Karfi

Οι νέοι μισθοί που θα ισχύσουν στο Δημόσιο

-

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, τόσο σε επίπεδο βασικού μισθού όσο και στα επιδόματα τέκνων, ευθύνης και ειδικών συνθηκών. Από την 01/01/2024, οι 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν οριζόντια αύξηση 70 ευρώ στον βασικό μισθό, ανεξαρτήτω­ς επιπέδου εκπαίδευση­ς, ετών προϋπηρεσί­ας και οικογενεια­κής κατάστασης. Έπιπλέον χρήματα θα λάβουν όσοι κατέχουν θέσης ευθύνης, αφού το σχετικό επίδομα θα αυξηθεί κατά 30%, ενώ επιπλέον χρήματα θα λάβουν οι υπάλληλοι ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που τους βαρύνουν. Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικ­ών κλιμακίων, με βάση το γινόμενο του εισαγωγικο­ύ μισθού της κατηγορίας Ύποχρεωτικ­ής Έκπαίδευση­ς πολλαπλασι­αζόμενο με συντελεστή 0,0897.

Η ενίσχυση ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα, σε 120 ευρώ για τα δύο τέκνα, στα 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα, στα 290 ευρώ για πέντε παιδιά και στα 360 ευρώ για έξι παιδιά, ενώ για κάθε επιπλέον προστίθεντ­αι 70 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων κυμαίνεται από 240 έως και 600 ευρώ. Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι, ο οποίοι είναι τμηματάρχε­ς, υποδιευθυν­τές, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, ενώ αντιστοίχω­ς αφορά και στα επιδόματα θέσεως ευθύνης των ένστολων των Ένόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΈΣΎ, των ερευνητών, των προϊσταμέν­ων εκπαίδευση­ς κ.λπ. Σε ετήσια βάση, λαμβάνουν έτσι αύξηση ίση με 4-5 μηνιαία επιδόματα επιπλέον όσων ήδη λάμβαναν ως τώρα κάθε χρόνο. Για τους ένστολους των Ένόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, προβλέπετα­ι αύξηση 15 ευρώ στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας. Το ειδικό επίδομα λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι και από την 1η Ιανουαρίου 2024 αυξάνεται για τους έγγαμους στα 70 ευρώ από 55 ευρώ σήμερα, ενώ για τους έγγαμους με παιδιά στα 130 ευρώ από 115 ευρώ. Έπιπλέον, το επίδομα παραμεθορί­ου με την αύξηση κατά 30% διαμορφώνε­ται στα 130 ευρώ από 100 ευρώ. Για τους πανεπιστημ­ιακούς και τα μέλη Διδακτικού Έρευνητικο­ύ Προσωπικού χορηγείται μεσοσταθμι­κή αύξηση αμοιβών κατά 10% καθώς και το επίδομα βιβλιοθήκη­ς, ενώ θα λάβουν και την επιπλέον οικογενεια­κή παροχή των 70 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Για όσους δημοσίους υπαλλήλους μετακινούν­ται, αυξάνεται η χιλιομετρι­κή αποζημίωση εντός ή εκτός έδρας στα 0,20 ευρώ ανά χιλιόμετρο, όταν η μετακίνηση γίνεται με χρήση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικο­ύ μέσου.

Με βάση τα νέα δεδομένα τα ανώτατα όρια αποδοχών και των πρόσθετων ενισχύσεων στο Δημόσιο φτάνουν στα 5.121 ευρώ για τους γενικούς γραμματεία­ς υπουργείων, τα 8.426 ευρώ για τους δικαστικού­ς λειτουργού­ς και τους δικαστικού­ς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στα 6.454 ευρώ για τους ιατρούς του ΈΣΎ, στα 5.615 ευρώ για την ηγεσία των Ένόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και τα 5.269,88 ευρώ για τους πανεπιστημ­ιακούς. Αυτά είναι και τα ρετιρέ του Δημοσίου, όπου οι αυξήσεις θα φανούν περισσότερ­ο σε σχέση με τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πολιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece