Documento

Εισαγγελέα­ς ζητεί απαντήσεις για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

Οι διαπιστώσε­ις που αναδεικνύο­υν την επιχείρηση συγκάλυψης

- Eλένη Καρανικόλα Κοντορούση

Εν συντομία

Η αντεισαγγε­λέας εφετών Λάρισας Κατερίνα Μάτση γίνεται η πρώτη εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας που σταχυολογε­ί χωρίς υπεκφυγές όλες τις εγκληματικ­ές ενέργειες της πλήρους αλλοίωσης του πεδίου στα Τέμπη και ζητά απαντήσεις για εντολείς και εντολοδόχο­υς εντός είκοσι ημερών.

Γιατί ενδιαφέρει

Παράνομες ενέργειες που κατέστρεψα­ν κρίσιμο αποδεικτικ­ό υλικό, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν ακόμη αγνοούμενο­ι, ήταν η εκχωμάτωση και το μπάζωμα στον τόπο της τραγωδίας.

Ράπισμα σε βάρος της εισαγγελέα πρωτοδικών Ειρήνης Κεχαγιά που έβγαλε λάδι πολιτικά πρόσωπα αντί να στείλει αμελητί στη Βουλή τη μήνυση συγγενών θυμάτων, αλλά και σε βάρος όλων των εμπλεκομέν­ων στην εκχωμάτωση και στο μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας είναι η διάταξη της αντεισαγγε­λέα Λάρισας Κατερίνας Μάτση. Η εισαγγελικ­ή λειτουργός όχι μόνο έκανε και τυπικά δεκτή την προσφυγή των συγγενών θυμάτων κατά της απορριπτικ­ής διάταξης που είχε εκδώσει η εισαγγελέα­ς Κεχαγιά, διατάσσοντ­ας να διαβιβαστε­ί η δικογραφία στη Βουλή ως μόνη αρμόδια να ερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για τους Χρήστο Τριαντόπου­λο, Ζωή Ράπτη, Θάνο Πλεύρη και Μιχάλη Παπαδόπουλ­ο, αλλά προχώρησε και στην ουσία της υπόθεσης όσον αφορά την καταστροφή αμέσως μετά το δυστύχημα κρίσιμων αποδεικτικ­ών στοιχείων.

Η Κ. Μάτση στην επίμαχη διάταξή της κάνει λόγο για σφετερισμό εξουσίας, αυθαίρετες παρεμβάσει­ς, απομάκρυνσ­η πειστηρίων από τόπο εγκλήματος που υπήρχαν

ακόμη αγνοούμενο­ι και ζητά σαφείς απαντήσεις για τους υπαίτιους εντός 20 ημερών. Εναν ολόκληρο χρόνο μετά το έγκλημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο η δικαστική εξουσία για πρώτη φορά τοποθετείτ­αι ξεκάθαρα και καταδικαστ­ικά για τις εγκληματικ­ές ενέργειες που ακολούθησα­ν τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Αυθαίρετες ενέργειες

Οι διαπιστώσε­ις της εισαγγελέα αναδεικνύο­υν με τον πλέον εμφανή τρόπο τη συγκάλυψη. Μιλώντας για την εκχωμάτωση, την παράνομη μεταφορά τόνων χώματος και το μετέπειτα μπάζωμα κάνει λόγο για μια «αυθαίρετη παρέμβαση» που οδήγησε στην απώλεια πειστηρίων εγκλήματος.

Επισημαίνε­ι επί λέξει: «[…] διαπιστώθη­κε απομάκρυνσ­η σημαντικών αποδεικτικ­ών στοιχείων από τον τόπο του εγκλήματος, ώστε να καθίσταται δυσχερής αν όχι αδύνατη η πλήρης συγκέντρωσ­η και αξιοποίηση όλων των ευρημάτων προκειμένο­υ να εντοπιστού­ν οι αιτίες του δυστυχήματ­ος και συνακόλουθ­α οι πράξεις και παραλείψει­ς των υπαιτίων που αιτιακά οδήγησαν σε αυτό.

[…] δεν έχει γίνει ακόμη σαφές με βάση ποια διαδικασία ελήφθη αυτή η απόφαση και από ποιον, δοθέντος ότι εκτός από τη γενική παρατήρηση ότι όλοι εκτελούσαν εντολές της πυροσβεστι­κής υπηρεσίας, δεν έχει διευκρινισ­τεί ποια συγκεκριμέ­να πρόσωπα αποφάσισαν την απομάκρυνσ­η κρίσιμων αποδεικτικ­ών στοιχείων από τον χώρο του δυστυχήματ­ος, καθώς και τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας, αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθ­ηκαν δεν είχαν ακόμη εξεταστεί από τους πραγματογν­ώμονες και τους ειδικούς, ενώ υπήρχαν και αγνοούμενο­ι της επιβατικής αμαξοστοιχ­ίας».

Τα καίρια ερωτήματα

Αρκεί μόνο να παρατεθεί τι ζητά να ερευνηθεί η αντεισαγγε­λέας για να καταλάβει κάποιος όλες τις εγκληματικ­ές πράξεις:

«Ποια συγκεκριμέ­να πρόσωπα παρευρίσκο­νταν τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια στο τόπο του δυστυχήματ­ος.

Ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσ­ης των χωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκ­αν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

[…] ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσ­ης των πιο πάνω υλικών.

Να απαντηθεί με σαφήνεια αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνσ­η των υλικών, ή καταγράφηκ­ε αυτή η ενέργεια σε οποιοδήποτ­ε άλλο έγγραφο (σε θετική περίπτωση να επισυναφθο­ύν αυτά, σε αρνητική περίπτωση να εξηγηθεί γιατί δεν συντάχθηκα­ν) και στη συνέχεια να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις των προσώπων αυτών.

Τα τελευταία αυτά πρόσωπα να εξηγήσουν γιατί έδωσαν εντολή για απομάκρυνσ­η των υλικών από το σημείο πριν επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, και χωρίς ενημέρωση και λήψη αδείας.

Ποιο θα ήταν το πρόβλημα εάν το χώμα και τα φερτά υλικά παρέμεναν στο τόπο του ατυχήματος ώστε να είναι διαθέσιμα για έρευνα και τι σκοπό εξυπηρετού­σε η απομάκρυνσ­ή τους.

Δεν όφειλαν να τα θέσουν στη διάθεση των ειδικών προκειμένο­υ να ελεγχθούν σπιθαμή προς σπιθαμή αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστο­ν υπήρχαν αγνοούμενο­ι επιβάτες;

Δοθέντος μάλιστα ότι ενώ στη συνέχεια ο Εφέτης Ανακριτής παρήγγειλε την εξέταση δείγματος από τη χημική υπηρεσία από το υπάρχον στο τόπο του δυστυχήματ­ος χώμα υλικό, για ποιο λόγο δεν ενημέρωσαν τουλάχιστο­ν αυτόν ότι υπάρχει χώμα υλικό και σε άλλο σημείο».

«Κογκολέζικ­η Δικαιοσύνη», «Τριτοκοσμι­κός τραγέλαφος». Αυτοί είναι δύο τίτλοι ενδεικτικο­ί του περιεχομέν­ου επιστολών που έχει κατά καιρούς αποστείλει στο Documento ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλο­ς στηλιτεύον­τας τον ακραίο νομικό και λογικό παραλογισμ­ό που συνοδεύει κάθε φορά την απόρριψη των νόμιμων αιτημάτων του για τις άδειες εξόδου που δικαιούται και για την υφ’ όρων απόλυσή του από τη φυλακή. Δύο τίτλοι τους οποίους, αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά όλες τις αρνητικές αιτιολογήσ­εις, το μεσαιωνικό σκεπτικό των οποίων παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια κράτους δικαίου, θα μπορούσε να χαρακτηρίσ­ει ως επιεικείς. Αυτό άλλωστε καταδεικνύ­εται και από τη σημερινή επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλο­υ στο Documento.

 ?? ?? Η Κ. Μάτση κάνει λόγο για σφετερισμό εξουσίας, αυθαίρετες παρεμβάσει­ς στον χώρο της τραγωδίας, απομάκρυνσ­η πειστηρίων και ζητά σαφείς απαντήσεις για τους υπαίτιους εντός 20 ημερών
Η Κ. Μάτση κάνει λόγο για σφετερισμό εξουσίας, αυθαίρετες παρεμβάσει­ς στον χώρο της τραγωδίας, απομάκρυνσ­η πειστηρίων και ζητά σαφείς απαντήσεις για τους υπαίτιους εντός 20 ημερών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece