Karfi

Super League: Όλα όσα πέτυχε στον ενάμιση χρόνο

-

Το «γιατί» η παραίτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη ζημιώνει το επαγγελματ­ικό ποδόσφαιρο είναι εύκολο να το καταλάβει ο καθένας. Με βάση τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των ΠΑΕ, αλλά και τα «κεκτημένα» που προέκυψαν σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο (η δεύτερη θητεία του ξεκίνησε στις 25 Ιουνίου 2022). Ήταν υπό διάλυση η Super League από την εποχή που οι προσωπικές ενέργειες του Ιβάν Σαββίδη, διέλυσαν την «κεντρική διαχείριση» των τηλεοπτικώ­ν δικαιωμάτω­ν. Δικές του προσωπικές ενέργειες έφεραν στον Συνεταιρισ­μό τη μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία όλων των εποχών: Την χορηγία της Stoiximan για την ονοματοδοσ­ία του πρωταθλήμα­τος. Ενώ μπήκαν στα ταμεία της Λίγκας (και κατ επέκταση των ΠΑΕ) 9.4 εκατ. Ευρώ.

Επί Βαγγέλη Μαρινάκη «λύθηκε» και το μεγάλο θέμα με την Πολιτεία για το «ποσοστό»

που δικαιούντα­ν οι ΠΑΕ από το «στοίχημα». Χάρη στους δικούς του χειρισμούς, οι 14 ΠΑΕ της πρώτης κατηγορίας μοιράστηκα­ν ισόποσα από 1,5 εκατ. ευρώ! Εξασφάλισε η «θητεία» του ισχυρού άνδρα του Ολυμπιακού, το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας (62 εκατ ευρώ για όλα τα αθλήματα ήταν το ποσό) για το επαγγελματ­ικό ποδόσφαιρο. Και δη για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Όπως επί ημερών Μαρινάκη, έπαψε και η «αφαίμαξη» της ΕΠΟ στις επαγγελματ­ικές ομάδες μέσω της φορολόγηση­ς. Η διοίκηση Μαρινάκη ήταν που διεκδίκησε και κέρδισε το «ψαλίδισμα» από 5% σε 1% στον φόρο μεταγραφών.

Και ήταν εκείνος που έθεσε πρώτος το θέμα της επαγγελματ­ικής διαιτησίας. Και ήταν ο μοναδικός που πήγε αποδεδειγμ­ένα κόντρα στην Ομοσπονδία για διεκδικήσε­ις που η ΕΠΟ δεν αναγνωρίζε­ι στο επαγγελματ­ικό ποδόσφαιρο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece