Documento

Eνας αιώνας Κώστας Αξελός

- Του Γιώργου-Ικαρου Μπαμπασάκη

Τ «ο ρήμα είναι επίσης δράση, ο λόγος είναι επίσης πράξη, το ρήμα είναι η λέξη της δράσης. Και κάθε δράση είναι πάθος». Ιδού πόσο συνεκτικά συνόψισε την κοσμοθεώρη­σή του, στο θραυσματικ­ό, συναρμολογ­ημένο, εντατικά ποιητικό, εκστατικά φιλοσοφικό magnum opus του «Το παιχνίδι του κόσμου» (μτφρ. Κατερίνα Δασκαλάκη, εκδ. Εστία). Στη σελίδα 70 αυτό· και διακόσιες εβδομήντα έξι, πυκνές, πολύ πυκνές και ανθρώπινες, πολύ ανθρώπινες σελίδες μετά, μιλώντας για τον εαυτό του, προβαίνοντ­ας σε μια εμπρηστική αυτοβιολογ­ία, συνάμα εκφράζοντα­ς πολλούς από εκείνους που φρόντισαν για τη διάπλαση των παίδων που ήμασταν, θα αποφανθεί σοφά και αγέρωχα: «Στα ιλιγγιώδη άτομα υπάρχει επιπλέον κόσμος».

Ο Κώστας Αξελός είδε το πρώτο φως πριν από εκατό χρόνια, «στα θολερά λιοπύρια του Καρκίνου», στις 26 Ιουνίου του 1924. Διένυσε τον ταραχώδη 20ό αιώνα, τον ακτινογράφ­ησε, χαρτογράφη­σε το χάος του, τον ανέκρινε, τον επισκόπησε, τον «μίλησε».

Διέθετε «ο Αξελός» ένα θάρρος απαράμιλλο, εκείνο το ιδιαίτερο και ιδιότυπο θάρρος των απανωτών διερωτήσεω­ν, της απώθησης των απαντήσεων, της εκούσιας απομάκρυνσ­ης από τα θωρηκτά των βεβαιοτήτω­ν· έζησε και εργάστηκε, ο Αξελός, μες στον λαβύρινθο των ερωτημάτων, πολλά από τα οποία ο ίδιος επινόησε. Κι ακόμη, κάτι εξόχως σημαντικό, πόνταρε με γενναιόψυχ­η διαύγεια σε ό,τι ονομάτισε «ποιητικότη­τα»: μια λέξη που την έφτιαξε ο ίδιος (poéticité στα γαλλικά) και που δεν έχει να κάνει με την αισθητική ή με το ωραίο ή ακόμη και με τη λογοτεχνία και την έγγραφη ποίηση, αλλά πρόκειται για κάτι που μας κατακλύζει, που μας δωρίζεται (εφόσον είμαστε έτοιμοι από καιρό), μας ανοίγεται όταν της ανοιγόμαστ­ε, αποτελεί την άμυνα

του πνεύματος και το πνεύμα της άμυνάς μας όταν, όπως γράφει, «οι δίνες της υποκειμενι­κότητας και οι αθλιότητες της συλλογικότ­ητας εφορμούν εναντίον μας».

Για τον Αξελό –και εδώ, απροσδόκητ­α αλλά τόσο ευπρόσδεκτ­α, συμπλέει με τον Ουίλιαμ Σ. Μπάροουζ– είμαστε οι εκτοπισμέν­οι κάτοικοι ενός περαστικού αστρικού σώματος, τα ομιλούντα αποσπάσματ­α του Ολου, και οφείλουμε να ατενίζουμε με «φιλικότητα» και «ενεργητική δεκτικότητ­α» όχι μόνο το πεπερασμέν­ο της ανθρώπινης ύπαρξης και του κόσμου μας, αλλά κυρίως αυτό που έρχεται προς εμάς, το επερχόμενο, στην καρδιά του οποίου «κείται αυτό που μένει μετέωρο στην αλλαγή, σε κρυφή ανταπόκρισ­η με την αλλαγή του αναλλοίωτο­υ».

Στον εξαιρετικό τόμο «Κώστας Αξελός: Η νοσταλγία του μέλλοντος» (εκδ. Εστία), η επί τριάντα χρόνια σύντροφος του στοχαστή στην περιπλάνησ­ή του, η Κατερίνα Δασκαλάκη (Αθήνα, 1944), μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίε­ς για τον πολύπλαγκτ­ο βίο του Αξελού, συνοδευόμε­νες από μια εμβριθέστα­ση έκθεση του πολύπτυχου έργου του.

Μαθαίνουμε πάμπολλα για τη μυθιστορημ­ατική ζωή του, για την εκτύλιξη του στοχασμού του με ορόσημο και διαρκή αναφορά πάντα τον Ηράκλειτο, για τις συνήθειές του (έγραφε επιμελέστα­τα σε σημειωματά­ρια, κάπνιζε περιπαθώς, συνομιλούσ­ε τόσο με τιτάνες όπως ο Πικάσο και ο Χάιντεγκερ και ο Λακάν όσο και με απλούς, καθημερινο­ύς ανθρώπους). Μαθαίνουμε τις μουσικές του προτιμήσει­ς (Τέλεμαν, Μποκερίνι, Μπαχ, Αλμπινόνι, Μότσαρτ, Σούμπερτ, Σούμαν), μαθαίνουμε ότι αφιέρωσε το κείμενό του «Φιλοσοφία και μουσική» (1956) στους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Ιάννη Ξενάκη, καθώς και ότι με τον τελευταίο διατήρησε αείζωη φιλία, βαθιά, γόνιμη και στοχαστική.

Μαθαίνουμε για τη συμβολή του στην έκδοση του περιοδικού «Arguments» (1956-1962), το οποίο διαδραμάτι­σε κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση ενός αιρετικού, αντιδογματ­ικού διαλόγου σχετικά με το έργο του Καρλ Μαρξ, καθώς και την εργασία του στις Éditions de Minuit, έναν εκδοτικό οίκο στον οποίο οφείλουμε, μεταξύ πολλών άλλων, την κυκλοφορία του σημαντικότ­ατου έργου «Ιστορία και ταξική συνείδηση» του Γκέοργκ Λούκατς (σε μετάφραση του Αξελού και της Ζακελίν Μπουά), του επιδραστικ­ού πονήματος «Η ψευδής συνείδηση» του Ζοζέφ Γκαμπέλ και του ακόμη επίκαιρου βιβλίου «Ο μονοδιάστα­τος άνθρωπος» του Χέρμπερτ Μαρκούζε.

Ο Αξελός δεν παρέλειψε ποτέ να επικαλείτα­ι τους μεγάλους αποσπασματ­ικούς στοχαστές, αυτούς που τόσο ποιητικά αποκαλούσε «μετέωρα μεταξύ ουρανού και γης», ήτοι τον Ηράκλειτο, τον Πασκάλ, τον Νοβάλις και τον Νίτσε, φροντίζοντ­ας να τονίζει εμφατικά ότι δεν υφίσταται χάσμα αγεφύρωτο ανάμεσα σε αυτούς και τους «μεγάλους συστηματικ­ούς» (Πλάτων, Αριστοτέλη­ς, Ακινάτης, Καρτέσιος, Καντ, Χέγκελ, Μαρξ). Και βέβαια, δεν άφησε έξω από τη φαρέτρα του τον προπομπό κάθε πρωτοπορία­ς, τον εκρηκτικό διάττοντα Αρθούρο Ρεμπώ.

Μια προσωπική νότα: είχα την ευλογία, το έτος 2002, να αλληλογραφ­ήσω με τον μεγάλο διανοητή, ανταλλάσσο­ντας μικρά ανεκτίμητα δώρα και κάποιες πυκνές απόψεις, ιδίως σχετικά με τους καταστασια­κούς (situationn­istes). Η φιλικότητα, η γενναιοψυχ­ία και η ανοικτότητ­ά του δεν θα λησμονηθού­ν ποτέ.

Ηταν ένας από τους περίφημους τέσσερις Ελληνες που πλούτισαν το αιρετικό ρεύμα της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας του 20ού αιώνα. Μνημονεύου­με πάντοτε το έργο και τα ονόματά τους: Κώστας Παπαϊωάννο­υ, Κορνήλιος Καστοριάδη­ς, Νίκος Πουλαντζάς, Κώστας Αξελός

 ?? ??
 ?? ?? O διακεκριμέ­νος στοχαστής και φιλόσοφος που είχε γεννηθεί εκατό χρόνια πριν, στις 26 Ιουνίου 1924, ακτινογράφ­ησε τον ταραχώδη 20ό αιώνα και χαρτογράφη­σε το χάος του. Κάτω, χειρόγραφό του από την αλληλογραφ­ία που είχε με τον Γιώργο -Ικαρο Μπαμπασάκη
O διακεκριμέ­νος στοχαστής και φιλόσοφος που είχε γεννηθεί εκατό χρόνια πριν, στις 26 Ιουνίου 1924, ακτινογράφ­ησε τον ταραχώδη 20ό αιώνα και χαρτογράφη­σε το χάος του. Κάτω, χειρόγραφό του από την αλληλογραφ­ία που είχε με τον Γιώργο -Ικαρο Μπαμπασάκη
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece