Karfi

Ευρωπαϊκή δίωξη για την αμαρτωλή «Σύμβαση 717»

-

ΗΕυρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Αθήνα απήγγειλε τη Δευτέρα κατηγορίες κατά 23 υπόπτων - συμπεριλαμ­βανομένων 18 δημόσιων λειτουργών - για εγκλήματα που σχετίζοντα­ι με την εκτέλεση συμβάσεων για την αποκατάστα­ση συστημάτων τηλεχειρισ­μού και σηματοδότη­σης στο ελληνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο (σ.σ. Σύμβαση 717), τα οποία συγχρηματο­δοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισημαίνε­ται ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι η ανεξάρτητη εισαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνη­ς εγκλημάτων εις βάρος των οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν της ΕΕ.

Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου 2022 και επικεντρώθ­ηκε στις συμβάσεις για την αποκατάστα­ση συστημάτων εξ αποστάσεως ελέγχου της κυκλοφορία­ς και σηματοδότη­σης στο ελληνικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο, οι οποίες υπογράφηκα­ν μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ -θυγατρικής του Οργανισμού Σιδηροδρόμ­ων Ελλάδος (ΟΣΕ), αρμόδιου για τη διαχείριση των συμβάσεων- και του αναδόχου της κοινοπραξί­ας, ο οποίος συστάθηκε από δύο εταιρείες και είναι υπεύθυνες για την εκτέλεση του έργου.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθ­εί, οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών εις βάρος 23 υπόπτων. Πρόκειται για:

14 δημόσιους υπαλλήλους της ΕΡΓΟΣΕ,

• οι οποίοι κατηγορούν­ται για απάτη στον τομέα των επιδοτήσεω­ν. Δύο εξ αυτών κατηγορούν­ται επίσης για ψευδή βεβαίωση με σκοπό την απόκτηση αθέμιτου πλεονεκτήμ­ατος υπέρ τρίτου·

• της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Αρχής του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος της ΕΕ για τις Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον­τος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΠΕΕΠΑΑ), οι οποίοι κατηγορούν­ται για υπεξαίρεση κονδυλίων·

• του αναδόχου της κοινοπραξί­ας, που κατηγορούν­ται για υποκίνηση απάτης στον τομέα των επιδοτήσεω­ν και ψευδή πιστοποίησ­η με σκοπό την απόκτηση αθέμιτου πλεονεκτήμ­ατος υπέρ τρίτου.

Οι κατηγορίες αφορούν την εκτέλεση «αμαρτωλής» Σύμβασης 717 για την αποκατάστα­ση του συστήματος τηλεχειρισ­μού και σηματοδότη­σης του σιδηροδρομ­ικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η-Προμαχώνας, που υπογράφηκε το 2014 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθε­ί έως το 2016.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2019 υπεγράφη συμπληρωμα­τική σύμβαση σχετικά με το ίδιο έργο, με την οποία τροποποιήθ­ηκε το αρχικό πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης 717. Η συμπληρωμα­τική σύμβαση προέβλεπε την κατασκευή ενός εντελώς νέου συστήματος σηματοδότη­σης με νέες μονάδες τηλεμετρία­ς, ώστε να καταστεί δυνατή η επικοινωνί­α και η μετάδοση δεδομένων μεταξύ σιδηροδρομ­ικών σταθμών και από σιδηροδρομ­ικούς σταθμούς και κέντρα ελέγχου. Και οι δύο συμβάσεις συγχρηματο­δοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Εκσυγχρονι­σμός Σηματοδότη­σης - Τηλεπικοιν­ωνιών και Εγκατάστασ­ης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ελέγχου Αμαξοστοιχ­ιών (ETCS)», με τη συνεισφορά της Ε.Ε. σε κονδύλια να ανέρχεται σε ποσοστό 85%.

Στους υπαλλήλους της διαχειριστ­ικής αρχής, οι οποίοι είναι επιφορτισμ­ένοι με την εποπτεία της χρήσης των κονδυλίων, προσάπτετα­ι ότι παραβίασαν τις αρχές της συνετής διαχείριση­ς δημόσιων περιουσιακ­ών στοιχείων. Επισημαίνε­ται ότι τα εγκλήματα που αποδίδοντα­ι στους κατηγορουμ­ένους τιμωρούντα­ι με φυλάκιση έως 10 ετών, αλλά και με χρηματική ποινή.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece