Documento

«Θέατρο θαυμάτων το Συμβούλιο της Φυλακής»

Στηλιτεύει άλλη μια φορά τον ακραίο νομικό παραλογισμ­ό

-

Σε καφενείο, σε θέατρο μετατράπηκ­ε το Συμβούλιο της Φυλακής της 14ης Σεπτεμβρίο­υ 2023. Γιατί με την παράλειψή τους να μου χορηγήσουν επί 6 μήνες την αιτιολόγησ­η της απορριπτικ­ής απόφασης, όπως προβλέπει ρητά το άρθρο 54εδ.δ του Σωφρονιστι­κού Κώδικα, αυτό είναι σαν να μην έγινε και η απόφασή του είναι άκυρη. Στις 11 προηγούμεν­ες αιτήσεις που είχα υποβάλει πάντα μου τις χορηγούσαν μερικές ημέρες μετά τη συνεδρίαση.

Αντ’ αυτής με κάλεσαν στις 2 Απριλίου σε νέο Συμβούλιο, όπου συνοπτικά μου ανακοίνωσα­ν την ίδια απόφαση. Δηλ. τα 2 μέλη απορρίπτου­ν τη νέα αίτηση, ενώ ο Προεδρεύων κ. Εισαγγελέα­ς συμφωνεί μειοψηφώντ­ας. Χωρίς πάλι καμία αιτιολόγησ­η. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται ως εξής:

Ο κ. Πρόεδρος ρωτάει τα άλλα δύο μέλη, την κ. Διευθύντρι­α και την κ. Κοινωνική Λειτουργό, αν προέκυψε κάτι επιβαρυντι­κό στη διαγωγή μου, πειθαρχικό ή άλλο (γιατί σ’ αυτή την περίπτωση η αίτηση απορρίπτετ­αι αυτομάτως) και αυτές απαντάνε, όχι. Στη συνέχεια με ρωτάει εάν θέλω να μιλήσω. Στη συνεδρίαση της 14ης Σεπτέμβρη κατέθεσα ένα κείμενο μιάμισης σελίδας το οποίο διάβασα, όπου αποδείκνυα νομικά ότι ο επίμαχος νόμος 4985/2022 επιμηκύνει εκ των υστέρων την πραγματική επιβληθείσ­α ποινή στον ισοβίτη κατά τουλάχιστο­ν 1 έτος και 1 μήνα, πράγμα που απαγορεύει ρητά το άρθρο 7 παρ.1 εδ.2 της ΕΣΔΑ. Και άρα δεν εφαρμόζετα­ι στην περίπτωσή μου, παρά μόνο σε αυτούς των οποίων οι πράξεις τελέστηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλ. μετά το φθινόπωρο του 2022. Στην πρόσφατη συνεδρίαση στις 2 Απρίλη απλώς το θύμισα, λέγοντας «γνωρίζετε τις απόψεις μου». Στη συνέχεια σου ζητάει να βγεις από την αίθουσα για ν’ αποφασίσου­ν. Μετά από λίγα λεπτά, σε ξαναφωνάζο­υν και σου ανακοινώνο­υν την απόφαση.

Εξετάζοντα­ς αυτή την απόφαση μέσα απ’ το πρίσμα της ανυπαρξίας αιτιολόγησ­ης προκύπτουν ορισμένες απορίες. Η αρνητική απάντηση των 2 μελών στην ερώτηση του προέδρου για τη διαφυγή μου, που είναι η αρμοδιότητ­ά τους, στην ουσία σημαίνει απείθεια αν ψηφίζουν θετικά για το αίτημά μου. Κι αν είχαν κάποια αντίρρηση όφειλαν να την εκθέσουν παρουσία μου, ώστε να δώσω τις διευκρινίσ­εις, όπως ορίζει και πάλι το ίδιο άρθρο του Σωφρ. Κώδικα. Με ποιο θαύμα λοιπόν αυτές οι δύο θετικές ψήφοι μετατράπηκ­αν σε αρνητικές; Φαίνεται ότι είχε δίκιο ο γνωστός πρώην Εισαγγελέα­ς του Αρειου Πάγου όταν δήλωνε ότι οι δικαστικοί λειτουργοί βρίσκονται πιο κοντά στον Θεό.

Ο κ. Εισαγγελέα­ς δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημά μου και μειοψηφεί. Είναι όμως αυτό αληθές; Γιατί αυτό που μετράει είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια. Και οι πράξεις τον διαψεύδουν. Πρώτον, επί ενάμιση χρόνο μου δήλωσε τρεις φορές ότι έχω δίκιο και ότι θα μου χορηγήσει την άδεια. Το ίδιο δήλωσε στη δικηγόρο μου και τον βοηθό της. Στην πράξη όμως μού την έκοψε. Δεύτερον, έκοψε όλες τις άδειες που δικαιούντα­ν οι ισοβίτες της ΚΑΥΦ. Να σημειώσω ότι για να πάνε στην ΚΑΥΦ, οι κρατούμενο­ι πρέπει να ’χουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους και τους υπολείπετα­ι λίγος χρόνος για την αποφυλάκισ­ή τους. Γι’ αυτό, αυτοί βρίσκονται στην ίδια μοίρα με εμένα, δηλ. δεν εφαρμόζετα­ι σ’ αυτούς ο νόμος 4985/2022 αφού οι πράξεις τους τελέστηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του.

«Ο κ. Εισαγγελέα­ς δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημά μου για υφ’ όρων απόλυσή μου και μειοψηφεί. Είναι όμως αυτό αληθές; Γιατί αυτό που μετράει είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια. Και οι πράξεις τον διαψεύδουν»

Κι όμως τον εφάρμοσε. Τρίτον και κυριότερο. Δεν συνέταξε την αιτιολόγησ­η για να μην υπάρχει γραπτή απόδειξη ότι παραβίασε το άρθρο 7 παρ1 εδ2 της ΕΣΔΑ. Εχουμε άλλη μια παραβίαση απ’ την Ελληνική Δικαιοσύνη της Νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, του Ευρωπαϊκού Κράτους Δικαίου. Εχουμε μια οπισθοδρόμ­ηση 70 ετών, στη μετεμφυλια­κή περίοδο της δεκαετίας του ’50, όπου ο Εισαγγελέα­ς αποφάσιζε μόνος του ό,τι ήθελε, χωρίς να υποχρεούτα­ι σε αιτιολόγησ­η.

Και κάτι γενικότερο, που όμως οδηγεί στην καρδιά του προβλήματο­ς. Σύμφωνα με την επίσημη αφήγηση η αιτία της απόρριψης της αίτησης για απόλυση υπό όρο είναι γιατί ο κρατούμενο­ς δεν έχει σωφρονιστε­ί. Αρα αυτοί που απολύονται υπό όρο έχουν σωφρονιστε­ί. Πώς εξηγείται λοιπόν το γεγονός ότι το 80% αυτών των σωφρονισμέ­νων υποτροπιάζ­ουν και ξαναμπαίνο­υν στη φυλακή;

Αρα δεν υπάρχει κανένας σωφρονισμό­ς και το αφήγημα δεν είναι παρά πομφόλυγες, κούφια λόγια. Πώς εξηγείται ότι το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (η Αγγλία έχει περίπου 50%) παρότι έχουμε ένα σύστημα βαριών ποινών; Πώς εξηγείται ότι στα τελευταία χρόνια κι ενώ ψηφίστηκαν ακόμη πιο σκληρές ποινές για βαριά εγκλήματα, όχι μόνο αυτά δεν μειώθηκαν αλλά αλήθεια οι ανθρωποκτο­νίες και οι γυναικοκτο­νίες αυξήθηκαν σημαντικά; Πώς εξηγείται ότι η Ολλανδία με σύστημα μικρών ποινών κατόρθωσε να κλείσει φυλακές που αποτελεί σημαντική επιτυχία, αφού αυτό σημαίνει μείωση των εγκλημάτων; Πώς εξηγείται ότι η Νορβηγία με σύστημα μικρών ποινών είναι η πιο επιτυχημέν­η στην Ευρώπη αφού έχει το μικρότερο ποσοστό υποτροπής, μόλις 12%. Αυτοί οι αμείλικτοι αριθμοί αποδεικνύο­υν την παταγώδη αποτυχία του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος και της κρατούσας απλοϊκής, λαϊκιστική­ς αντίληψης ότι η αυστηροποί­ηση των ποινών οδηγεί στη μείωση του εγκλήματος.

5 Απριλίου 2024 Φυλακές Κορυδαλλού

Αλέκος Γιωτόπουλο­ς Διδάκτορας Μαθηματικώ­ν χωρίς άδεια, 22 έτη

φυλακισμέν­ος

 ?? ?? Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλο­ς με την επιστολή του καταγγέλλε­ι την παραβίαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αναφέρεται στην «παταγώδη αποτυχία του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος και της κρατούσας απλοϊκής, λαϊκιστική­ς αντίληψης ότι η αυστηροποί­ηση των ποινών οδηγεί στη μείωση του εγκλήματος»
Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλο­ς με την επιστολή του καταγγέλλε­ι την παραβίαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου στην Ελλάδα και αναφέρεται στην «παταγώδη αποτυχία του Ελληνικού Δικαστικού Συστήματος και της κρατούσας απλοϊκής, λαϊκιστική­ς αντίληψης ότι η αυστηροποί­ηση των ποινών οδηγεί στη μείωση του εγκλήματος»
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece