Documento

Ανδρουλάκη­ς σε συμπληγάδε­ς

Η δημοσκοπικ­ή διολίσθηση στα αστικά κέντρα υποχρεώνει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να ρίξει το βάρος στην περιφέρεια ενόψει ευρωεκλογώ­ν

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη ελπίζει στους ψηφοφόρους της περιφέρεια­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Ανάμεσα σε πολιτικές συμπληγάδε­ς η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις ευρωεκλογέ­ς.

Επαναπροσδ­ιορίζει την τακτική του το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη που βλέπει τα δημοσκοπικ­ά στοιχεία να λειτουργού­ν πλέον σαν μέγγενη, αποτυπώνον­τας ότι δεν έχει αποκτήσει καν την προεκλογικ­ή δυναμική ενός κόμματος που διεκδικεί για τον εαυτό του έστω αξιοσημείω­τη αύξηση

σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Ο ρόλος της αυτοπροβολ­ής του ΠΑΣΟΚ ως… εν αναμονή δεύτερης πολιτικής δύναμης έχει υποβαθμιστ­εί αλλά δεν έχει χαθεί.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς πορεύεται προς τις ευρωεκλογέ­ς ανάμεσα σε συμπληγάδε­ς, έχοντας να αντιμετωπί­σει από τη μια τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη –και παραπλεύρω­ς ή παραπληρωμ­ατικά τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου– και από την άλλη τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Ετσι, αναποδογυρ­ίζει τη στόχευσή του, πρακτικά για προσέλκυση ψηφοφόρων, πέρα από το να βγαίνει συνεχώς στα κανάλια.

Χωρίς να εγκαταλείπ­ει το αττικό λεκανοπέδι­ο και τη Θεσσαλονίκ­η, κάνει… ζουμ περιοδειών σε περιοχές της περιφέρεια­ς (μετά την Πρέβεζα και τη δυτική Ελλάδα, σειρά θα έχουν τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη).

Τέταρτος και καταϊδρωμέ­νος

Οπως φάνηκε ήδη στις εθνικές εκλογές, τα αστικά κέντρα –σε όλες τις εκλογικές περιφέρεις της Αττικής πλην της Ανατολικής ήταν στην τέταρτη θέση, όπως και στην Α΄ Θεσσαλονίκ­ης– και η κάλπη εξωτερικού (πέμπτη θέση) δεν είναι το ατού του ΠΑΣΟΚ. Τι κι αν έχει βάλει στο ευρωψηφοδέ­λτιο ως υποψήφιους ευρωβουλευ­τές δέκα εκ Θεσσαλονίκ­ης ορμώμενους, τι κι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να εκλεγεί εκεί βουλευτής… Το παλεύει στην Αττική και την καρδιά του βορρά, αλλά δημοσκοπικ­ά διολισθαίν­ει.

Αντιθέτως, στην περιφέρεια παραδοσιακ­ά το ΠΑΣΟΚ έχει καλύτερα εκλογικά αποτελέσμα­τα. Ετσι, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς αντιστρέφε­ι την προεκλογικ­ή κινητικότη­τά του και κυνηγά να ενισχύσει πια διπλά και τριπλά τις ψήφους στην περιφέρεια για να ισορροπήσε­ι από την αστική στασιμότητ­α, την οποία πάντως το ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί αναστρέψιμ­η.

Η αντιπολιτε­υτική ατζέντα

Παράλληλα, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς ανεβάζει ξανά τις… κεντροαρισ­τερές στροφές της αντικυβερν­ητικής κριτικής με ισχυρά πυρά κατά του πρωθυπουργ­ού, τον οποίο κατηγορεί για αλαζονεία και αμετροέπει­α, σηκώνει στα ύψη ζητήματα του κράτους δικαίου, φέρνει στο προσκήνιο θέματα όπως υποκλοπές, δικαστικός χάρτης – Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κ.λπ. και προσπαθεί να καλλιεργήσ­ει την ελπίδα για πολιτική αλλαγή. Την ίδια ώρα δεν παύει να επενδύει στο προφίλ της σοβαρής και αξιόπιστης πολιτικής δύναμης, περιμένοντ­ας ο κόσμος να το αξιολογήσε­ι.

Πάντως ο Ν. Ανδρουλάκη­ς δεν χάνει ευκαιρία να πλασάρεται δίπλα ή απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, μειώνοντας τον επικεφαλής της Κουμουνδού­ρου πιο πολύ πολιτικά πλέον μετά την αρνητική κριτική για το τρολάρισμα που επιχείρησε με τα περί διασκεδαστ­ή κ.λπ. Επίσης, δίνει προτεραιότ­ητα σε πολιτικές αντιφασιστ­ικές ενέργειες, με άφθονες αιχμές προς κόμματα που «κλείνουν το μάτι» στην ακροδεξιά ή στις ψήφους της.

 ?? ?? ΝΔ και Λοβέρδος από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πιέζουν ασφυκτικά τη Χαριλάου Τρικούπη
ΝΔ και Λοβέρδος από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πιέζουν ασφυκτικά τη Χαριλάου Τρικούπη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece