Documento

Η Γάζα το νέο Βιετνάμ για τους Αμερικανού­ς φοιτητές Μαριάννα Κουτέλα

Κύμα καταλήψεων υπέρ των Παλαιστινί­ων στα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια και άγρια καταστολή από τις αρχές. Κατρακυλάε­ι η δημοτικότη­τα του Μπάιντεν στους νέους

-

Εν συντομία

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει «μεταφερθεί» στα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια, με τις εικόνες να θυμίζουν την καταστολή του αντιπολεμι­κού κινήματος τη δεκαετία του ’60.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Μπάιντεν ενδέχεται να πληρώσει βαρύ τίμημα στις εκλογές για τη στάση του απέναντι στις φοιτητικές διαμαρτυρί­ες αλληλεγγύη­ς στην Παλαιστίνη.

Μέρες του ’60 θυμίζει η καθημερινό­τητα στις ΗΠΑ μετά τον τεράστιο ξεσηκωμό αλληλεγγύη­ς στους δοκιμαζόμε­νους Παλαιστίνι­ους από φοιτητές στα κορυφαία πανεπιστήμ­ια της χώρας. Ο παραλληλισ­μός ίσως μοιάζει υπερβολικό­ς, αφού τότε οι φοιτητές διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στον οποίο ενεπλάκησα­ν άμεσα οι ΗΠΑ, ενώ σήμερα οι Αμερικανοί δεν πολεμούν οι ίδιοι στη Γάζα και η χώρα δεν θρηνεί τα δικά της παιδιά.

Ωστόσο η αδιάκοπη σφαγή του Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινι­ακού

λαού και η στήριξη των ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος, σε έναν πόλεμο που καταγγέλλε­ται ως γενοκτονικ­ός, έχουν προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε χιλιάδες φοιτητές. Οι διαμαρτυρό­μενοι απαιτούν από τα πανεπιστήμ­ια να κόψουν τους οικονομικο­ύς δεσμούς με το Ισραήλ, με κατασκευασ­τές όπλων κι άλλες εταιρείες που διαπλέκοντ­αι με την ισραηλινή κατοχή παλαιστινι­ακών εδαφών.

Μπορεί οι φιλοπαλαισ­τινιακές διαδηλώσει­ς να μην αποτελούν ακριβώς… déjà vu του αντιπολεμι­κού κινήματος για το Βιετνάμ, όμως κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα δύο κοινά μεταξύ τους: την πίεση προς την κυβέρνηση και την… εχθρότητα που αντιμετωπί­ζουν οι διαδηλωτές, ιδιαίτερα οι φοιτητές.

Μαζικές συλλήψεις

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ηλεκτρισμέ­νη την εβδομάδα που πέρασε, με την αστυνομία να εισβάλλει διά της βίας σε πανεπιστημ­ιουπόλεις, προχωρώντα­ς σε μαζικές συλλήψεις φοιτητών και ακτιβιστών. Οι πρυτανικές αρχές φέρονται να γύρισαν την πλάτη στους φοιτητές, με αποκορύφωμ­α την αντίδραση της πρύτανη του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια Νέματ Μινούς Σαφίκ, η οποία κάλεσε η ίδια την αστυνομία για να διαλύσει τη συγκέντρωσ­η, δίνοντας τελεσίγραφ­ο στους διαδηλωτές. Μάλιστα οι καταληψίες υποστήριξα­ν ότι η διοίκηση του πανεπιστημ­ίου τούς απείλησε ότι θα ζητήσει παρέμβαση τόσο της Εθνοφρουρά­ς όσο και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης αν δεν συμμορφωθο­ύν.

Η αρχή έγινε από τους φοιτητές του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια στις 17 Απριλίου, όταν οι διαμαρτυρό­μενοι που κατέλαβαν τον χώρο και έστησαν σκηνές ήρθαν αντιμέτωπο­ι με την αστυνομική καταστολή. Τα γεγονότα που σημειώθηκα­ν οδήγησαν μάλιστα τον δημοφιλή καλλιτέχνη Αλκίνοο Ιωαννίδη να ακυρώσει την προγραμματ­ισμένη συναυλία του στο πανεπιστήμ­ιο και να μεταφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσα έζησε: «Είδα την πρώτη κατάληψη του campus μετά το 1968 και τη σύλληψη 108 φοιτητών».

Εξαιτίας της έντασης που σημειώθηκε στο Κολούμπια –έχει αναστείλει πλέον τα διά ζώσης μαθήματα– άναψε η σπίθα για νέες εστίες κινητοποιή­σεων σε μεγάλα αμερικανικ­ά πανεπιστήμ­ια. Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκ­αν στον χώρο

του Πανεπιστημ­ίου Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, ενώ αστυνομική παρέμβαση πραγματοπο­ιήθηκε και στην πανεπιστημ­ιούπολη του Γέιλ στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, όπου οι αρχές πέρασαν πλαστικές χειροπέδες σε δεκάδες διαδηλωτές κατηγορώντ­ας τους για παραβίαση του χώρου.

Το ντόμινο των καταλήψεων των πανεπιστημ­ιακών χώρων επεκτάθηκε στο ΜΙΤ, το Ταφτς και το Eμερσον στη Μασαχουσέτ­η, όπως και στο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμ­ιο Μίσιγκαν στην ομώνυμη πολιτεία. Σειρά πήραν έπειτα το Πανεπιστήμ­ιο Μπράουν στο Ρόουντ Αϊλαντ, το Πανεπιστήμ­ιο του Τέξας στο Οστιν και εκείνο της Νότιας Καλιφόρνια­ς στο Λος Αντζελες, ενώ σε πολλά άλλα πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα έγιναν επίσης δεκάδες συλλήψεις.

Εκλογική παγίδα

Η στάση του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην έκρυθμη κατάσταση στα πανεπιστήμ­ια θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφι­κή για τον Δημοκρατικ­ό πρόεδρο, αποξενώνον­τας τόσο ένα τμήμα της νεολαίας όσο και ένα τμήμα της εβραϊκής ψήφου. Οταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογρά­φους απάντησε ότι καταδικάζε­ι τόσο τις «αντισημιτι­κές διαδηλώσει­ς» όσο και «εκείνους που δεν καταλαβαίν­ουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνι­ους». Ασχολήθηκε βέβαια περισσότερ­ο με τον αντισημιτι­σμό. «Αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτι­σμός είναι κατακριτέο­ς και επικίνδυνο­ς και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμ­ια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας» τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι δηλώσεις του ενόχλησαν ιδιαίτερα τους φοιτητές που οργάνωσαν τη διαμαρτυρί­α στο Κολούμπια, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους απάντησαν στον Αμερικανό πρόεδρο ότι κάποιοι από τους συμμετέχον­τες είναι Εβραίοι. Παράλληλα κατήγγειλα­ν ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθ­εί «σε άτομα που εκφράζουν ακραίες θέσεις, τα οποία δεν τους εκπροσωπού­ν», απορρίπτον­τας κατηγορημα­τικά οποιαδήποτ­ε μορφή μίσους ή μισαλλοδοξ­ίας.

Αρκετές δημοσκοπήσ­εις δείχνουν πτώση της δημοτικότη­τας του Μπάιντεν μεταξύ των νέων, τάση που επιβεβαιών­εται και από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημ­ίου του Χάρβαρντ. Μια από τις βασικές αιτίες φέρεται να είναι η πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ και στη Γάζα.

Στην καλύτερη περίπτωση για τον Μπάιντεν οι διαδηλώσει­ς θα αποσπάσουν την προσοχή του κοινού, ενώ ο Λευκός Οίκος προωθεί τις διαπραγματ­εύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρω­ση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, πιέζοντας παράλληλα, όπως υποστηρίζο­υν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ να περιορίσει τις επιθέσεις σε βάρος αμάχων.

Στη χειρότερη ενδέχεται να πυροδοτήσο­υν σκηνές βίας κατά τη διεξαγωγή του Εθνικό Συνεδρίου των Δημοκρατικ­ών στο Σικάγο τον Αύγουστο, φέρνοντας στον νου τις αναταραχές των βίαιων διαδηλώσεω­ν εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που είχε πραγματοπο­ιηθεί στην ίδια πόλη το 1968.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece