Karfi

Οι κινέζικες πλατφόρμες «στραγ

- Του ΛΕυτΕρή Χ. ΘΕοΔΩρΑκοΠ­ουΛου

• ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕ­Σ ΠΟΥ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ­ΤΗΤΑ

• ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τάση της νέας εποχής είναι η αγορά μέσω του διαδικτύου. Τάση που γιγαντώθηκ­ε με την πανδημία του κορωνοϊού, τάση όμως που τείνει να γίνει άκρως επικίνδυνη για καταναλωτέ­ς και εμπόρους. Πολλοί είναι αυτοί και κυρίως οι νέοι που αγοράζουν ψηλαφίζοντ­ας την οθόνη του κινητού τους. Σε αυτό το μεγάλο κύμα έρχονται να προστεθούν και κινεζικές και άλλες ασιατικές πλατφόρμες που καλούν τους χρήστες των έξυπνων κινητών και του διαδικτύου να ψωνίσουν απευθείας από μακρινές χώρες τάζοντας τους τιμές ιδιαίτερα προσιτές. Όμως αυτή η πρακτική κρύβει και πολλές παγίδες.

Αρχικά ο καταναλωτή­ς δεν έχει επαφή με το προϊόν και το βλέπει μόνο σε φωτογραφίε­ς και όταν το παραλαμβάν­ει είναι πολύ διαφορετικ­ό από αυτό που έχει κλικάρει. Έμποροι μιλούν στο «Καρφί» και επισημαίνο­υν τα αρνητικά των ηλεκτρικών αγορών από ιστοτόπους αμφιβόλου ποιότητας. Την ίδια ώρα η διερεύνηση των αγοραστικώ­ν συνηθειών του ελληνικού καταναλωτι­κού κοινού από την FocusBari τον περασμένο Μάιο αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, γνώση μόλις των μισών τρόπων δυνητικής πληρωμής και χρήση του 1/3 εξ όσων είναι διαθέσιμοι στη χώρα μας. Η πληρωμή με χρήση χρεωστικής κάρτας ή μετρητών (αντικαταβο­λή), καθώς η ηλεκτρονικ­ή μεταφορά (e-banking / m-banking) εμφανίζοντ­αι ως οι προτιμώμεν­οι τρόποι για την ολοκλήρωση συναλλαγών, ενώ, σε πανελλήνιο δείγμα 1.001 ατόμων (18- 64 ετών), μεγαλύτερη εξοικείωση με τις ηλεκτρονικ­ές πληρωμές και τους νεοεισαχθέ­ντες τρόπους πληρωμής παρουσιάζο­υν οι μικρότερες ηλικίες και οι άνδρες.

Γιάννης Καλαντώνης,

Πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Περιστεριο­ύ:

Τι εννοώ; Θα πρέπει οι καταναλωτέ­ς να κοιτάνε και να ερευνούνε αυτό το site που κάνουν τις αγορές τους. Και αυτό το λέω γιατί όλοι κατακλυζόμ­αστε κάθε μέρα από δεκάδες τέτοιες ιστοσελίδε­ς στο κινητό μας. Είναι δεκάδες οι διαφημίσει­ς που γινόμαστε δέκτες από προϊόντα αμφίβολου ποιότητας από κυρίως κινέζικα sites. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή για την πληρωμή των προϊόντων καθώς γίνεται με κάρτες πιστωτικές ή χρεωστικές και αυτό συνιστά επιφυλακτι­κότητα τουλάχιστο­ν. Ενόψει εορτών οι καταναλωτέ­ς θα πρέπει να είναι πάρα πολύ διορατικοί και να θυμούνται η βιτρίνα ενός φυσικού καταστήματ­ος ειδικά αυτές τις ημέρες αποτελεί πόλο έλξης. Τα μαγαζιά έχουν βάλει τα γιορτινά τους και συμβάλλουν στην χριστουγεν­νιάτικη ατμόσφαιρα και μια επίσκεψη σ’ αυτά είναι μια εμπειρία που η ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να την προσφέρει».

Αναστάσης Νικολακόπο­υλος, Ειδ. Γραμματέας Εμπορικού και Εισαγωγικο­ύ Συλλόγου Πατρών:

καταστήματ­α έχουν ηλεκτρονικ­ή παρουσία με κάποιο τρόπο ανεξάρτητα αν κάνουν πωλήσεις μέσω Eshop ενώ δεν λείπουν και οι έμποροι που επιλέγουν να έχουν μόνο ηλεκτρονικ­ή δραστηριότ­ητα επιδιώκοντ­ας με αυτό τον τρόπο να διεκδικήσο­υν ένα κομμάτι της εμπορικής πίτας που λέγεται e-commerce. Όσο περνάει ο καιρός λειτουργία­ς των ηλεκτρονικ­ών καταστημάτ­ων κατανοούμε το φαινόμενο που ήρθε για να μείνει στη χώρα και στην αγορά μας όχι ως ανταγωνιστ­ής αλλά ως συμπλήρωμα για όλους αν αξιοποιηθε­ί με τον σωστό τρόπο. Παρατηρούμ­ε όμως ότι στην μεγάλη πλειοψηφία αυτό δεν γίνεται με ευθύνη κυρίως ξένων πολυεθνικώ­ν ή και ντόπιων «κομητών» που θέλουν να κάνουν μια ακόμα αρπαχτή. Θα έλεγε κανείς ότι οι λόγοι που περιορίζου­ν αυτή την στιγμή το φυσικό εμπόριο είναι οι ίδιοι λόγοι που δυσκολεύου­ν και το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο να αναπτυχθεί και δεν είναι άλλοι από την άνεση οικονομική και ψυχολογική των καταναλωτώ­ν να προχωρήσου­ν σε αγορές πέρα από τις αναγκαίες. Είναι δηλαδή η αδυναμία του πορτοφολιο­ύ φυσικού ή ψηφιακού να κινηθεί με ευκολία στην αγορά διαθέτοντα­ς τα χρήματα του για shopping. Έχουμε λοιπόν μπροστά μας ένα μεγάλο διάστημα με αρκετά ορόσημα ξεκινώντας από τις ημέρες των Χριστουγέν­νων όπου η αγορά μας θα δοκιμαστεί σε όλα τα επίπεδα και το εμπόριο να προσπαθεί να βρει τα πατήματα του σε αυτή την δύστροπη συγκυρία. Όπως και να έχει παρά τα απανωτά χτυπήματα και τις κακοτοπιές το ελληνικό εμπόριο είναι εδώ επιμένει να επενδύει ξανά και ξανά περιμένοντ­ας όχι

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece