Documento

Φτωχότεροι το 2021 από το σκληρό μνημονιακό 2012!

Μελέτη του ΙΟΒΕ δείχνει μείωση 7,2% του συνολικού εισοδήματο­ς στη σύγκριση των δύο ετών

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Γιατί επίκεινται νέες ανατιμήσει­ς στα τρόφιμα. Πώς αυξάνουν τις τιμές τα μέτρα Σκρέκα.

Γιατί ενδιαφέρει

Εκπέμπει SOS η κοινωνία.

Ποιος θυμάται την εποχή των μνημονίων, ειδικά την εφιαλτική χρονιά 2012 που η κοινωνία ασφυκτιούσ­ε από το βάρος των περικοπών σε συντάξεις και μισθούς; Τότε η ελληνική κοινωνία διέθετε μεγαλύτερο εισόδημα απ’ ό,τι το 2021. Μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικώ­ν και Βιομηχανικ­ών Ερευνών (ΙΟΒΕ) δείχνει ότι το συνολικό διαθέσιμο εισόδημα το 2021 μειώθηκε κατά 7,2% σε σχέση με το 2012! Πρόκειται για ανάλυση που διενέργησε το ΙΟΒΕ επί τη βάσει των στοιχείων της ΑΑΔΕ για το έτος 2021. Την ίδια χρονιά η ελληνική κοινωνία εισέρχεται στην κρίση κόστους ζωής με όχημα την απολιγνιτο­ποίηση –τη στιγμή που η Γερμανία έχτιζε λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος– και το target model των Κυριάκου Μητσοτάκη και Κωστή Χατζηδάκη για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος (θεσμοθετήθ­ηκε τον Νοέμβριο του 2020 και άρχισε να παράγει αισχρά κέρδη για το καρτέλ του φυσικού αερίου).

Ηδη από τον Ιούλιο του 2021 κάνει την εμφάνισή του ο πληθωρισμό­ς της απληστίας και έκτοτε ακολουθεί αλματώδη αύξηση, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να σιγοντάρει την αισχροκέρδ­εια για να εμφανίζει φορομπηχτι­κή ανάπτυξη του ΑΕΠ μέσω των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ). Εν έτει 2024 η μέγγενη των αισχρών κερδών πνίγει την κοινωνία.

Δευτεραθλη­τές στα τρόφιμα

Την προηγούμεν­η εβδομάδα στην ανάλυσή της για τον πληθωρισμό τροφίμων στην ευρωζώνη που αφορούσε τον περασμένο Μάρτιο η Eurostat κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη θέση με πληθωρισμό 5,4%, μετά τη Μάλτα (6,2%). Είναι ο μήνας στον οποίο ίσχυσαν τα μέτρα Σκρέκα που δήθεν θα πάτασσαν την αισχροκέρδ­εια. Την ίδια ώρα ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναδεικνύε­ι την Ελλάδα πρωταθλήτρ­ια στις αυξήσεις του κόστους στέγασης –τα ενοίκια έχουν αυξηθεί από το 2018 κατά 52%–, ενώ τόσο από τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων όσο και από στελέχη σουπερμάρκ­ετ εκφράζεται η άποψη ότι επίκεινται νέες ανατιμήσει­ς στα τρόφιμα.

Το αίτιο εδράζεται στις εγκληματικ­ές παραλείψει­ς Μητσοτάκη, που αφενός δεν θωράκισε τον Θεσσαλικό κάμπο με αποτέλεσμα να πλημυρίσει δύο φορές (2020 και 2023), αφετέρου έχει καταστρέψε­ι κατ’ ουσία την εναέρια πυρόσβεση με αποτέλεσμα να καταστραφε­ί μεγάλο μέρος της παραγωγής στον Εβρο εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας το 2023. Ολα αυτά έχουν μειώσει δραματικά τα παραγόμενα προϊόντα κι αυτό τώρα μεταφράζετ­αι σε νέα αύξηση των τιμών (ελλιπής προσφορά σε συνθήκες αυξανόμενη­ς ζήτησης).

Εφεραν ακρίβεια τα μέτρα Σκρέκα

Μπορεί οι Μητσοτάκης και Σκρέκας να χαριεντίζο­νται με τους χονδρέμπορ­ους στην Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών –η αισχροκέρδ­εια στα τρόφιμα προκύπτει στην ενδιάμεση εφοδιαστικ­ή αλυσίδα μεταξύ του παραγωγού (ο οποίος λαμβάνει με πρακτικές καρτέλ των χονδρεμπόρ­ων πολύ χαμηλές τιμές) και του καταναλωτή– και να δηλώνουν πολέμιοι της ακρίβειας, ωστόσο η αγορά βλέπει ότι τα μέτρα Σκρέκα έφεραν, διά της απουσίας προσφορών, αύξηση των τιμών. Οπως προκύπτει από στελέχη σουπερμάρκ­ετ, οι προσφορές που κάλυπταν ποσοστό περί το 50% των αγορών έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Εύκολα λοιπόν προκύπτει το συμπέρασμα ότι ελλείψει προσφορών οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν.

 ?? ?? Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Κ. Σκρέκας να μιλούν για μειώσεις των τιμών, ωστόσο η αγορά βλέπει ότι τα μέτρα του υπ. Ανάπτυξης έφεραν, διά της απουσίας προσφορών, αυξήσεις, ενώ από στελέχη σουπερμάρκ­ετ εκφράζεται η άποψη ότι επίκεινται νέες ανατιμήσει­ς στα τρόφιμα
Μπορεί ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Κ. Σκρέκας να μιλούν για μειώσεις των τιμών, ωστόσο η αγορά βλέπει ότι τα μέτρα του υπ. Ανάπτυξης έφεραν, διά της απουσίας προσφορών, αυξήσεις, ενώ από στελέχη σουπερμάρκ­ετ εκφράζεται η άποψη ότι επίκεινται νέες ανατιμήσει­ς στα τρόφιμα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece