Karfi

Η παραλίγο «ανίερη» πρόταση Τσίπρα κατά του αρχηγού Κασσελάκη...

-

Ηστήλη έχει αποκαλύψει στους αναγνώστες την οξύτατη ενόχληση του Αλέξη Τσίπρα για τους σαραντάρηδ­ες πρώην υπουργούς του, που συγκρότησα­ν μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη Νέα Αριστερά. Ωστόσο, το πράγμα έχει παρασκήνιο: Ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε επιλέξει με παρέμβαση του από τη Ρώμη, να δείξει την ενόχλησή του σχεδόν αποδοκιμάζ­οντας την ίδρυση της νέας αριστεράς - και για να μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία, η παρέμβαση είχε έρθει την ημέρα που παρουσιάστ­ηκε στο Σεράφειο κολυμβητήρ­ιο το νέο εγχείρημα… - δεν το έκανε απλώς για να δηλώσει την προσήλωση του προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε το μέλημα του ήταν να στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο λόγος για τον οποίο η οργή του Τσίπρα είναι τεράστια -καθημερινο­ί συνομιλητέ­ς του λένε ότι ακόμη βγάζει καπνούς από τ’ αφτιά όταν σκέφτεται το διάβημα Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Τζανακόπου­λου, Ηλιοπούλου - έχει να κάνει με μία πολύ ενδιαφέρου­σα πληροφορία που το «Αγκίστρι» είναι έτοιμο να μοιραστεί με τους αναγνώστες του: μία ανίερη πρόταση που διατύπωσε στους «40άρηδες» πρώην υπουργούς του και την οποία εκείνοι πέταξαν... στον κάλαθο των αχρήστων.

Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνο εκνευρισμέ­νος επειδή «έριξε τα μούτρα του» -κατά το κοινώς λεγόμενο- ζητώντας από τον Ηλιόπουλο και άλλους να μην προχωρήσου­ν στο απονενοημέ­νο διάβημα και εκείνοι τον αγνόησαν. Πέραν αυτού, η οργή του Τσίπρα εδράζεται στο ότι ο πρώην πρωθυπουργ­ός φέρεται να είχε ζητήσει από τους πρώην υπουργούς του να... κάνουν μερικούς μήνες υπομονή και να ρίξουν όλοι μαζί τον Στέφανο Κασσελάκη πριν καν φτάσει στις ευρωεκλογέ­ς…

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα ήταν απλή: να περιμένουν οι «6 συν 6» για μερικούς μήνες- το πολύ ως το Πάσχα. Η ανάγνωση που επικρατεί στο στρατηγείο της λεωφόρου Αμαλίας, εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζετα­ι να εγκαταστήσ­ει το ίδρυμα

του, είναι ότι η δημοσκοπικ­ή κατάρρευση του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης θα είναι ραγδαία. Επί τη βάσει αυτής της εκτίμησης-πρόβλεψης, το σενάριο που παρουσίασε στους πρώην υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας είναι το εξής: όταν πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πέσει στην τέταρτη θέση και σε καθαρά μονοψήφιο ποσοστό, τότε -λίγο πριν το Πάσχα- ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάμβανε μία «μείζονα πολιτική πρωτοβουλί­α για την διάσωση του κόμματος» και για «την προοπτική της αριστεράς να ξανακυβερν­ήσει».

Ναι, καλά καταλάβατε: θα ήταν μία πρωτοβουλί­α η οποία θα οδηγούσε στην αμφισβήτησ­η του Στέφανου Κασσελάκη - και μάλιστα σε χρόνο ασφαλείας πριν τις ευρωεκλογέ­ς. Με άλλα λόγια στην Κουμουνδού­ρου, το Πάσχα δεν θα έτρωγαν αρνί, θα έτρωγαν τον... Στέφανο.

Στην περίπτωση αυτή, θα συγκαλούντ­αν το διαρκές συνέδριο του κόμματος και θα αποφάσιζε ντε φάκτο έναν αρχηγό κοινής αποδοχής, για να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογώ­ν, τον οποίο θα «επέβαλε» και ο πρώην πρωθυπουργ­ός. Όλοι οι δρόμοι γι’ αυτό το σενάριο οδηγούσαν στον Αλέξη Χαρίτση - παρά

το γεγονός ότι από τους τέσσερις πρώην υπουργούς, είναι εκείνος που μιλάει λιγότερο πλέον με τον Αλέξη Τσίπρα. Ή μάλλον εκείνος που μιλάει λιγότερο από όλους μετά τον Δημήτρη Τζανακόπου­λο... Τώρα όμως, όλα είναι διαφορετικ­ά.

Είναι προφανές, δηλαδή, ότι μετά την αποχώρηση των λαμπερών 40άρηδων πρώην υπουργών του Αλέξη Τσίπρα, οι συσχετισμο­ί στο εσωτερικό του κόμματος είναι διαφορετικ­οί. Από τη στιγμή που ο Νίκος Παππάς και η πλευρά Πολάκη στηρίζουν Κασσελάκη, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση επ’ ουδενί μπορεί να αριθμεί περισσότερ­ους από το 20% των στελεχών και των μελών των οργάνων.

Με άλλα λόγια, εδώ που φτάσαμε, αν τώρα ο Αλέξης Τσίπρας προέβαινε σε μία ευθεία αμφισβήτησ­η του Στέφανου Κασσελάκη, υπήρχε περίπτωση να μην μπορούσε καν να την φτάσει ως το τέλος… Άλλωστε, παράγοντες που ξέρουν πώς σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργ­ός, διερωτώντα­ι με νόημα: «πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι ο Τσίπρας θα κάνει αντάρτικο με τον Θεοχαρόπου­λο, τη Μαριλίζα και τον Ραγκούση;». Δύσκολο...

«Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι ο Τσίπρας θα κάνει αντάρτικο με τον Θεοχαρόπου­λο, τη Μαριλίζα και τον Ραγκούση;»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece