Documento

Τα social μπορεί να βλάψουν την υγεία των χρηστών

Σύμφωνα με την Kaspersky, αυξάνουν σημαντικά το άγχος μέσω του καταιγισμο­ύ πληροφοριώ­ν αλλά και τον κίνδυνο αλληλεπίδρ­ασης με απατεώνες

-

Μπορεί η χρήση των social media να επιβαρύνει την υγεία μας; Σύμφωνα με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky μπορεί, καθώς, όπως αναφέρει, τα social media έχουν αναδειχθεί σε σημαντική πηγή στρες, προκαλώντα­ς πολλαπλασι­ασμό του άγχους και των σχετικών με το στρες προβλημάτω­ν για τους χρήστες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία, τα social media μπορούν να μας κατακλύσου­ν με υπερβολικά πολλές πληροφορίε­ς και να μας κάνουν να νιώθουμε ότι χάνουμε κάτι, ενώ μας εκθέτουν και σε απατεώνες οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποι­ήσουν

προσωπικές πληροφορίε­ς με σκοπό το κέρδος. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την ευημερία των χρηστών είναι καθοριστικ­ής σημασίας για τη διαχείριση του άγχους. Είναι σημαντικό να μάθουμε πώς να έχουμε πιο υγιή σχέση με αυτούς τους ψηφιακούς χώρους» σημειώνει η εταιρεία.

Πώς μπορείτε όμως να προστατέψε­τε την υγεία σας από τις παραπάνω συνέπειες; Αυτές είναι ορισμένες προτάσεις της εταιρείας:

Προσαρμόζο­ντας ποιος μπορεί να βλέπει το προφίλ και τις αναρτήσεις τους, οι χρήστες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανεπιθύμητ­ων αλληλεπιδρ­άσεων με αγνώστους που μπορεί να έχουν κακές προθέσεις.

Η επαφή με ακατάλληλο περιεχόμεν­ο, όπως σκηνές βίας διάφορων επιπέδων, μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία. Ελέγχοντας το ψηφιακό περιβάλλον μέσω της προσεκτική­ς αποδοχής αιτημάτων φιλίας οι χρήστες μπορούν να οδηγηθούν σε πιο θετική και ασφαλή διαδικτυακ­ή εμπειρία.

Η χρήση εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης για την ομαδοποίησ­η των φίλων επιτρέπει την πιο εξατομικευ­μένη κοινή χρήση. Με την κατηγοριοπ­οίηση των φίλων οι χρήστες μπορούν να μοιράζοντα­ι προσωπικές πληροφορίε­ς με μια στενή ομάδα, αποκομίζον­τας έτσι τα οφέλη της κοινωνικής ανταλλαγής με μικρότερο κίνδυνο.

Η εταιρεία προτείνει μεταξύ άλλων περιορισμό δημοσιοποί­ησης προφίλ και αναρτήσεων και προσεκτική αποδοχή αιτημάτων φιλίας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece