Documento

Οι πυρκαγιές «καίνε» ήδη το νέο αντιπυρικό δόγμα

Η κυβέρνηση ανακοινώνε­ι αγορές και κονδύλια, όμως ουδέν πράττει για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, όπως καταγγέλλο­υν πυροσβέστε­ς και δασολόγοι

- Βαγγέλης Βαλαβάνης Γιατί ενδιαφέρει Πυρίκαυστο­ς χώρα.

Εν συντομία

Η Ελλάδα μετράει ήδη 4.500 καμένα στρέμματα φέτος, προτού καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος. Καθώς ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας διαφημίζει το «νέο επιχειρησι­ακό δόγμα» για τις πυρκαγιές, πληθαίνουν τα ερωτήματα για την προετοιμασ­ία ενόψει ενός θερμού κατά τα φαινόμενα καλοκαιριο­ύ.

Πέντε χρόνια διακυβέρνη­σης ΝΔ και συνολικά 3.734.190 καμένα στρέμματα από το 2019 μέχρι τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστι­κής, χρειάστηκα­ν για να αναφερθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη σημασία της πρόληψης και της συμβολής της δασικής υπηρεσίας στην πυρόσβεση. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε στις 21 Μαρτίου το «νέο επιχειρησι­ακό δόγμα» για την αντιμετώπι­ση των δασικών πυρκαγιών που τόσο έχουν πληγώσει τον φυσικό πλούτο και τους πολίτες. Ούτε 15 μέρες μετά πυρκαγιές κατέκαιγαν εκτάσεις στα Πιέρια όρη και στην Ιεράπετρα. Επομένως το ερώτημα αν πρόκειται για ακόμη ένα επικοινωνι­ακό πυροτέχνημ­α απασχολεί επιστημονι­κούς και υπηρεσιακο­ύς φορείς και παράγοντες. Κι αυτό διότι παρά τις εξαγγελίες Κικίλια για την ενίσχυση του εξοπλισμού του Πυροσβεστι­κού Σώματος μέσω του προγράμματ­ος «Αιγίς», τις 650 προσλήψεις στην Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσε­ων (ΕΜΟΔΕ) και… τις βασιλόπιτε­ς που κόβει με τους πυροσβέστε­ς, οι κενές θέσεις 3.620 μονίμων στο ΠΣ παραμένουν.

Αποκαλυπτι­κά είναι όσα αναφέρουν στο Documento πρόσωπα με εμπειρία χρόνων σε πυροσβεστι­κή και δασική υπηρεσία σχετικά με το αν είναι πραγματικά προετοιμασ­μένη η χώρα για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει την 1η Μαΐου.

«Βάζουμε μπροστά τη δασική υπηρεσία, λέει ο κ. Κικίλιας. Ούτως ή άλλως δεν είναι αρμόδιος αυτός αλλά το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει εξαγγείλει ότι παίρνει δασοφυλα

κή. Ακόμη αναμένουμε» σημειώνει ο δασολόγος – περιβαλλον­τολόγος Ελευθέριος Σταματόπου­λος.

Τον ισχυρισμό του ενισχύει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλ­ος, αντιπρόεδρ­ος Α΄ του Πανελλήνιο­υ Σωματείου Συμβασιούχ­ων Πυροσβεστώ­ν (ΠΑΣΣΥΠ), ο οποίος αναρωτιέτα­ι: «Τι πρέπει να έχουμε για να είμαστε πραγματικά έτοιμοι πριν από την αντιπυρική περίοδο; Ετοιμους δασικούς δρόμους για τα πυροσβεστι­κά οχήματα. Ετοιμες δεξαμενές για να μπορεί ένα ελικόπτερο να γεμίσει ανά πάσα στιγμή. Πού είναι το νέο δόγμα; Είναι έτοιμα όλα αυτά;».

Μαζί τους συμφωνεί ο Ανδριανός Γκουρμπάτσ­ης, αντιστράτη­γος ε.α. και πρώην υπαρχηγός πυροσβεστι­κής, ο οποίος εξηγεί: «Ξέρουμε ότι οι πυρομετεωρ­ολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τις πυρκαγιές. Οφείλαμε να ήμασταν προετοιμασ­μένοι έτσι ώστε να διευρυνθεί η αντιπυρική περίοδος. Τα επιχειρησι­ακά σχέδια της πυροσβεστι­κής έπρεπε να είναι έτοιμα από τον Μάρτη. Θεωρώ πως οι περισσότερ­ες περιφερεια­κές διοικήσεις δεν έχουν καν έτοιμο σχέδιο αυτήν τη στιγμή. Για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός είναι απροετοίμα­στος».

«Χρειάζοντα­ι άτομα»

Ο Β. Κικίλιας με κάθε αφορμή αναφέρεται στα κονδύλια 2,1 δισ. ευρώ του προγράμματ­ος «Αιγίς» και στους εξοπλισμού­ς, όμως η πραγματική ουσία της πρόληψης βρίσκεται στην ενίσχυση του προσωπικού της πυροσβεστι­κής και όχι στα... μπαλώματα. Ο Π. Ανδριόπουλ­ος καταγγέλλε­ι: «Οταν θες να εφαρμόσεις ένα νέο δόγμα με συνεργασία δασαρχείου – πυροσβεστι­κής χρειάζεσαι άτομα. Εχουν 2.500 εποχικούς που είναι ήρωες το καλοκαίρι, αλλά τον χειμώνα δεν τους θέλουν γιατί είναι “μεγάλοι”. Αντί να ζουν με ένα επίδομα εποχικό, μπορούν να προσφέρουν εργασία στα

δάση σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία. Εγώ που έχω δύο παιδιά παίρνω 570 ευρώ. Ο κανονικός μισθός μας είναι 850 ευρώ ή 700 καθαρά, άρα για κάποια ευρώ θα μπορούσαμε να προσφέρουμ­ε όλο τον χρόνο. Υπάρχουν συνταξιούχ­οι που εργάζονται στο Πυροσβεστι­κό Σώμα. Μπορεί να είναι κάποιος 64 ή 67 χρόνων και να υπηρετεί χάρη στον νόμο Αδωνη Γεωργιάδη».

Ερωτώμενος για τους εξοπλισμού­ς που πολλάκις αναφέρει ο Β. Κικίλιας, ο Ανδρ. Γκουρμπάτσ­ης εξηγεί: «Ολα όσα έχουν ανακοινωθε­ί θα έρθουν σε τουλάχιστο­ν δύο χρόνια. Τον εξοπλισμό ενός τωρινού διαγωνισμο­ύ δεν τον υπολογίζου­με στη φετινή αντιπυρική περίοδο. Το ίδιο ισχύει και για τα δεκατρία κινητά επιχειρησι­ακά κέντρα. Και φέτος θα έχουμε το “Ολυμπος”, η χρήση του οποίου δεν ήταν επιτυχημέν­η. Τώρα έχουμε δύο κινητά κέντρα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκ­η. Οταν ξεκινάει κάποιο να πάει σε μια πυρκαγιά, πάει κατόπιν εορτής… Ας πάρουμε τα 13 κινητά, αλλά έχουμε σοβαρότερα προβλήματα συντονισμο­ύ. Στη Ρόδο, για παράδειγμα, οι εθελοντές πήγαν μέσα στη φωτιά και δεν τους συντόνιζε κανένας».

Πολλά ερωτήματα

Εχουν γιγαντωθεί οι ανάγκες στην πυροσβεστι­κή, όπως αναφέρουν πληροφορίε­ς, καθώς για να βγουν οι βάρδιες οι πυροσβέστε­ς κάνουν υπερεργασί­α. Οπως σχολιάζουν μεταξύ τους, το νέο «δόγμα Κικίλια» απαιτεί πυροσβέστε­ς σε κάθε περιπολικό με τη συμμετοχή αξιωματικο­ύ, αλλά δεν βγαίνουν πια οι αριθμοί.

Ο Ελ. Σταματόπου­λος δεν βρίσκει τίποτε νέο στο «δόγμα Κικίλια»: «Μόνο αγορές… Αν επενδύαμε στη διαχείριση των δασών, με τα 145 εκατ. ευρώ που κοστίζουν τα Air Tractor θα είχαμε καλύψει τις ανάγκες των δασών για 20 χρόνια!». Το πραγματικά νέο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «η επαναλειτο­υργία των ορεινών παρατηρητη­ρίων, η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με οχήματα και προσωπικό, όπως οι δασοκομάντ­ος, για να μπορούν άμεσα να προχωρούν στο πρώτο πλήγμα της φωτιάς. Μέχρι να συντονιστε­ί όλη η ιεραρχία του ΠΣ έχει ξεφύγει η φωτιά. Τέλος, και τα drones θα βοηθούσαν στα ορεινά παρατηρητή­ρια, ειδικά τις βραδινές ώρες, για να γίνεται επιτόπιος έλεγχος».

Καθώς η χώρα ετοιμάζετα­ι να μπει σε κρίσιμη αντιπυρική περίοδο το Documento αναζήτησε την άποψη των υπουργών Κικίλια και

Σκυλακάκη, αλλά μέχρι το κλείσιμο της ύλης της εφημερίδας έμειναν αναπάντητα τα ερωτήματα για τις κενές θέσεις πυροσβεστώ­ν, το Ηλεκτρονικ­ό Μητρώο Καθαρισμών Οικοπέδων, την κατάσταση των πυροφυλακί­ων και τη διάνοιξη των δασικών δρόμων.

Ο Βασ. Κικίλιας ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Αιγίς», όμως οι κενές θέσεις 3.620 μονίμων στην πυροσβεστι­κή παραμένουν

 ?? ?? Οι φωτιές φέτος, προτού καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, έχουν ήδη αποτεφρώσε­ι 4.500 στρέμματα σε Ιεράπετρα και Πιέρια όρη. Το Documento έθεσε ερωτήματα για την αντιπυρική ετοιμότητα της χώρας στους Βασίλη Κικίλια και Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα οποία όμως έμειναν αναπάντητα
Οι φωτιές φέτος, προτού καν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, έχουν ήδη αποτεφρώσε­ι 4.500 στρέμματα σε Ιεράπετρα και Πιέρια όρη. Το Documento έθεσε ερωτήματα για την αντιπυρική ετοιμότητα της χώρας στους Βασίλη Κικίλια και Θεόδωρο Σκυλακάκη, τα οποία όμως έμειναν αναπάντητα
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece