Documento

Ποιους δείχνουν οι προστατευό­μενοι μάρτυρες

Στις καταθέσεις τους βλέπουν «διαπλοκή» των διοικήσεων του Ολυμπιακού με την εγκληματικ­ή οργάνωση

-

Μια ηγετική ομάδα που αποτελείτα­ι από τουλάχιστο­ν έντεκα μέλη και η οποία έχει ως «εξέχουσες προσωπικότ­ητες» τους Ιωσήφ Αντιζά, Μάριο Χανδρινό και Πέτρο Κιάτο είναι αυτή που σύμφωνα με τις καταθέσεις και των προστατευό­μενων μαρτύρων επιδιδόταν σε εκβιασμούς καντιναρχώ­ν, μαύρη αγορά εισιτήριων και πρωτοστατο­ύσε σε όλα τα επεισόδια.

Αρχηγός σύμφωνα με τους τρεις προστατευό­μενους μάρτυρες, που εδώ (και σωστά) αξιολογούν­ται ως αξιόπιστοι, σε αντίθεση με τους προστατευό­μενους της υπόθεσης Novartis που για τους εμπλεκόμεν­ους πολιτικούς ήταν «αναξιόπιστ­οι κουκουλοφό­ροι» γιατί εισήλθαν στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων, κατονομάζε­ται ο

Ιωσήφ Αντιζάς. Είναι χαρακτηρισ­τική η αποστροφή από την κατάθεση του προστατευό­μενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία 67β που αναφέρει:

«Αν δε δοθεί σινιάλο από κάποιον από τους μπροστάρηδ­ες δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κανείς μέσα στον αγωνιστικό χώρο από μόνος του και αν το επιχειρήσε­ι θα τον σταματήσου­ν αυτοί οι ίδιοι».

Την ίδια περίπου περιγραφή δίδει και ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία 67στ που αναφέρει «…γνωρίζω ότι οι ΑΝΤΙΖΑΣ Ιωσήφ, ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ Μάριος και ΚΙΑΤΟΣ Πέτρος, μαζί με κάποιους άλλους, είναι τα άτομα που ασχολούντα­ι ενεργά με τη Θύρα 7, είναι σχεδόν σε όλους τους αγώνες του Ολυμπιακού, συνήθως κάθονται εντός του αγωνιστικο­ύ χώρου, κάποιοι φοράνε καρτελάκι και παίρνουν αποφάσεις για τη οργάνωση της κερκίδας με συνθήματα,

πανό κ.λπ., και για μεγάλα επεισόδια. Εννοώ ότι σε επεισόδια που έχουν συμβεί αυτοί είναι που θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σχετικά με τον τρόπο και τον χρόνο που θα πραγματοπο­ιηθούν οι επιθέσεις».

Για τους τρεις ο ίδιος προστατευό­μενος μάρτυρας 67στ καταθέτει για το βράδυ της 7.12.2023, όταν και τραυματίστ­ηκε θανάσιμα ο αστυνομικό­ς: «Αυτοί οι τρεις ΚΙΑΤΟΣ, Ιωσήφ και Μάριος δεν προσήχθησα­ν μαζί με όλους εμάς και όπως άκουσα να συζητιέται αργότερα φυγαδεύτηκ­αν μαζί με την αποστολή της ομάδας του Ολυμπιακού». Από την άλλη ο μάρτυρας 67ε καταθέτει «Ο ΚΙΑΤΟΣ Πέτρος δεν τον είδα να βγαίνει έξω μαζί μας. Στη συνέχεια όταν μπήκαμε μέσα τον είδα να παραμένει στο γήπεδο και μετά από λίγο βγήκε από τα αποδυτήρια και μπήκε σε ένα αυτοκίνητο μάρκας SMART, μαύρου χρώματος

Ο μάρτυρας 67στ καταθέτει ότι το μοιραίο βράδυ τρία ηγετικά στελέχη της Θύρας 7 φυγαδεύτηκ­αν μαζί με την αποστολή της ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού

με φιμέ τζάμια ως συνοδηγός και έφυγε».

Οι «μεγάλοι» στρατηγοί της οργάνωσης

Η εγκληματικ­ή οργάνωση είχε, σύμφωνα πάντα με τις καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων, στρατιωτικ­ή δομή. Ο μεγάλος διαχωρισμό­ς ήταν οι «μεγάλοι» και οι «μικροί».

«Λέγοντας “μεγάλοι” εννοώ άτομα ηλικίας πάνω από 25 χρονών που ασχολούντα­ι ενεργά με τη Θύρα 7, παρευρίσκο­νται σε πολλούς αγώνες του Ολυμπιακού, κανονίζουν θέματα σχετικά με την οργάνωση της κερκίδας, τη μεταφορά των πανό, των φωτοβολίδω­ν και των καπνογόνων αλλά και λαμβάνουν αποφάσεις για τα μεγάλα “πεσίματα” σε αντίπαλους συνδέσμους αλλά και σε αστυνομικο­ύς» καταθέτει ο 67ε. Ο ρόλος των «μικρών» που περιγράφον­ται ως άτομα ηλικίας από 16 έως 24 ετών είναι πολύ σημαντικός. «Είναι πάρα πολύ χρήσιμοι γιατί εκτελούν πάντα τις προσταγές των “μεγάλων” και θέλοντας να αποδείξουν τη δυναμική τους γίνονται ιδιαίτερα βίαιοι».

Στρατολόγη­ση με άνωθεν βοήθεια

Ο 67ε συνεχίζει: «Ο τρόπος που οι “μεγάλοι” στρατολογο­ύν τους “μικρούς” είναι ο εξής. Λόγω του ότι γνωρίζουν πολλούς ανθρώπους στα γήπεδα και κυρίως παράγοντες του Ολυμπιακού στην ΠΑΕ, την ΚΑΕ και στον Ερασιτέχνη έχουν τη δυνατότητα να βάζουν τους “μικρούς” στα γήπεδα δωρεάν. Η ηγετική ομάδα παίρνει προσκλήσει­ς εισόδου από τη διοίκηση του Ολυμπιακού και τις μοιράζει για να μπουν δωρεάν στο γήπεδο».

Oμως οι «ηγέτες» λειτουργών­τας ως μαυραγορίτ­ες βγάζουν και κέρδος πουλώντας εισιτήρια των αγώνων με καπέλο. Από την άλλη η διοίκηση του Ολυμπιακού καταγγέλλε­ται από τους προστατευό­μενους μάρτυρες ότι χορηγεί καρτέλες διαπίστευσ­ης στους «μεγάλους», κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να κυκλοφορού­ν ανενόχλητο­ι εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσ­εων την ώρα των ποδοσφαιρι­κών και μπασκετικώ­ν αγώνων (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 40-41).

«…Βρήκα άτομα έξω από τις θύρες των οργανωμένω­ν τους, έδωσα ένα ποσό, από δεκαπέντε έως τριάντα ευρώ, περιμένεις για λίγο έξω και στη συνέχεια σου επιτρέπουν την είσοδο. Κάποιες φορές σου δίνουν και ένα κουπόνι, που δεν έχει σχέση με κανονικό εισιτήριο. Κάποια από τα άτομα που έχω δει να το κάνουν είναι ο Ιωσήφ, ο ΚΙΑΤΟΣ και ο Μάριος ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ» καταθέτει ο 67στ.

Πηγή εκβιαστικο­ύ χρήματος οι καντίνες

Για τον 67ε ο Μάριος Χανδρινός τον τελευταίο ένα ενάμιση χρόνο παίρνει χρήματα από όλους τους πάγκους-καντίνες που υπάρχουν σε κάθε ποδοσφαιρι­κό και μπασκετικό αγώνα του Ολυμπιακού. «Εχω δει με τα μάτια μου να στέλνει “μικρούς” να σπάνε τους πάγκους σε περίπτωση που δεν έδιναν τα χρήματα που ζητούσε ή να τους αναγκάζει να μαζέψουν τους πάγκους και να φύγουν».

 ?? ?? Εξι χιλιάδες σελίδες περιλαμβάν­ει η δικογραφία της υπόθεσης της εγκληματικ­ής οργάνωσης. Σε αυτές περιλαμβάν­ονται και οι καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων που αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento
Εξι χιλιάδες σελίδες περιλαμβάν­ει η δικογραφία της υπόθεσης της εγκληματικ­ής οργάνωσης. Σε αυτές περιλαμβάν­ονται και οι καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων που αποκαλύπτε­ι σήμερα το Documento

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece