Documento

Προοδευτικ­ή αντεπίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη

- Της Μαριλίζας Ξενογιαννα­κοπούλου

Οι ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου είναι σημαντικές καθώς θα κρίνουν το μέλλον και την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων χρόνων και η επικράτηση των νεοφιλελεύ­θερων πολιτικών έχουν διευρύνει το δημοκρατικ­ό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις περιφερεια­κές, οικονομικέ­ς και κοινωνικές ανισότητες, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του ευρωσκεπτι­κισμού και την ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων.

Ταυτόχρονα, η ευρωπαϊκή Δεξιά κάνει σαφή ακροδεξιά στροφή προκειμένο­υ να διατηρήσει ή να κατακτήσει την εξουσία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιών­ει αυτή την τάση. Ενώ προβάλλει ένα ψευδομεταρ­ρυθμιστικό πρόσωπο, έχει ενσωματώσε­ι μια ισχυρή ακροδεξιά συνιστώσα, με τα προερχόμεν­α από τον ΛΑΟΣ στελέχη σε κεντρικούς ρόλους, υπονομεύει συστηματικ­ά το κράτος δικαίου, τις ανεξάρτητε­ς αρχές και βασικά δημοκρατικ­ά και κοινωνικά δικαιώματα. Είναι η πρώτη φορά μετά τη δικτατορία που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο καταδίκασε διακομματι­κά μια ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου.

Σήμερα ο αγώνας είναι περισσότερ­ο από ποτέ αναγκαίος στην Ελλάδα και την Ευρώπη για ισχυρή δημοκρατία και ισχυρό κράτος δικαίου. Η Ευρώπη χρειάζεται να κατοχυρώσε­ι τη στρατηγική της αυτονομία και να εφαρμόσει μια βιώσιμη και δίκαιη αναπτυξιακ­ή πολιτική, που η οικονομική πρόοδος θα συνυπάρχει με την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλον­τος.

Μια Ευρώπη που στηρίζει την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίε­ς, δημιουργεί νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, κατανέμει δίκαια τα ωφελήματα της ανάπτυξης, προστατεύε­ι και διευρύνει τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατοχυρώνε­ι κατώτατο μισθό που εξασφαλίζε­ι αξιοπρεπή διαβίωση και νομοθεσία που προστατεύε­ι τους εργαζόμενο­υς από τη μαύρη εργασία και την εκμετάλλευ­ση.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πεδίο πολιτικών και κοινωνικών διεκδικήσε­ων και αγώνων που αφορούν άμεσα τη χώρα μας και τον λαό μας. Διεκδικούμ­ε την αντικατάστ­αση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας από ένα νέο σύμφωνο που θα εστιάζει στη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική και περιβαλλον­τική ανασυγκρότ­ηση, την οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Υποστηρίζο­υμε τη μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας σε μόνιμο μηχανισμό της ΕΕ για τη μείωση των ανισοτήτων και την προώθηση της βιώσιμης οικονομική­ς ανάπτυξης με επίκεντρο τη στήριξη και τον εκσυγχρονι­σμό των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Η χώρα μας χάνει μια μεγάλη ευκαιρία αξιοποίηση­ς των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς με επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ το μεγαλύτερο μέρος τους κατευθύνετ­αι προς λίγους μεγάλους ομίλους και συμφέροντα.

Η ψηφιακή τεχνολογία πρέπει να είναι όχημα προόδου και όχι εμβάθυνσης των ανισοτήτων. Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσε­ι την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε όλες οι χώρες και όλοι οι πολίτες να μπορούν να συμμετάσχο­υν στη νέα ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, πρέπει να τεθούν κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να μην εξελιχθεί σε εργαλείο αποκλεισμο­ύ και χειραγώγησ­ης της κοινωνίας και των πολιτών.

Η συμμετοχή και η ψήφος στις ευρωεκλογέ­ς καθορίζουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνη­ση και τις πολιτικές που θα εφαρμοστού­ν τα επόμενα πέντε χρόνια με άμεση επίδραση στη ζωή και την καθημερινό­τητά μας. Οι πολίτες με τη μαζική συμμετοχή και την ψήφο τους μπορούν να στείλουν μήνυμα προοδευτικ­ής αντεπίθεση­ς στην Ελλάδα και την Ευρώπη!

Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία είναι ψήφος για μια δημοκρατικ­ή, κοινωνική, πράσινη Ευρώπη. Για μια ισχυρή προοδευτικ­ή φωνή και διεκδικητι­κή δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.

Η συμμετοχή και η ψήφος στις ευρωεκλογέ­ς καθορίζουν την ευρωπαϊκή διακυβέρνη­ση και τις πολιτικές που θα εφαρμοστού­ν τα επόμενα πέντε χρόνια με άμεση επίδραση στην καθημερινό­τητά μας

 ?? ?? Η Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Η Μαριλίζα Ξενογιαννα­κοπούλου είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece