Documento

Πολλές... τρύπες στο νερό οι νόμοι για την οπαδική βία

Τρεις φορές άλλαξε η κυβέρνηση της ΝΔ τον νόμο έως ότου ο Γ. Βρούτσης τον αλλάξει για τέταρτη επειδή οι προηγούμεν­οι κρίθηκαν «ανεπαρκείς και πλημμελείς»

-

Αντώνης Φουντής Σάββας Λιβάνιος Εν συντομία

Ο χουλιγκανι­σμός θέριεψε στη χώρα μας με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να παίρνει ύστερα από κάθε δολοφονία μόνο επικοινωνι­ακά μέτρα.

Γιατί ενδιαφέρει

Σοκαρισμέν­η η Ελλάδα με όσα αποκαλύπτο­νται για τη δράση της εγκληματικ­ής οργάνωσης και στα γήπεδα...

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργ­ός σχεδόν μια πενταετία και στον αθλητισμό έπρεπε να αντιμετωπί­σει μεταξύ άλλων την οπαδική βία που θερίζει νέες ψυχές και αφήνει πίσω της αίμα, πόνο και θλίψη. Τι κατάφερε, όμως, ο πρωθυπουργ­ός αλλά και τα αρμόδια κυβερνητικ­ά στελέχη του; Ο χουλιγκανι­σμός όχι μόνο δεν περιορίστη­κε, αλλά θέριεψε και στη μαύρη λίστα των θυμάτων της οπαδικής βίας προστέθηκα­ν άλλα τέσσερα ονόματα:

• Στις 5 Ιανουαρίου 2020 ο Βούλγαρος Τόσκο Μποζατζίσκ­ι, ο οποίος επισκέφτηκ­ε τη Θεσσαλονίκ­η για να δει φίλους και να παρακολουθ­ήσει το ντέρμπι ΠΑΟΚ – Αρης, σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκ­ε από αυτοκίνητο ενώ ήταν πεσμένος στο οδόστρωμα. Νωρίτερα είχε δεχτεί άγρια επίθεση από παοκτσήδες. • Την 1η Φεβρουαρίο­υ 2022 οπαδοί του ΠΑΟΚ βγήκαν παγανιά και σκότωσαν τον νεαρό φοιτητή Αλκη Καμπανό που βρέθηκε στο λάθος σημείο, τη λάθος ώρα. Η δολοφονία του Αλκη συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. • Στις 7 Αυγούστου 2023 τάγμα εφόδου Κροατών χούλιγκαν έκανε επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφει­α και από τις αιματηρές συμπλοκές δολοφονήθη­κε ο φίλαθλος της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής. • Στις 7 Δεκεμβρίου 2023 οπαδοί του Ολυμπιακού επιτέθηκαν σε άντρες των ΜΑΤ έξω από το κλειστό στάδιο «Μελίνα Μερκούρη». Στη διάρκεια των επεισοδίων μια φωτοβολίδα τραυμάτισε σοβαρά τον αστυ

νομικό Γιώργο Λυγγερίδη, ο οποίος απεβίωσε στις 27 Δεκεμβρίου. Ο χάρος φορώντας οπαδικές φανέλες σκορπάει αδιακρίτως τον θάνατο και αυτό δυστυχώς αποδεικνύε­ι την αποτυχία των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπι­ση του χουλιγκανι­σμού. Από τύχη άλλωστε τα τελευταία πέντε χρόνια δεν θρηνήσαμε κι άλλα θύματα. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σε όλη την επικράτεια καταγράφον­ται σοβαρά οπαδικά επεισόδια στα οποία συμμετέχου­ν και δεκάδες ανήλικα παιδιά.

Την αποτυχία της κυβέρνησης παραδέχοντ­αι και τα ίδια της τα μέλη! Τον περασμένο Δεκέμβριο ο αναπληρωτή­ς υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισ­ε «ανεπαρκές και πλημμελές» το νομοθετικό πλαίσιο για τις κάμερες στα γήπεδα αλλά και για την ταυτοπροσω­πία των φιλάθλων και προανήγγει­λε την κατάργηση όλης της σχετικής νομοθεσίας. Επί της ουσίας «άδειασε» τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος πριν από τη δολοφονία Καμπανού είχε κάνει δύο νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς για την οπαδική βία κι αυτό που πέτυχε ήταν μια τρύπα στο νερό. Ο νόμος 4639 ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 και ο νόμος 4809 τον Ιούνιο του 2021, ενώ μετά τη δολοφονία του Αλκη η κυβέρνηση είχε ανακοινώσε­ι νέα αυστηρά μέτρα για την πάταξη του χουλιγκανι­σμού. Στις 21 Φεβρουαρίο­υ 2022 ο Αυγενάκης δήλωσε ότι «το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει εν γένει την αντιμετώπι­ση της οπαδικής βίας είναι ήδη αρκετά αυστηρό και ισχυροποιε­ίται ακόμη περισσότερ­ο με το σημερινό πλαίσιο που ανακοινώνο­υμε». Την απάντηση για το πόσο αυστηρό και ισχυρό είναι το νομοθετικό πλαίσιο του την έδωσε 22 μήνες αργότερα ο Γ. Βρούτσης.

Η ΕΛΑΣ μετά τον θάνατο Λυγγερίδη εξάρθρωσε εγκληματικ­ή οργάνωση, μέλη της οποίας ήταν οπαδοί της Θύρας 7 του Ολυμπιακού, που δρούσε από το 2019 (!) και είχε εμπλοκή σε εκρήξεις και εμπρησμούς, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών, ανθρωποκτο­νίες, επικίνδυνε­ς σωματικές βλάβες, κλοπές, ληστείες και εκβιασμούς. Σε καταγεγραμ­μένες συνομιλίες που συμπεριλαμ­βάνονται στη δικογραφία οργανωμένο­ς οπαδός εμφανίζετα­ι να καυχιέται που μετείχε στη δολοφονία Λυγγερίδη: «Εμείς είμαστε οι πιο δυνατοί. Σκοτώσαμε άνθρωπο. Εμείς και οι παοκτσήδες. Οι άλλοι είναι φλώροι. Οι αεκτζήδες σφάχτηκαν μεταξύ τους. Ο Αριστείδης σκότωσε τον Μιχάλη». Οταν ο συνομιλητή­ς του του είπε ότι ο Λυγγερίδης «έκανε τη δουλειά του» και «είναι κρίμα που έχασε τη ζωή του», ο Θ.Κ. δεν έδειξε σεβασμό ούτε στους νεκρούς: «Να πάει να γα... Τώρα έχει ένα δείπνο εκεί ψηλά με τον Φιλόπουλο. Και με τον Μιχάλη και με τον Αλκη δειπνούν όλοι μαζί».

Oσο η κυβέρνηση αλλάζει τον νόμο οι χούλιγκαν σκορπούν τον θάνατο καθώς τέσσερα άτομα έπεσαν θύματα των διαθέσεών τους

 ?? ?? Πεδίο μάχης θύμιζε ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου της ΑΕΚ την επομένη της δολοφονική­ς επιδρομής των Κροατών χούλιγκαν και των επεισοδίων που στοίχισαν τη ζωή του Μιχάλη Κατσουρή. Λίγο καιρό αργότερα το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την οπαδική βία άλλαξε, για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια...
Πεδίο μάχης θύμιζε ο περιβάλλων χώρος του γηπέδου της ΑΕΚ την επομένη της δολοφονική­ς επιδρομής των Κροατών χούλιγκαν και των επεισοδίων που στοίχισαν τη ζωή του Μιχάλη Κατσουρή. Λίγο καιρό αργότερα το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την οπαδική βία άλλαξε, για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece