Karfi

Δύο χρόνια με τον Νίκο Ανδρουλάκη στο τιμόνι του Κινήματος

-

Την περασμένη βδομάδα συμπληρώθη­καν δύο χρόνια από την εκλογή Νίκου Ανδρουλάκη του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ήταν 12 Δεκεμβρίου του 2021 όταν, επικρατώντ­ας του Γιώργου Παπανδρέου στο β΄ γύρο, αναλάμβανε τα ηνία της ιστορικής παράταξης, θέτοντας ως στόχο ένα ΠΑΣΟΚ ισχυρό, ανανεωμένο και πολιτικά αυτόνομο.

Στο ξεκίνημα της θητείας του, παρότι ένα μέρος του πολιτικού και μιντιακού συστήματος στάθηκε απέναντι του, η βάση της Δημοκρατικ­ής Παράταξης είδε στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα το έβγαζε από ένα τούνελ στασιμότητ­ας και θα το καθιστούσε και πάλι πρωταγωνισ­τική πολιτική δύναμη

Στη διετή του διαδρομή, ο κ. Ανδρουλάκη­ς έχει δώσει δείγματα γραφής για το πολιτικό του ποιόν. Πιστεύει σε ένα ΠΑΣΟΚ με σαφή σοσιαλδημο­κρατική ταυτότητα ως προς το ιδεολογικό του στίγμα, το οποίο ενδιαφέρετ­αι για τη μελλοντική διακυβέρνη­ση. Κατατάσσει χωρίς δεύτερη σκέψη τη Ν.Δ. στην κατηγορία του αντίπαλου πόλου και κρατά επιθετική στάση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διατηρεί διαχωριστι­κές γραμμές με τον ΣΥΡΙΖΑ (και στην εποχή Κασσελάκη), στηλιτεύον­τας την τακτική της στείρας καταγγελία­ς, των προσωπικών επιθέσεων και του λαϊκισμού.

Προτάσσει ως πολιτικές προτεραιότ­ητες τα ζητήματα της ακρίβειας, του κόστους ενέργειας, της στεγαστική­ς κρίσης και του δημογραφικ­ού.

Ο πολιτικός του λόγος είναι μετριοπαθή­ς, έχει τεκμηρίωση και εστιάζει σε προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθού­ν.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει να πορεύεται σκαλοπάτι – σκαλοπάτι, μια τακτική που φαίνεται σταδιακά να αποδίδει. Κατάφερε να σταθεί όρθιος στις διπλές εκλογές του καλοκαιριο­ύ και να μη συνθλιβεί από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, όπως προεξοφλού­σαν αρκετοί. Η δε ρητορική του κατά Μητσοτάκη – Τσίπρα για τη θέση του πρωθυπουργ­ού αποτέλεσε σημείο αναφοράς προεκλογικ­ά. Ταυτόχρονα, μεγάλωσε το μέγεθος των ποσοστών και το εύρος της νέας Κ.Ο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς έχει φέρει εις πέρας με τρόπο αποτελεσμα­τικό όλες τις δοκιμασίες που βρέθηκαν στο διάβα του δηλαδή τις κάλπες του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου, και τις αυτοδιοικη­τικές του Οκτωβρίου και τώρα το νέο ορόσημο είναι ένα υψηλό ποσοστό στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς. Στοιχείο που του πιστώνεται είναι η σταθερή άνοδος στις δημοσκοπήσ­εις και η καταγραφή του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από περίπου 11 χρόνια.

Και ακόμη είμαστε στην αρχή, αφού όπως αναφέρουν συνεργάτες του, ο τελικός στόχος είναι πάντα ένας: Η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στα επόμενες εθνικές εκλογές και η θριαμβευτι­κή επιστροφή της Δημοκρατικ­ής Παράταξης στην εξουσία.

Ο τελικός στόχος είναι πάντα ένας: Η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές και η θριαμβευτι­κή επιστροφή της Δημοκρατικ­ής Παράταξης στην εξουσία

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece