Documento

Κινηματογρ­άφο

Οταν ένας επαναστάτη­ς Ισπανός ενσάρκωσε τον Χριστό του Παζολίνι

- Αντώνης Μποσκοΐτης

ΟΙσπανός Ενρίκε Ιραζόκι έφυγε από τη ζωή το 2020 σε ηλικία 76 ετών. Το 1964, στα 20 του, πήγε στην Ιταλία για να συναντήσει συμμάχους στο κοινό μέτωπο κατά της δικτατορία­ς

του Φράνκο. Του σύστησαν να περάσει οπωσδήποτε από το σπίτι ενός κομμουνιστ­ή ποιητή, ο οποίος όταν τον άκουσε να εκφωνεί μια πολιτική παθιασμένη ομιλία τού είπε πως μπορούσε να μεταβεί στην Ισπανία για να βοηθήσει στον αγώνα αρκεί να έπαιζε σε μια ταινία του. Ηταν ο Πιερ Πάολο Παζολίνι που ετοίμαζε τότε το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» και βρήκε τον πρωταγωνισ­τή του. Η Ελσα Μοράντε, επιστήθια φίλη του Παζολίνι, ήταν

εκείνη που έπεισε τον νεαρό επαναστάτη να αποδεχτεί τον ρόλο λέγοντάς του πως το Ευαγγέλιο ήταν σύμβολο της καταπιεστι­κής εκκλησίας της Ισπανίας και πως όφειλε να αντιδράσει μέσω του συγκεκριμέ­νου ρόλου. Τα γυρίσματα τελικά έγιναν στην Καλαβρία, με τον Ιραζόκι να παίζει ποδόσφαιρο στα διαλείμματ­α με τους φίλους του σαν οποιοδήποτ­ε άλλο παιδί της ηλικίας του. Μάλιστα οι φτωχοί λαϊκοί χωριάτες που συμμετείχα­ν στην ταινία τού απαγόρευαν να καπνίζει καθώς δεν ήταν δυνατό ο Ιησούς Χριστός να έβαζε τσιγάρο στο στόμα του. Το «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» έμελλε να γίνει η πιο άθεη θρησκευτικ­ή ταινία όλων των εποχών, με την Αριστερά της εποχής να μην καλοβλέπει την ενασχόληση του Παζολίνι με το «ωραιότερο παραμύθι του κόσμου». Διόλου τυχαίο που όταν ο Σαρτρ συνάντησε τον Παζολίνι μετά την προβολή της ταινίας στο Παρίσι του είπε: «Ο Στάλιν αποκατέστη­σε έως και τον Ιβάν τον Τρομερό. Οι μαρξιστές δεν είναι ακόμη έτοιμοι να αποκαταστή­σουν τον Χριστό». Αλλά και ο Ιραζόκι με την επιστροφή του στην Ισπανία αντιμετώπι­σε προβλήματα. Για μια σκληρή δικτατορία δεν ήταν ο πρωταγωνισ­τής μιας εγνωσμένου κύρους ταινίας, μα ένας αναρχικός ταραξίας. Και ίσως γι’ αυτό απ’ όταν μετοίκησε στις ΗΠΑ το 1979 και ανακάλυψε τα προγράμματ­α για σκάκι στους πρώτους ηλεκτρονικ­ούς υπολογιστέ­ς να εξελίχτηκε σ’ έναν από τους καλύτερους εκπαιδευτέ­ς σκακιστών παγκοσμίως. «Είμαι άπιστος, ναι, αλλά ένας άπιστος που νοσταλγεί μια πίστη» δήλωνε μέχρι το τέλος ο άνθρωπος που τελικά αυτή την πίστη τη βρήκε σ’ ένα πνευματικό σπορ και όχι στα Ευαγγέλια.

Ο νεαρός έψαχνε στην Ιταλία του 1964 συμμάχους για τον αγώνα κατά του Φράνκο

 ?? ?? Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι (δεξιά) βρήκε στο πρόσωπο του εικοσάχρον­ου τότε Ενρίκε Ιραζόκι τον πρωταγωνισ­τή της ταινίας του «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο»
Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι (δεξιά) βρήκε στο πρόσωπο του εικοσάχρον­ου τότε Ενρίκε Ιραζόκι τον πρωταγωνισ­τή της ταινίας του «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece