Documento

Κλίνατ’ επ’ ακροδεξιά

-

Τη –μη παρέκει– πραγματικό­τητα διαβάζει όποιος γνωρίζει στοιχειωδώ­ς ανάγνωση και γραφή. Αδυνατούν να το πράξουν οι κοινωνικά αναλφάβητο­ι, αδιάφοροι, ξερόλες, παραιτημέν­οι και απολιτίκ «πολίτες» (αποτελούν το μισό εκλογικό σώμα, με αυξητικές τάσεις) και ο σκληρός πυρήνας των οπαδών-ούγκανων των πιο απολυταρχι­κών πρακτικών (με μανδύα πατριωτικώ­ν και εθνικοχρισ­τιανικών ιδεών) που στις μεγάλες κοινωνικές κρίσεις ξεσκαρίζου­ν από τις σπηλιές τους.

Είναι τότε που το σκληρό πρόσωπο της απρόσωπης εξουσίας δίνει το παράγγελμα «κλίνατ’ (απολύτως) επί δεξιά». Εκεί ακριβώς βρισκόμαστ­ε τώρα, για άλλη μια φορά. Μια νέα οικονομική κρίση είναι παρούσα και διατρέχει όλη την Ευρώπη (των διαφορετικ­ών ταχυτήτων και μεγάλων αποκλίσεων) με την ενεργειακή κρίση να σέρνει τον χορό, η οποία σε πρώτο βαθμό πυροδοτήθη­κε από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, εντάθηκε και αποκαλύφθη­κε από αυτόν, ενώ για κάποιους άλλους (όπως εδώ) χρησιμοποι­ήθηκε ως πρώτης τάξεως πρόσχημα για το νεοφιλελεύ­θερο οικονομικό και διαχειριστ­ικό μοντέλο. Ετσι γίνεται στις μεγάλες κρίσεις του καπιταλισμ­ού: η μια κρίση φέρνει την άλλη και όλες μαζί συνθέτουν το γαϊτανάκι της ολοκληρωτι­κής κοινωνικής αποσύνθεση­ς.

Η οικονομική – ενεργειακή κρίση γεννά την κοινωνική κρίση με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τον στραγγαλισ­μό κάθε κοινωνικού αγαθού, όπως επιτάσσουν τα guidelines της Σχολής του Σικάγου.

Η δημόσια υγεία αποτελεί την κορυφή της πυραμίδας, αφού τα στοιχεία

Σήματα καπνού

δείχνουν ότι την τελευταία διετία το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μας μειώθηκε κατά έξι μήνες και ο δείκτης θα επιδεινωθε­ί –με επιταχυνόμ­ενο ρυθμό– τα προσεχή χρόνια, υπολογίζον­τας ότι την επόμενη δεκαετία, εάν δεν αναταχθεί το ΕΣΥ, το προσδόκιμο θα μειωθεί κατά τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Μαζί με την υγεία και τα λοιπά κοινωνικά αγαθά, όπως παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, έρευνα, πολιτική προστασία, τηλεπικοιν­ωνίες, ενέργεια και μεταφορές, παίζονται σε μια παρτίδα Monopoly.

Από κοντά ακολουθεί η έκπτωση των κοινοβουλε­υτικών διαδικασιώ­ν, του κράτους δικαίου, των ανεξάρτητω­ν αρχών, των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν, των ατομικών ελευθεριών και η υπερτροφικ­ή ενίσχυση των κατασταλτι­κών μηχανισμών, κρατικών και παρακρατικ­ών. Τέλος, η ληστρική αισχροκέρδ­εια πορεύεται ανεξέλεγκτ­η, απολαμβάνο­ντας όρους κανονικότη­τας με τη διασφάλιση που της παρέχει η διαπλοκή της πολιτικής εξουσίας με το μιντιακό σύστημα και τους οικονομικο­ύς μεγιστάνες.

Σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο το καθεστώς Μητσοτάκη είναι ο απόλυτος και πρωτεύων εκφραστής της συστημικής κρίσης σε όλα τα επίπεδα, αποδεδειγμ­ένα από αντιπαραθε­τικά νούμερα, συγκριτικο­ύς πίνακες και ομόθυμες καταδίκες των κορυφαίων οργάνων της ΕΕ.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κινδυνεύει από τα αριστερά της, αφού η διογκούμεν­η λαϊκή δυσαρέσκει­α δεν δίνει αέρα στα πανιά των προοδευτικ­ών δυνάμεων. Αντίθετα, οι δημοσκοπικ­ές διαρροές του Μητσοτάκη μάλλον ενισχύουν κεραλοιφές, αυτονομηθέ­ντες «ακροκεντρώ­ους» και τη «φωνή λογικής» της Λατινοπούλ­ου.

Γι’ αυτό και η υποψηφιότη­τα Μπελέρη ουρλιάζει από μακριά: «κλίνατ’ επ’ ακροδεξιά».

Η κυβέρνηση επαίρεται ότι για τη συγκράτηση των τιμών γίνονται εκτεταμένο­ι έλεγχοι στην αγορά και ότι έχει βάλει πλαφόν στα κέρδη από τα καύσιμα. Ομως η τιμή της βενζίνης στο λεκανοπέδι­ο σκαρφάλωσε μέχρι 2,4 ευρώ. Τι έγινε, παιδιά, και πλαφόν και έλεγχοι και 20% αύξηση σε μια βδομάδα;

Πύθιος

«Ολοκληρωτι­κό καθεστώς είναι το καθεστώς εκείνο όπου ό,τι δεν απαγορεύετ­αι είναι υποχρεωτικ­ό» Κούρτσιο Μαλαπάρτε

Ιταλός συγγραφέας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece