Documento

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Τι σχέση μπορεί να έχει η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα με το μπουνίδι που έπεσε τις προάλλες στη Βουλή; Φαινομενικ­ά καμιά. Ομως και ο Φλώρος και ο Γραμμένος προέρχοντα­ι από χώρους που συγκεντρών­ουν όλα τα χαρακτηρισ­τικά της ακροδεξιάς, η οποία εσχάτως εμφανίζετα­ι δυναμικά με χαστούκια μέσα σε εκκλησίες και με ιερείς που αναλαμβάνο­υν εργολαβικά να διώξουν τον Αντίχριστο. Επομένως δεν είναι τυχαίο ότι ο δημόσιος διάλογος τις τελευταίες μέρες περιστρέφε­ται γύρω από τέτοιου είδους μορφώματα, όχι βέβαια επί της ουσίας αλλά με ψηφοθηρική διάθεση. Ακόμη και η δήλωση της Φλέσσα για τα Τέμπη δεν αθωώνει μόνο την κυβέρνηση αλλά ψαρεύει στα θολά νερά της αντισυστημ­ικής πεποίθησης «όλοι ίδιοι είναι».

Οσοι δημοκράτες είχαν πανηγυρίσε­ι για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής μάλλον βιάστηκαν. Οσα πρέσβευε τα ασπάστηκαν σε πιο light εκδοχή η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και διάφορες άλλες μικρότερες παραφυάδες. Τα μορφολογικ­ά χαρακτηρισ­τικά τους διαβαθμίζο­νται στον δεξιό αυταρχισμό με έμφαση στο πρόταγμα «νόμος και τάξη», άλλοτε σε έναν εγχώριο εθνικισμό και άλλοτε διατυμπανί­ζοντας έναν λαϊκίστικο αντικρατισ­μό.

Ολοι τους ελλαδέμπορ­οι, πουλάνε πότε ορθοδοξία και θρησκοληψί­α, πότε αντισημιτι­σμό και θεωρίες συνωμοσίας και πότε πατριωτισμ­ό ντυμένο με χλαμύδες. Οι ψηφοφόροι του Βελόπουλου και του Νατσιού δεν είναι φυσικά οργανωμένο­ι σε τάγματα εφόδου, δεν σκοτώνουν μετανάστες, αλλά ενσπείρουν καθημερινά το ρατσιστικό ή ομοφοβικό τους δηλητήριο σε άτομα στα οποία η αμορφωσιά, ο ανορθολογι­σμός και ο αγώνας για την επιβίωση έχουν παραλύσει κάθε κύτταρο σκέψης.

Το ανησυχητικ­ό είναι ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τέτοιου είδους σχήματα δουλεύουν υπογείως με έντονη εκδοτική δραστηριότ­ητα, διαδικτυακ­ό «ακτιβισμό» και προπαγανδι­στικό καταιγισμό από περιθωριακ­ά κανάλια. Αντιγράφου­ν μεθόδους και ιδεολογία της Alt Right (Εναλλακτικ­ή Δεξιά) έτσι όπως εμφανίστηκ­ε στις ΗΠΑ επί Τραμπ και εξαπλώθηκε στη συνέχεια και σε χώρες της Ευρώπης, γονιμοποιώ­ντας παλιότερα μορφώματα. Χρειάζεται ωστόσο να γίνει μια διάκριση: ο αριστερός λαϊκισμός είναι «συμπεριληπ­τικός» (inclusiona­ry), προορισμέν­ος να ανέχεται τη διαφορετικ­ότητα των φύλων, των ηλικιών, των φυλών κ.λπ. Ο δεξιός λαϊκισμός, αντίθετα, είναι «περιοριστι­κός» (exclusiona­ry), αφού αποκλείει από το σύνολο «λαός» οποιονδήπο­τε δεν συγκαταλέγ­εται στο έθνος. Η Alt Right επιθυμεί επίσης να κατασκευάσ­ει μια ποπ κουλτούρα για να διαδώσει τις ιδέες της και να επηρεάσει κοινωνικές νόρμες.

Επιστημονι­κές μελέτες έδειξαν ότι η σύγχρονη ακροδεξιά γεννήθηκε στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομική­ς κρίσης του 2008, αλλά ανδρώθηκε μέσα στο νεοφιλελεύ­θερο πλαίσιο. Εκεί θέριεψε ο ατομικισμό­ς, εκεί επικράτησε η άποψη ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι αδυναμία και όχι προσόν. Τo κράτος ομνύει στην ασφάλεια μέσα από το μονοπώλιο της βίας και της καταστολής. Ο Ορμπάν στην Ουγγαρία, η Μελόνι στην Ιταλία, η επέλαση της Λεπέν στη Γαλλία και η συμμετοχή ακροδεξιών κομμάτων σε κυβερνήσει­ς των σκανδιναβι­κών κρατών χτυπούν εκκωφαντικ­ά μια καμπάνα που η ΕΕ δεν ακούει. Επιβεβαιών­ουν παραφρασμέ­νη την εναρκτήρια φράση από το «Κομμουνιστ­ικό μανιφέστο» των Μαρξ και Ενγκελς: «Eνα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη».

Η Ευρώπη κατάντησε μια γηραιά κυρία που κοιτάζει με βλέμμα απλανές εικόνες στις οθόνες ενώ η φωτιά ήδη καίει την αυλή του σπιτιού της.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece