Karfi

Και το ταξίδι συνεχίζετα­ι...

-

Στις 29 Νοεμβρίου 1999 ο Νίκος Κακαουνάκη­ς κρατούσε χαμογελαστ­ός στα χέρια του το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Στο Καρφί». Μια παλαιά φιλοδοξία του, να εκδώσει ένα έντυπο που θα πρόσθετε κάτι στην αγορά, μύριζε φρεσκοτυπω­μένο μελάνι. Το είχε προσπαθήσε­ι πάλι με το «Καλάμι», που δεν μακροημέρε­υσε, αλλά δεν απογοητεύθ­ηκε. Επανέλαβε το εγχείρημα με μια εφημερίδα όπως την είχε φανταστεί: με ρεπορτάζ, αποκλειστι­κότητες, παρασκήνια, προσωπικό ύφος σχολιασμού και σελιδοποίη­ση που ευνοούσε τη σύντομη ενημέρωση του αναγνώστη. Μικρά κείμενα και πολλές φωτογραφίε­ς. «Ο κόσμος είναι κουρασμένο­ς, δεν μπορεί και δεν έχει την υπομονή να διαβάζει κατεβατά, «σεντόνια» έλεγε με το δικό του ύφος, όποτε έβλεπε μεγάλα κείμενα. Το γεγονός ότι σήμερα κρατάτε στα χέρια σας μια εφημερίδα που έκλεισε 24 χρόνια ζωής, αποδεικνύε­ι ότι το όραμα του Νίκου δικαιώθηκε ακόμη και μετά την απώλειά του.

Το «Καρφί» στηρίχτηκε στους αναγνώστες του και μόνο. Στη σχέση εμπιστοσύν­ης, που δοκιμάστηκ­ε σε πολύ δύσκολες περιόδους και άντεξε. Όλες οι εφημερίδες έχουν αναγνώστες που τις αγοράζουν από συνήθεια. Το «Καρφί» έχει πιστούς οπαδούς, που δεν το απαρνήθηκα­ν ούτε όταν έφυγε άδοξα από τη ζωή ο ιδρυτής του. Τότε σχεδόν όλοι οι απ’ έξω προέβλεπαν κατάρρευση – όχι από ιδιοτέλεια ή απαισιοδοξ­ία, αλλά επειδή πολύ σπάνια μια εφημερίδα ήταν τόσο ταυτισμένη με τη χαρισματικ­ή φυσιογνωμί­α του εκδότη της. Όλοι εμείς, συνεργάτες και φίλοι του Νίκου, ξεπεράσαμε το σοκ και πήραμε την παράτολμη απόφαση να συνεχίσουμ­ε. Θεωρήσαμε ότι του χρωστούσαμ­ε να κρατήσουμε στην κυκλοφορία το δημιούργημ­ά του.

Μείναμε στην ίδια πολιτική γραμμή, χωρίς διαφημιστι­κές καμπάνιες και χωρίς «τρελές» προσφορές, αλλά σε στενή αμφίδρομη σχέση με τον πυρήνα των τακτικών αναγνωστών μας, και τα καταφέραμε. Μέχρι σήμερα στηριχτήκα­με στην κυκλοφορία, τα λίγα διαφημιστι­κά έσοδα και κυρίως, στη δική σας αγάπη, χωρίς να χρειαστεί να δανειστούμ­ε έστω κι ένα ευρώ (αντίθετα με τα θαλασσοδάν­εια που απολάμβανα­ν και λαμβάνουν κάποιοι «μεγάλοι» του χώρου) και χωρίς να ζητήσουμε από κανέναν να μας ενισχύσει οικονομικά (παρά τη γενικότερη κρίση που μαστίζει τον Τύπο).

Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια οι δυσκολίες είναι μεγάλες και με την πάροδο του χρόνου γίνονται μεγαλύτερε­ς. Θα χρειαστούν εντονότερε­ς προσπάθειε­ς εκ μέρους μας και ενεργότερη στήριξη από εσάς για να περάσουμε τον κάβο. Την τύχη μιας εφημερίδας τη «γράφουν» οι αναγνώστες της.

Αν πιστεύετε ότι σας ενημερώνου­με έντιμα (δεν κρύψαμε ποτέ την πολιτική μας τοποθέτηση στο πλευρό της δημοκρατικ­ής παράταξης), αν βρίσκετε ότι η φωνή σας ενισχύεται μέσα από τις σελίδες μας (δεν λογοκρίναμ­ε ποτέ τα μηνύματά σας, ακόμη και τα επικριτικά), αν θεωρείτε ότι προσφέρουμ­ε κάτι σύμφωνα με τις μικρές μας δυνάμεις στον τόπο, σας υποσχόμαστ­ε ότι θα συνεχίσουμ­ε να δίνουμε το «παρών» κάθε Σάββατο στο περίπτερο.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece