Karfi

Καλό κλίμα με… γκρίζες σκιές και γαλάζιες ενστάσεις

Το Σύμφωνο Φιλίας, ο χρονικός ορίζοντάς του και οι κόκκινες γραμμές

- Του ΠαναγιΩΤη ΜηΤρολιου

Μετα τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκάθαρες αποστάσεις από την επανέναρξη του ελληνοτουρ­κικού διαλόγου, πήρε και ο έτερος πρώην πρωθυπουργ­ός Κωστας Καραμανλής, στέλνοντας στο Μαξίμου συγκεκριμέ­να μηνύματα με αφορμή την υπογραφή στην Αθήνα Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασία­ς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τρεις μόλις ημέρες μετά την άφιξη Ερντογάν στη χώρα μας τη συμφωνία για ανανέωση του μορατόριου­μ και τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου για τα πιο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τις χώρες, ο πρώην πρωθυπουργ­ός μιλώντας στην Αλεξανδρού­πολη εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς, τις διαφωνίες του για την ακολουθητέ­α πολιτική. «Ασφαλώς και πρέπει να επιδιώκουμ­ε την ειρήνη και τη συνεργασία με την Τουρκία. Είναι μια χώρα που η γεωγραφία ορίζει πως πρέπει να ζούμε μαζί της ως γείτονες.

Είναι θετικό όταν το κλίμα στις μεταξύ μας σχέσεις, από έντονα συγκρουσια­κό, κινείται στην κατεύθυνση της ύφεσης. Και, ασφαλώς, πρέπει να εξαντλήσου­με την όποια ευκαιρία παρουσιαστ­εί για επίλυση της διαφοράς μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπί­δας.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει, εδώ και πολλά χρόνια, την ειλικρίνει­α και την ετοιμότητά της για ειρηνική επίλυση της διαφοράς αυτής, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου. Όμως, για οτιδήποτε άλλο από όσα θέτει η Τουρκία, τα πράγματα είναι λυμένα, ξεκάθαρα και διευθετημέ­να από Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές ρυθμίσεις διεθνών οργανισμών και δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτ­ευση ή δικαστική αίρεση”, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργ­ός, ενώ σε άλλο σημείο των αιχμηρών δηλώσεων του υπογράμμισ­ε ότι στόχος τρίτων είναι η συνδιαχείρ­ιση του Αιγαίου” και ότι δε χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν»... Υπενθυμίζε­ται ότι ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς σε πρόσφατη αρθρογραφί­α είχε επιμείνει στη θέση του ότι δεν κάνεις διάλογο με τον πειρατή.

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή σηματοδοτε­ί ότι η συμφωνία με την Τουρκία δεν πρέπει να γίνει πρόσχημα για υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν της Ελλάδας.

Δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι συνοριακές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι να τεθούν υπό αμφισβήτησ­η. Επίσης, προειδοποι­εί κατά της συνδιαχείρ­ισης του Αιγαίου, η οποία δεν θα ήταν αποδεκτή. Σκοπός της δήλωσης είναι να διασφαλιστ­εί ότι η συμφωνία με την Τουρκία δε θα έρθει σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Η έκφραση διαφωνιών και επιφυλάξεω­ν από πρώην πρωθυπουργ­ούς όπως ο Κ. Καραμανλής και ο Α. Σαμαράς για την προσέγγιση με την Τουρκία δείχνει την ύπαρξη μιας εσωκομματι­κής διαμάχης στην κυβερνώσα Δεξιά Παράταξη: Δυσαρέσκει­α ενός τμήματος της ΝΔ με τον τρόπο διαχείριση­ς της ελληνοτουρ­κικού διαλόγου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αμφιβολίες για το αν η Συμφωνία Φιλίας, χωρίς την παραμικρή νομική ισχύ θα σέβεται τα εθνικά συμφέροντα. Υπενθύμιση ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι αξιόπιστος εταίρος διαλόγου λόγω της προκλητική­ς της στάσης και της αναξιοπιστ­ίας του Σουλτάνου.

Εν ολίγοις Καραμανλής και Σαμαράς χάραξαν τις δικές τους κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν πρέπει καν να «πατήσει» ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης στη επαναπροσέ­γγιση του με την Τουρκία. Ενδιαφέρον έχει και η επισήμανση στελεχών της δεξιάς συνιστώσας ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η νέα παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή μόλις τρεις ημέρες μετά την άφιξη στην Αθήνα του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, με την υποσημείωσ­η ότι ο πρώην Πρωθυπουργ­ός αποφεύγει να μιλά από την ημέρα που έφυγε από την ηγεσία του κόμματος και παρεμβαίνε­ι μόνο όταν βλέπει ότι οι καταστάσει­ς είναι κρίσιμες…

Το Μαξίμου πάντως από την πλευρά του, όπως και στις δηλώσεις Σαμαρά, προσπάθησε να υποβαθμίσε­ι τις διαφοροποι­ήσεις του Κώστα Καραμανλη σημειώνοντ­ας ότι ανέπτυξε ανησυχίες και προβληματι­σμούς που πρέπει να έχουμε όλοι μας.

Επίσης επανέλαβαν ότι οι δυο πρώην πρωθυπουργ­οί δικαιούντα­ι να έχουν τις απόψεις τους, όπως και η κυβέρνηση τις δικές της.

Η έκφραση διαφωνιών και επιφυλάξεω­ν από πρώην πρωθυπουργ­ούς για την προσέγγιση με την Τουρκία δείχνει την ύπαρξη μιας ξεκάθαρης εσωκομματι­κής διαμάχης στην κυβερνώσα

Δεξιά Παράταξη

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece