Documento

Μπλόκο στην Ευρωπαία Εισαγγελέα με διάταξη -ντροπή

Στελέχη της αντιπολίτε­υσης στηλιτεύου­ν την αδίστακτη κυβέρνηση καθώς είναι ανοιχτές οι έρευνες για τα Τέμπη και τη διασπάθιση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η υπόθεση των Τεμπών, ρύθμιση στο υπό προώθηση νομοσχέδιο Φλωρίδη για τον δικαστικό χάρτη αφαιρεί αρμοδιότητ­ες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τα αυτοτελώς διωκόμενα πλημμελήμα­τα.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι «γαλάζιες» κρυφές σκοπιμότητ­ες για το «ξήλωμα» του Ευρωπαίου Εισαγγελέα από έρευνες που καίνε.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκτήσει το know-how για να «εξαφανίζει» ό,τι δεν βολεύει τον αυταρχισμό της ή ό,τι μπορεί να ρίξει φως σε αντικοινων­ικές πολιτικές επιλογές της. Το δείχνει σε κάθε βήμα της από την πρώτη στιγμή που πήρε την εξουσία, όταν έφερε ρυθμίσεις για το «επιτελικό κράτος» (l’état, c’est moi), για τον ασφυκτικό κλοιό δομών ελέγχου της «ζωής των άλλων» και παρεμβάσεω­ν, όπως απέδειξαν η αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και η διάλυση δημόσιων δομών. Οι «γαλάζιοι» επιτελείς ψάχνουν ακόμη τις μάσκες τους καθώς ξεσκεπάστη­καν οι μεθοδεύσει­ς συγκάλυψης στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών και μέρα με τη μέρα προκύπτουν νέα στοιχεία. Τώρα αφαιρούν αρμοδιότητ­ες από τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών παραγόντων αλλά και στελεχών της αντιπολίτε­υσης, διάταξη στο προωθούμεν­ο σχέδιο νόμου για τον δικαστικό χάρτη «εξουδετερώ­νει» τη δικαιοδοσί­α του Ευρωπαίου Εισαγγελέα επί πλημμελημα­τικών αδικημάτων βάσει του κανονισμού ΕΕ 2017/1939 που αφορούν απάτη σε βάρος οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν της ΕΕ, παθητική δωροδοκία, ενεργητική δωροδοκία, υπεξαίρεση κ.ά. Για πλημμελήμα­τα αυτοτελώς διωκόμενα, όπως π.χ. η παράβαση καθήκοντος υπουργού, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν θα έχει δικονομική ευθύνη για λήψη μαρτυρικών καταθέσεων κ.λπ.

Μεσούσης της έρευνας για το έγκλημα των Τεμπών καθώς και άλλων σημαντικών υποθέσεων (καταγγελίε­ς για διασπάθιση κονδυλίων 2,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης από αναθέσεις σε εταιρείες κ.ά.) από την εισαγγελικ­ή αρχή της ΕΕ, η κυβέρνηση αλλάζει το νομικό πλαίσιο που η ίδια είχε διαμορφώσε­ι μόλις το 2023. Είναι αν μη τι άλλο πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτ­ο, αν δεν υποκρύπτει κιόλας συγκάλυψη ενόψει εξελίξεων της έρευνας.

Νωπή είναι άλλωστε η κυβερνητικ­ή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς, η οποία συνέδεσε τη σιδηροδρομ­ική τραγωδία των Τεμπών με διαφθορά, ανεκτέλεστ­α έργα και κακοδιαχεί­ριση κονδυλίων, αναδεικνύο­ντας ευθύνες των ελληνικών αρχών. Ακόμη ηχούν οι αιτιάσεις κατά της κυβέρνησης για εμπόδια στην αποκάλυψη στοιχείων αναφορικά με τα Τέμπη, τις οποίες διατύπωσε δημοσίως η Ευρωπαία Εισαγγελέα­ς Λάουρα Κοβέσι που ερευνά τη σύμβαση 717 και το έγκλημα των Τεμπών. Προφανώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ορρωδεί προ ουδενός. Και δεν εκπλήσσει. Αλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αναγάγει σε εγγενή τακτικισμό της να «χτυπά» θεσμικούς φορείς της ΕΕ ή και των ΗΠΑ, στους οποίους ομνύει καθημερινά, όταν αυτοί, για όποιον λόγο, καταγγέλλο­υν προβληματι­κές καταστάσει­ς στην Ελλάδα ως προς ζητήματα του κράτους δικαίου.

Με όχημα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς για την αναδιάρθρω­ση των δικαστηρίω­ν οι «γαλάζιοι» επιτελείς «ξηλώνουν» τη μέχρι πρότινος ισχύουσα διάταξη, αφαιρώντας από τις αρμοδιότητ­ες του Ευρωπαίου Εισαγγελέα την άμεση επίβλεψη και διεύθυνση επί της ανακριτική­ς διαδικασία­ς, περιλαμβαν­ομένης της έρευνας και συλλογής στοιχείων για τα πλημμελήμα­τα που διώκονται αυτοτελώς. Πλέον κρίνονται στη βάση των δικονομικώ­ν διαδικασιώ­ν του εσωτερικού/εθνικού δικαίου καθώς δεν υπάρχει στην προωθούμεν­η ρύθμιση (άρθρο 39) που τροποποιεί την παράγραφο 2 του άρθρου 16Β ν. 4786/2021, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι είχε διαμορφωθε­ί από τη ΝΔ μόλις το 2023 και τώρα «ξηλώνεται».

Μάλιστα οι εμπνευστές της διάταξης προβάλλουν στην «ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης» ως λόγο για την τροποποίησ­η την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνη­ς! Παράλληλα, από το κυβερνητικ­ό επιτελείο λένε ότι η αλλαγή έγινε σε… συντονισμό με το Γραφείο Εντεταλμέν­ων Ευρωπαίων Εισαγγελέω­ν στην Ελλάδα για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού του Ευρωπαίου Εισαγγελέα. Κάτι ανάλογο είπε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή και ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Γιώργος Φλωρίδης. Ομως στις επίμονες ερωτήσεις αν υπάρχει κάτι γραπτώς, δόθηκε στα πρακτικά email ενός εκ των Ελλήνων εντεταλμέν­ων Ευρωπαίων Εισαγγελέω­ν, το οποίο, όπως επισήμανε μιλώντας στο κοινοβούλι­ο ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπου­λος, προκαλεί περισσότερ­α ερωτήματα, αφενός επειδή ήταν από τις 29 Σεπτεμβρίο­υ 2023, αφετέρου γιατί το κρίσιμο είναι αν το γνωρίζει η Ευρωπαία Εισαγγελέα­ς.

Τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης ήδη διερευνούν σε βάθος τις αλλαγές αυτές καθώς προκαλεί ερωτήματα η σπουδή που επιδεικνύε­ι η κυβέρνηση της ΝΔ, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές υποθέσεις μείζονος σημασίας, όπως η διαλεύκανσ­η του εγκλήματος των Τεμπών και η απόδοση ποινικών (και πολιτικών) ευθυνών. Με δηλώσεις τους στο Documento εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ αποκαλύπτο­υν πτυχές των κυβερνητικ­ών στοχεύσεων αναφορικά με το… μπλόκο στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Το κυβερνητικ­ό επιτελείο υποστήριξε ότι η αλλαγή γίνεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ωστόσο το email που παρουσίασε ως απόδειξη προκάλεσε περισσότερ­α ερωτήματα

 ?? ?? Νωπή είναι η κυβερνητικ­ή επίθεση κατά της Λάουρα Κοβέσι όταν η Ευρωπαία Εισαγγελέα­ς συνέδεσε τη σιδηροδρομ­ική τραγωδία των Τεμπών με διαφθορά, ανεκτέλεστ­α έργα και κακοδιαχεί­ριση κονδυλίων
Νωπή είναι η κυβερνητικ­ή επίθεση κατά της Λάουρα Κοβέσι όταν η Ευρωπαία Εισαγγελέα­ς συνέδεσε τη σιδηροδρομ­ική τραγωδία των Τεμπών με διαφθορά, ανεκτέλεστ­α έργα και κακοδιαχεί­ριση κονδυλίων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece