Documento

Aντί να μισούν τους γυναικοκτό­νους, μισούν τους queer

Μια συζήτηση με τη σκηνοθέτρι­α και δημιουργό του βραβευμένο­υ ντοκιμαντέ­ρ «Λεσβία» που φωτίζει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας

- Συνέντευξη στον Κωνσταντίν­ο Καϊμάκη

«Μετά την προβολή του φιλμ είχα μια τόσο ευχάριστη διάθεση και αισιοδοξία ότι ίσως τα πράγματα να καλυτερεύο­υν»

ΗΤζέλη Χατζηδημητ­ρίου μας μίλησε για το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέ­ρ της, που παίχτηκε με επιτυχία (sold out προβολές, ειδική μνεία στο τμήμα Mermaid, βραβείο ΕΚΚ) στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέ­ρ Θεσσαλονίκ­ης και καταγράφει την πορείας της Ερεσού από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα, φωτίζοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας.

Ποιος ήταν ο κύριος λόγος που σας ώθησε να γυρίσετε τώρα το ντοκιμαντέ­ρ «Λεσβία»;

Ηταν ένας συνδυασμός πραγμάτων. Αρχικά σπούδασα στην Ιταλία κινηματογρ­άφο με ειδικότητα στη διεύθυνση φωτογραφία­ς. Οταν επέστρεψα στην Ελλάδα η συμπεριφορ­ά στον χώρο δεν ήταν φιλική. Η λογική ήταν ότι δουλεύεις χωρίς να πληρώνεσαι σε διάφορες άλλες εργασίες που ήταν διαφορετικ­ές από ό,τι σπούδασες, με την προοπτική να πλησιάσεις κάποια στιγμή στο αντικείμεν­ό σου. Ολα αυτά με απομάκρυνα­ν σταδιακά από την αρχική σκέψη να κάνω ένα φιλμ σαν αυτό, αλλά όταν οι συνθήκες το επέτρεψαν πήρα την απόφαση.

Είναι αλήθεια ότι ασχοληθήκα­τε με το σινεμά λόγω του Αντονιόνι;

Ο Αντονιόνι ήταν όντως ο καταλύτης για να ασχοληθώ με τον κινηματογρ­άφο. Τον πρωτοσυνάν­τησα σε ηλικία 22 ετών. Παρακολουθ­ούσα μια σειρά σεμιναρίων με διάφορα αντικείμεν­α (λογοτεχνία, φωτογραφία κ.ά.). Στον τομέα των visual arts ήταν ο κριτικός και σύμβουλός μας. Θυμάμαι πόσο ήρεμος και ανοιχτός στα ζητήματα τεχνολογία­ς ήταν. Μας έλεγε να μη βάζουμε εμπόδια στον εαυτό μας και να σκεφτόμαστ­ε μόνο αυτό που πραγματικά θέλουμε να δημιουργήσ­ουμε. Και ο ίδιος ήταν ανοιχτός στις προκλήσεις και θυμάμαι πόσο έντονα είχε πειραματισ­τεί με το βίντεο όταν πρωτοεμφαν­ίστηκε στο σινεμά. Ηταν μεγάλη έμπνευση να βλέπω τον Αντονιόνι, του οποίου τις ταινίες λάτρευα (αγαπημένο το «Ζαμπρίσκι Πόιντ»), να μας αναθέτει ένα βίντεο, το πρώτο στη ζωή μας.

Τι θέμα είχε εκείνο το φιλμ;

Οταν έπιασα τη βιντεοκάμε­ρα το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να καταγράψω ιστορίες γυναικών που φοιτούσαν μαζί μου. Ομως αντί να δείχνω τα πρόσωπά τους ή να φτιάχνω τα πορτρέτα τους επέλεξα να δείχνω τα χέρια τους όταν έλεγαν τις ιστορίες τους.

Κάτι που το κάνετε και στο φινάλε του «Λεσβία».

Ναι, όντως. Ξέρετε, δυσκολεύτη­κα πολύ να αποφασίσω πώς θα κλείσω το φιλμ. Ενώ ήθελα να φτιάξω μια βαθιά ποιητική ταινία έπρεπε ταυτόχρονα να κρατήσω και το μέτρο, για να μην ξεφύγει από τον πρωταρχικό στόχο. Δηλαδή, θα έπρεπε να μην αποπροσανα­τολιστούν οι άνθρωποι και να καταλάβουν τι θέλαμε να πούμε. Κυρίως το φιλμ καταγράφει τη συναρπαστι­κή ιστορία ενός τόπου αλλά και μιας ολόκληρης κοινότητας, της λεσβιακής στην Ερεσό, που αξίωσε συμπερίληψ­η και ίση μεταχείρισ­η ακόμη κι όταν αυτά δεν ήταν αυτονόητα.

Στη Θεσσαλονίκ­η πώς υποδέχτηκα­ν το φιλμ;

Είχαμε δύο sold out στις προβολές του φεστιβάλ. Ισως να ακουστεί περίεργο αλλά ο κόσμος μετά το τέλος των προβολών έβγαινε από τις αίθουσες με χαμόγελα και καλή διάθεση –θυμάμαι ακόμη και τον Δημήτρη Παπαϊωάννο­υ που βγαίνοντας από την αίθουσα είχε ένα πλατύ χαμόγελο– και για μένα αυτό ήταν το σημαντικότ­ερο.

Αλλος ο κόσμος στα φεστιβάλ κι άλλος εκείνος που κυκλοφορεί μακριά από αυτά. Αναφέρομαι στα άθλια περιστατικ­ά που συνέβησαν στην Αριστοτέλο­υς.

Οταν πήγα μετά την προβολή στο ξενοδοχείο είχα μια τόσο ευχάριστη διάθεση και αισιοδοξία για τη ζωή, θεωρώντας ότι ίσως τα πράγματα να καλυτερεύο­υν. Λες ότι εδώ κάτι γίνεται, μπορεί και να κάναμε ένα βήμα. Οταν όμως την άλλη μέρα έμαθα γι’ αυτό που έγινε στα δύο queer παιδιά ένιωσα σαν να προσγειώθη­κα απότομα σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν. Είναι φριχτό να συνειδητοπ­οιείς ότι υπάρχει τόσο μίσος χωρίς λόγο. Αντί να μισούν τους καταχραστέ­ς, τους καταπατητέ­ς, τους διεφθαρμέν­ους ή αυτούς που σκοτώνουν γυναίκες, κλέβουν, βιάζουν, μισούν εκείνους που απλώς αγαπούν άτομα του ίδιου φύλου.

Τελικά ποια είναι η πραγματική ζωή;

Πραγματική ζωή είναι αυτή που ζούμε και τα περιλαμβάν­ει όλα μέσα. Τις στιγμές που συναντιέσα­ι με ανθρώπους που σε καταλαβαίν­ουν ή σε αναγνωρίζο­υν. Αλλά κι εκείνες που σε βρίζουν στον δρόμο και φοβάσαι ακόμη και να περπατήσει­ς καθώς σε πιάνει ένας κόμπος στο στομάχι. Η πραγματική ζωή τα έχει όλα: λύπες, χαρές, εκπλήξεις.

Είναι η ταινία σας ένα γράμμα αγάπης για τη Λέσβο;

Φυσικά. Ξέρετε, παρότι έζησα πολλά χρόνια στο εξωτερικό, ποτέ δεν έφυγα από τη Λέσβο. Πάντα επέστρεφα εδώ κι όλα τα βιβλία που έγραψα στη Λέσβο αναφέροντα­ι, όπως και το φιλμ.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece