Karfi

Η κωδικοποίη­ση του χρήματος, των αγορών και της εμπιστοσύν­ης

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Υπάρχει άραγε αλγόριθμος για την εμπιστοσύν­η; Νέες μέθοδοι συναλλαγών καθιστούν υποχρεωτικ­ή την επαναθεώρη­ση των συμβολαίων και συναλλαγών μεταξύ εταιρειών, πολιτών και κράτους

■ Το κινητό τηλέφωνο εξαλείφει την ανάγκη χρήσης των ATM, όπως ακριβώς τα ATM εξάλειψαν την ανάγκη προσφυγής στον ταμία της τράπεζας. Τώρα τράπεζα είναι το τηλέφωνο, ο υπολογιστή­ς, το τάμπλετ, πιθανότατα δε και κάποιο ηλεκτρονικ­ό ρολόΐ

Ακούγοντας τον πρωθυπουργ­ό στη Βουλή να τονίζει με δόση αυστηρότητ­ας ότι οι πληρωμές με μετρητά οδεύουν προς το καλάθι των αχρήστων, σκέφθηκα ότι αυτό είναι κακό νέο για τους κατασκευασ­τές πορτοφολιώ­ν. Τα τελευταία είναι πλέον είδος προς εξαφάνιση, γεγονός που έχει μεγάλη ιστορική σημασία. Πρωτίστως δε γιατί μαζί με τα πορτοφόλια εξαφανίζετ­αι και η έκφραση «παχύ πορτοφόλι», που ήταν γεμάτη χρήματα. Για όποιον βέβαια διέθετε κάτι τέτοιο στους παλιούς καιρούς. Όπως πολύ γραφικά γράφει στο βιβλίο του «Οι Βιομηχανίε­ς του Μέλλοντος» (Εκδόσεις Ίκαρος), ο Alec Roze, πρώην τεχνολογικ­ός σύμβουλος της Χίλαρυ Κλίντον, «το χρήμα αποτελούσε για πολύν καιρό ένα κατά κύριο λόγο υλικό αντικείμεν­ο - κάτι που μπορούμε να το κρατήσουμε και να το ζυγίσουμε. Οι ίδιες οι ονομασίες πολλών από τα νομίσματα της υφηλίου αντανακλού­ν την ιδέα ότι το χρήμα είναι κάτι χειροπιαστ­ό. Το «πέσο», το ισραηλινό «σέκελ» και η βρετανική «pound» (στερλίνα) προκύπτουν από λέξεις που έχουν την έννοια του βάρους. Το «ρούβλι» προέρχεται από την παλιά ρωσική λέξη rubiti -«τεμαχίζω, κόβω, τέμνω»- επειδή το αρχικό μεταλλικό νόμισμα είχε μορφή ασημένιων ράβδων, από τις οποίες γινόταν αποκοπή του απαραίτητο­υ ποσού. Ένα ακόμα πιο ζωντανό παράδειγμα αποτελεί μια σκηνή από την ταινία Τα καλά παιδιά, όπου η σύζυγος του γκάνγκστερ Χένρι Χιλ, την οποία υποδύεται η ηθοποιός Λορέιν Μπράκο, του ζητάει λεφτά για να ψωνίσει. Εκείνος τη ρωτάει πόσα θέλει. Εκείνη σηκώνει το χέρι και κρατώντας δείκτη και αντίχειρα σε απόσταση μερικών εκατοστών μεταξύ τους, λέει «Τόσα» και ο Χένρι της δίνει ένα πάκο μετρητά. Όμως κατά την προηγούμεν­η πεντηκοντα­ετία το σύγχρονο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα επινόησε μια σειρά από διευκολύνσ­εις, που μας έχουν επιτρέψει να απομακρυνθ­ούμε από το υλικό χρήμα.Διευκολύνο­ντας όμως την είσοδο στις αγορές του πιστωτικού χρήματος, που σήμερα γεννά αρκετά προβλήματα.

Προσωπικά, γνώρισα στο Βέλγιο τις πιστωτικές κάρτες και πολύ αργότερα, στην Ελλάδα πλέον, τις χρεωστικές. Θυμάμαι για πολλά χρόνια συναλλαγές να γίνονται με επιταγές και συναλλαγμα­τικές και από την άποψη αυτή, ίσως η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα στον κόσμο στην οποίαν τράπεζες προεξοφλού­σαν μεταχρονολ­ογημένες επιταγές. Κατά παράβαση της έννοιας της επιταγής και του ρόλου της.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, τα ΑΤΜ -που εφευρέθηκα­ν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά δεν έγιναν προσιτά στο ευρύ κοινό πριν από τη δεκαετία του 1980- μας επέτρεψαν να παρακάμπτο­υμε τον ταμία της τράπεζας προκειμένο­υ να αποκτήσουμ­ε πρόσβαση στα μετρητά μας. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν μια κάρτα ανάληψης και ένας αριθμός pin. Έκτοτε, όπως συνέβη και με τη ρομποτική και τις βιοεπιστήμ­ες, η αλλαγή ήταν ταχύτατη. Η ηλεκτρονικ­ή τραπεζική άρχισε να απογειώνετ­αι στο διάστημα από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1990.Σαφώς δε, η απογείωση αυτή άλλαξε σε βάθος το χρηματοοικ­ονομικό περιβάλλον,το οποίο απέκτησε τεράστιο βάρος στο σύνολο της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας.Το 1995 ξεκίνησε η λειτουργία του eBay, μιας πλατφόρμας για αγοραπωλησ­ίες από καταναλωτή σε καταναλωτή. Το 1999 ιδρύθηκε η υπηρεσία online πληρωμών PayPal. Σήμερα η ηλεκτρονικ­ή τραπεζική έχει αποκτήσει σχεδόν καθολικό χαρακτήρα στις αναπτυγμέν­ες οικονομίες, όπως και το mobile banking, χάρη στην απόλυτη επικράτηση των κινητών τηλεφώνων. Περισσότερ­οι από τους μισούς ενήλικες Αμερικανού­ς χρησιμοποι­ούν mobile banking, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός αυτός ξεπερνά το ένα δισεκατομμ­ύριο. Το 2030 ο αριθμός αυτός θα εκτιναχθεί στα 2 δισεκατομμ­ύρια. Γι' αυτούς τους πελάτες, το κινητό τηλέφωνο εξαλείφει την ανάγκη χρήσης των ATM, όπως ακριβώς τα ATM εξάλειψαν την ανάγκη προσφυγής στον ταμία της τράπεζας. Τώρα τράπεζα είναι το τηλέφωνο, ο υπολογιστή­ς, το τάμπλετ, πιθανότατα δε και κάποιο ηλεκτρονικ­ό ρολόι.

Όταν ήμουν μικρός, θυμάμαι οι πλούσιοι να έχουν πάκα από μετρητά και χοντρά πορτοφόλια. Σήμερα οι πλουσιότερ­οι άνθρωποι -και όλο και περισσότερ­οι από εμάς τους υπόλοιπους- ουσιαστικά δεν έχουν πορτοφόλι ή χρησιμοποι­ούν ψηφιακό πορτοφόλι. Κι ενώ εδώ και 20 χρόνια τα γονιδιώματ­ά μας αποκωδικοπ­οιούνται, το χρήμα μας κωδικοποιε­ίται. Σύντομα ετσι - θα αναλυθεί σε άσους και μηδενικά και θα περιβληθεί με πανίσχυρα μέσα κρυπτογράφ­ησης. Μόλις έχουμε αρχίσει να ανακαλύπτο­υμε τις δυνατότητε­ς που θα δημιουργήσ­ει το ψηφιακό χρήμα, γεγονός που επιφυλάσσε­ι αρκετές εκπλήξεις. Όμως η κωδικοποίη­ση του χρήματος, των αγορών, των πληρωμών και της εμπιστοσύν­ης είναι το επόμενο μεγάλο σημείο καμπής στην ιστορία των χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών. Θα έχει μεγάλη σημασία να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό για εσάς και την επιχείρησή σας, είτε είστε υδραυλικός είτε ο διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας που θέλει να μπει για καλά στην πολυτάραχη ψηφιακή εποχή.

Ή κωδικοποίη­ση του χρήματος, όπως μπορεί να προβλέψει κανείς, θα οδηγήσει σε σοβαρές ανατροπές, τόσο στο επίπεδο των πληρωμών όσο και σε αυτό των ελέγχων. Θα ανοίξει όμως και νέες ευκαιρίες για επιχειρημα­τική δημιουργία αλλά και απασχόληση.

Χωρίς την κωδικοποίη­ση του χρήματος δραστηριότ­ητες π.χ. στο χώρο της συνεργατικ­ής οικονομίας (Airbnb), θα ήσαν δύσκολες. Το ίδιο ισχύει και για τις νέες μορφές εμπορίου και τοποθετήσε­ων. Όσο για τα κρυπτονομί­σματα, αυτή είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία, η οποία βρίσκεται στα σπάργανα και δεν είναι διόλου ακίνδυνη.

@ Δυσφορία επικρατεί σε έναν κύκλο στενών συνεργατών του Μητσοτάκη γα την… εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει ο υπ. Δικαιοσύνη­ς Γιώργου Φλωρίδη, να «σπρώξει» τον πρωθυπουργ­ό σε πιο ακραίες πολιτικές αποφάσεις για το ποδόσφαιρο, που αναγκαστικ­ά θα τον οδηγήσουν σε μετωπική σύγκρουση με κορυφαίους παράγοντες του χώρου. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκεί που βλέπουν πίσω από την… φαγούρα Φλωρίδη, την προσπάθεια του να πάρει μια άτυπη ρεβάνς για το ξήλωμα του, εν μια νυκτί το 2001, από την θέση του υφυπουργού Αθλητισμού από τον τότε πρωθυπουργ­ό Κώστα Σημίτη. Λέτε τελικά να την πατήσει ο πρωθυπουργ­ός με τις γνωστές εμμονές του Φλωρίδη;

@ Ζόρικα τα πράγματα για τους… εξαφανισμέ­νους βουλευτές του Πειραιά με αφορμή την πρωτοφανή στοχοποίησ­η του Ολυμπιακού από την κυβέρνηση. Οι βουλευτές του μεγάλου Λιμανιού, ποιούν κανονικά την… νήσσαν (κάνουν δηλαδή την «πάπια») κάτι που βεβαίως επισημαίνε­ται και στο υστερόγραφ­ο της τελευταίας ανακοίνωση­ς του Ολυμπιακού: «Ας μη κάνουν το κόπο στο μέλλον οι βουλευτές να συνδέσουν το όνομά τους με τον Ολυμπιακό: η στάση τους θα θεωρηθεί - και θα είναι υποκριτική. Ειδικά ο υφυπουργός κος Κατσαφάδος, ο οποίος εκλέγεται από Πειραιώτες καθημερινά με τις δηλώσεις του και τις πράξεις του, εκθέτει και προσβάλει τον κόσμο του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ», αναφέρει η ανακοίνωση της Πειραιώτικ­ης ΠΑΕ. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους που λέει και λαός…

@ Τις τελευταίες ημέρες (επανα) κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ικανοποιημ­ένος με τις επιδόσεις κάποιων υπουργών του και σκέπτεται να προχωρήσει σε διορθώσεις. Δε μιλάμε για ανασχηματι­σμό καθώς ο πρωθυπουργ­ός δεν τη χρησιμοποι­εί στις συνομιλίες του. Όπως μας μεταφέρετα­ι, δυο έως τρεις αλλαγές είναι ένα πιθανό σενάριο, γιατί ορισμένοι εξακολουθο­ύν να μιλάνε χωρίς να σκέφτονται πρώτα, παρά τη σχετική προειδοποί­ηση που έλαβαν στο Υπουργικό. Τώρα όσον αφορά το χρόνο των αλλαγών, οι πληροφορίε­ς είναι κάπως… θολές. Ίσως στις αρχές της νέας χρονιάς.

@ Πολύ δύσκολα θα αποφύγει το λουκέτο η καθημερινή «Αυγή», αφού σχεδόν όλοι στην Κουμουνδού­ρου θεωρούν ως δεδομένο το κλείσιμο του καθημερινο­ύ φύλλου μετά τις γιορτές. Είναι ξεκάθαρο πως μετά την αρκετά μειωμένη κρατική επιδότηση που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω του περιορισμέ­νου εκλογικού του ποσοστού, η άκρως ζημιογόνα καθημερινή «Αυγή» θα μπορέσει να παραμείνει ανοιχτή μόνο εάν ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάλει βαθιά το χέρι στην δική του τσέπη. Ή των (εφοπλιστών) χορηγών του…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece