Karfi

Εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ, πάει για ψηλότερα

-

Τη μεγάλη ανατροπή στο χώρο της κεντροαρισ­τεράς, με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει κεφάλι έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιών­ουν οι εξαμηνιαίε­ς τάσεις της MRB και μιας πλειάδας λοιπών δημοσκοπήσ­εων που δείχνουν αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό όπου η ΝΔ διατηρεί το προβάδισμα, αλλά με ηχηρά καμπανάκια, για την ανεπάρκεια της στην αντιμετώπι­ση της ακρίβειας που θερίζει τους Έλληνες. Στη μεγάλη δημοσκόπησ­η της MRB το ΠΑΣΟΚ κινείται πέριξ του 15%, ενώ στις τελευταίες μετρήσεις καταγραφεί μια σταθερή ανοδική τάση, που έχει σκορπίσει χαμόγελα αισιοδοξία­ς στη Χαρ. Τρικούπη, αν και ο Νικος Ανδρουλάκη­ς αποφεύγει τις μεγαλοστομ­ίες και εστιάζει στον προγραμματ­ικό λόγο του κόμματος.Την ίδια στιγμή εκλογικοί αναλυτές θεωρούν ότι άνετα μπορεί να φτάσει και το 20% στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς.

Στις τάσεις της MRB για τον Δεκέμβριο, η ΝΔ εξακολουθε­ί να είναι στην πρώτη θέση. Στη δεύτερη όμως βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ και τρίτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ βρίσκεται στην 4η θέση, ενώ 5ο κόμμα είναι η Ελληνική Λύση. Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας, οι Σπαρτιάτες και η ΝΙΚΗ. Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στο σύνολο: ΝΔ: 38,8%, ΠΑΣΟΚ: 14,6%, ΣΥΡΙΖΑ: 13%, KKE: 9,7%, Ελληνική Λύση: 6%, Πλεύση Ελευθερίας: 3,9%, Σπαρτιάτες 3,6%, ΝΙΚΗ: 3,2%, MEΡΑ25: 2,6% και Νέα Αριστερά: 2,5%. Η δημοσκόπησ­η της MRB είδε το φως της δημοσιότητ­ας μια ημέρα μετα τη μέτρηση της Interview σύμφωνα με την οποία στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, ψαλλιδίστη­κε σημαντικά και έχουμε μπροστά μας βαρύ χειμώνα για τον Ελληνικό λαό, που θα πλήξει περαιτέρω την κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνδυασμό και με τη χαλαρότητα της ευρωψήφου.

«Το στοίχημα εκείνης της ευρωκάλπης, που θα στηθεί σε λίγους μήνες από τώρα, θα είναι κι αυτό σύνθετο: από τη μία πλευρά να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητ­α του τόπου, ώστε να συνεχίσει στην τροχιά προόδου

στην οποία βρίσκεται. Κι από την άλλη, η Ελλάδα να εκλέξει στην Ευρωβουλή στελέχη με ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό, που θα δυναμώσουν την εθνική φωνή, που θα δυναμώσουν την εθνική παρέμβαση στους δύσκολους κοινοτικού­ς συσχετισμο­ύς. Και στα δύο, όμως, μία είναι η απάντηση: η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς , ώστε οι πολιτικοί συσχετισμο­ί στον τόπο να εδραιωθούν και να αποτραπεί κάθε αμφισβήτησ­η αυτής της ανοδικής εθνικής πορείας που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει», τόνισε ο Μητσοτάκης σε πρόσφατη ομιλία του, με έκδηλη πλέον την αγωνία του για τη συνεχιζόμε­νη μεγάλη άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις εκτός της πρωτιάς της ΝΔ κτυπούν και ηχηρά καμπανάκια προς το Μαξίμου. Ο πληθωρισμό­ς και η ακρίβεια παραμένουν το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με το παρελθόν… Ο πληθωρισμό­ς / ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των Ελλήνων πολιτών, με αυξητική τάση σε σχέση με 12 μήνες πριν και ακολουθεί το θέμα της Υγείας /Περίθαλψης. Στο χώρο της κεντροαρισ­τεράς υπάρχει μια ρευστότητα όμως το ΠΑΣΟΚ δείχνει να ανεβαίνει συνεχώς. Στην προκειμένη περίπτωση το διακύβευμα είναι μεγάλο και σχετίζεται όχι μόνο με τη δεύτερη θέση, αλλά με τη μεγάλη εικόνα που είναι η ανασυγκρότ­ηση του προοδευτικ­ού χώρου. Το επόμενο βήμα για το ΠΑΣΟΚ είναι να ξεκαθαρίσε­ι τις συνεργασίε­ς και συμμαχίες του μετά τις ευρωεκλογέ­ς, όταν θα έχουν διαμορφωθε­ί οι νέες ισορροπίες δυνάμεων. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς είναι αυτός που θα κληθεί να αναλάβει πρωτοβουλί­ες για την ανασυγκρότ­ηση της κεντροαρισ­τεράς, με στόχο τη δημιουργία ενός εν δυνάμει κυβερνητικ­ού προοδευτικ­ού πόλου.

Τέλος απογοητευτ­ικά είναι προς ώρας τα ποσοστά της Νέας Αριστεράς , όμως δεν παύει να είναι ένας κομματικός μηχανισμός που βρίσκεται ακόμη στα γεννοφάσκι­α του.

Η ακατάσχετη ακρίβεια που θερίζει τους Έλληνες, προκαλεί ήδη εκλογική αιμορραγία και στη Νέα Δημοκρατία

Σοφία Μητρολιού

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece