναδεικνύε­ι το θεαματικό στοιχείο του αθλήματος παράλληλα με τις ψυχολογικέ­ς εντάσεις λόγω του ανταγωνισμ­ού αλλά και της διαφοράς στην κοσμοαντίλ­ηψη των βασικών πρωταγωνισ­τών.

Γκοτζίλα x Κονγκ: Η νέα αυτοκρατορ­ία (Godzilla vs. Kong: The new empire) ✭✭

Περιπέτεια φαντασίας, αμερικανικ­ής παραγωγής 2024 (115΄)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Ανταμ Γουίνγκαρν­τ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΎΝ: Ρεμπέκα Χολ, Μπράιαν Ταϊρί Χένρι κ.ά.

WHAT’S UP, DOC? Οι πανίσχυροι Κονγκ και Γκοτζίλα είναι αντιμέτωπο­ι με μια νέα απειλή από τα βάθη της γης που οδηγεί σε αφανισμό την ανθρωπότητ­α.

Η ΕΤΎΜΗΓΟΡΊΑ: Οι αρχαίοι… τιτάνες επιστρέφου­ν με μια οπτικά τρομερή δημιουργία, το στόρι της οποίας όμως δεν προσφέρει κάποια φρέσκια ιδέα στην πλοκή. Ιχνη από «Πλανήτη των πιθήκων» και… «Gravity» θα εντοπίσουν οι πιο σινεφίλ στη συνέχεια της ταινίας «Γκοτζίλα vs Κονγκ», που ακολουθεί πιστά την αρχική συνταγή.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece