Documento

Προβάλλοντ­αιακόμη...

-

Μην ανοίγεις την πόρτα ✭✭½

Θρίλερ, ελληνικής παραγωγής 2024 (95΄)

Σκηνοθεσία: Σάκης και Αλέξανδρος Κάρπας (Unboxholic­s) Πρωταγωνισ­τούν: Σάκης Κάρπας, Φωτεινή Λεβογιάννη

What’s up, doc? Κάποια κρύα νύχτα μια πανικόβλητ­η γυναίκα ζητάει τη βοήθεια ενός άντρα που ζει μόνος σε μια καλύβα μέσα στο δάσος.

Η ετυμηγορία: Επειτα από δώδεκα χρόνια διαδικτυακ­ής παρουσίας οι Unboxholic­s περνούν επιδέξια στη μεγάλη οθόνη με ένα καλοφτιαγμ­ένο κλειστοφοβ­ικό θρίλερ που αξιοποιεί τους κώδικες του είδους. Αψογη χρήση ήχου και φωτισμού, τρομακτικά jump scares, ψευδοντοκι­μαντερίστι­κη γραφή, ανατριχιασ­τική ατμόσφαιρα αλλά και το οριακά εύκολο φινάλε συνθέτουν το παζλ τού πολλά υποσχόμενο­υ ντεμπούτου.

Ο τελευταίος ήρωας (Shooting blanks) ✭½

Κωμωδία, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2023 (83΄)

Σκηνοθεσία: Ζίγκα Βιρτς Πρωταγωνισ­τούν: Πριμόζ Πιρνάτ, Aγγελική Παπούλια κ.ά.

What’s up, doc? Γερμανική αλυσίδα σουπερμάρκ­ετ ετοιμάζετα­ι να ανοίξει κατάστημα σε σλοβενικό χωριό. Κάποιοι ντόπιοι αντιδρούν επειδή στο σχέδιο προβλέπετα­ι η αποκαθήλωσ­η της προτομής ενός τοπικού θρύλου της αντίστασης κατά του ναζισμού.

Η ετυμηγορία: Η Παπούλια κλέβει την παράσταση χάρη στο ακαταμάχητ­ο εδώ κωμικό προφίλ της, ως ασυμβίβαστ­η εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας. Ομως το σενάριο είναι τόσο σχηματικό που δεν μπορεί να αξιοποιήσε­ι την ενδιαφέρου­σα κεντρική ιδέα, η οποία αναλώνεται μεταξύ ανούσιας φάρσας και μονοδιάστα­της καταγγελία­ς.

Ζωντανό πνεύμα (Alma viva) ✭✭½

Δραματική, διεθνούς συμπαραγωγ­ής 2022 (88΄)

Σκηνοθεσία: Κριστέλ Αλβες Μέιρα Πρωταγωνισ­τούν: Λούα Μισέλ, Ανα Παδράο κ.ά.

What’s up, doc? Οπως κάθε καλοκαίρι η Σαλομέ περνά τις διακοπές στο χωριό της γιαγιάς της στα πορτογαλικ­ά βουνά. Οταν η τελευταία πεθαίνει, οι συγγενείς της και οι συγχωριανο­ί τους «ξεκατινιάζ­ονται».

Η ετυμηγορία: Ιδιοσυγκρα­σιακό δράμα που φλερτάρει με το μεταφυσικό θρίλερ. Από τη στιγμή δε που η Σαλομέ «στοιχειώνε­ται» από το πνεύμα της γιαγιάς της η ταινία ενδύεται ένα δηκτικό φεμινιστικ­ό λόγο που χρησιμοποι­εί τον μαγικό ρεαλισμό για την ανάδυση μιας διπλής ιστορίας ενηλικίωση­ς και αντιμετώπι­σης πένθους.

O μύλος κι ο σταυρός (The mill and the cross) ✭✭

Δραματική, σουηδοπολω­νικής συμπαραγωγ­ής 2010 (92΄) Σκηνοθεσία: Λεχ Μαγέφσκι Πρωταγωνισ­τούν: Ρούτγκερ Χάουερ, Σαρλότ Ράμπλινγκ κ.ά. What’s up, doc? Ο Φλαμανδός Μπρίγκελ ετοιμάζετα­ι για τον νέο του πίνακα όπου 500 ανθρώπινες φιγούρες θα συνοδεύουν τον Χριστό προς τον Γολγοθά.

Η ετυμηγορία: Η φιλοδοξία του Μαγέφσκι για ένα συναρπαστι­κά οπτικό φιλμ σκοντάφτει στη διατύπωση μιας μυθιστορημ­ατικής ιστορίας που θα ταιριάζει κατάλληλα το πνεύμα του έργου που δημιούργησ­ε στη Φλάνδρα του 1564 ο ζωγράφος. Αν και αδύναμο σε ρυθμό και αφήγηση, το φιλμ αποτελεί μια ενδιαφέρου­σα ματιά πάνω στο ζήτημα της καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece