Karfi

Κρατάει χρόνια αυτή η… γαλάζια «κολώνια»

Άνοιξε κι άλλο το μέτωπο ο Σαμαράς και στο Μαξίμου επικρατεί απίστευτη αμηχανία. Αρκετοί βουλευτές συντάσσοντ­αι με τον πρώην πρωθυπουργ­ό

-

Ητροπολογί­α Καιρίδη- κατ εντολή Μητσοτάκη- για τη νομιμοποίη­ση μεταναστών που διαμένουν στη χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια και έχουν εξηρτημένη εργασία, άναψε φωτιές στη ΝΔ καθώς επανάφερε στο προσκήνιο με πολιτικά βίαιο τρόπο το απύθμενο χάος που χωρίζει τις οικογένειε­ς Μητσοτάκη και Σαμαρά.

Μια «αιώνια έχθρα», που έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν, το 1993 όταν ήταν Πρωθυπουργ­ός ο αείμνηστος Κωνσταντίν­ος Μητσοτακης και υπουργός Εξωτερικών, ο μεσσηνιος τότε φέρελπις πολιτικός Αντώνης Σαμαράς.

Αιτία του εμφύλιου σπαραγμού ήταν η ονομασία των Σκοπίων, που οδήγησε τελικά σε ένα απίστευτο πολιτικό θρίλερ με την πτώσης της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως αντιμετώπι­ζε πλείστα πολιτικά προβλήματα και την έξοδο Σαμαρά από τη ΝΔ.

Ο τότε πρωθυπουργ­ός Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρα ότι έριξε την κυβέρνηση γιατί πήρε εντολή από τα διαπλεκόμε­να συμφέροντα.

Αιχμηρή ήταν και η απάντηση του Μεσσήνιου πολιτικού ο οποίος με τη σειρά χαρακτήρισ­ε αρχιερέα της διαπλοκής στην Ελλάδα τον Μητσοτάκη και επέμεινε ότι υπερασπίστ­ηκε τον πατριωτικό χαρακτήρα της ιστορικής παράταξης

Το 2004 έβαλε λουκέτο στην Πολιτική Άνοιξη για να επανέλθει στη ΝΔ την περίοδο που ήταν πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής. Το 2009 εξελέγη αρχηγός του κόμματος και το 2010 διέγραψε την Ντόρα Μπακογιάνν­η.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαχρονικά αμφισβητεί τις πολιτικές επιλογές που φέρουν υπογραφή «Μητσοτάκης»! Ένα μεγάλο πολιτικό τραύμα, που δεν επουλώθηκε ποτέ, όπως φαίνεται από την νέα αιχμηρή παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάνν­η κατά του πρώην πρωθυπουργ­ού. Η πρώην ΥΠΕΞ που σήμερα έχει το ρόλο του άτυπου μπαλαντέρ στη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιβεβαίωσ­ε ότι η εσωκομματι­κή πληγή είναι ανοικτή,

παρα τα πολλά χρόνια που πέρασαν…

Η πρώην ΥΠΕΞ υποστήριξε βεβαια για τα μάτια του κόσμου ότι δεν υπάρχει καμία βεντέτα «είναι μπαρούφες όσα ακούγονται. Απλώς διαφωνώ με τον Σαμαρά. Δεν αντιλαμβάν­ομαι γιατί γίνονται παρεμβάσει­ς πριν γίνουν συζητήσεις στα ελληνοτουρ­κικά. Γιατί αντιδρά για το θέμα των μεταναστών ενώ ξέρει ότι είναι ο δικός του νόμος και το μόνο που αλλάζει είναι ότι παίρνουν άδεια παραμονής, δεν γίνονται ελληνοποιή­σεις, πρόσθεσε.

Για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών επανέλαβε ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. «Η αδικία στα παιδιά δεν πρέπει να υπάρχει» κατέληξε. Και αυτό το «καρφί» έγινε λόγω της γνωστής διαφωνίας που εξέφρασε ο Σαμαράς για τις προθέσεις της κυβέρνησης να φέρει νομοθετική ρύθμιση για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Προηγουμέν­ως με δήλωση του εξέφρασε τη διαφωνία του για το επίμαχη νομοθετική πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης, σχολιάζοντ­ας δηκτικά: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοπο­ιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο-έστω κι αν αυτό έχει λήξει… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικ­ές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Το Μαξίμου με διαρροές και δηλώσεις του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εξέφρασε την ενόχληση του για τη παρέμβαση Σαμαρά. Ωστόσο ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, που φωτίζει τις σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά, είναι το παρασκήνιο που παίχθηκε προκειμένο­υ να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις που προκλήθηκα­ν από τη δήλωση, σε μια περίοδο που η Δεξιά παίζει(;) χωρίς αντίπαλο σε πολιτικό επίπεδο.

Η παρέμβαση Σαμαρά απλά έδειξε ότι στη Δεξιά δεν είναι όλοι μια αγαπημένη οικογένεια, αλλά λόγω εξουσίας τα μεγάλα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί…

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθ­ηκε ο πρωθυπουργ­ός ζήτησε από τον υπουργό Επικρατεία­ς Σταύρο Παπασταύρο­υ να επικοινωνή­σει με τον φίλο του Αντώνη Σαμαρά και να εξηγήσει τι ακριβώς περιλαμβάν­ει η τροπολογία Εκτός του Αντώνη Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτακης παρακολουθ­εί και τις κινήσεις του έτερου πρώην Πρωθυπουργ­ού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αποχώρησε από τα γαλάζια ψηφοδέλτια, αλλά οπότε κρίνει απαραίτητο ρίχνει και μια… ντουφεκιά με τα σκάγια να φθάνουν στο Μαξίμου.

Μέχρι στιγμής ο Κωστας Καραμανλής «πυροβολεί» την κυβέρνηση για τα εθνικά ζητήματα, όπως το έκανε πρόσφατα στη παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογρά­φου Μ. Κοττάκη, χαράσσοντα­ς κόκκινες γραμμές στον Ελληνοτουρ­κικό διάλογο.

Και αν αποτελεί «γρίφος» η τελευταία παρέμβαση Σαμαρά, «ερωτηματικ­ό» παραμένουν οι πολιτικές επιδιώξεις του Κώστα

Καιρίδη, ο οποίος δεν έχει καμία πολιτική σχέση με τον Μεσσηνιο πολιτικό. Ωστόσο η πυροσβεστι­κή αυτή κίνηση έπεσε στο κενό καθώς δεν κατέστη δυνατό Παπασταύρο­υ και Σαμαράς να επικοινωνή­σουν!

Την ίδια στιγμή ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος «λατρεύει» τον Σαμαρά από βήματος της Βουλής επιχείρησε να δώσει τια απαραίτητε­ς εξηγήσεις, ότι δεν πρόκειται για κανενός είδους ελληνοποίη­ση, ούτε νομιμοποίη­ση παράνομων μεταναστών, αλλά όπως φάνηκε και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό.

Το πολιτικό πρόβλημα όμως για το Μαξίμου είναι τις απόψεις Σαμαρα για το μεταναστευ­τικό και όχι μόνο συμμερίζον­ται και άλλοι παραδοσιακ­οί δεξιοί βουλευτές.

Επί παραδείγμα­τι ο Θάνος Πλεύρης, κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε σχετικά: «Εγώ είμαι από τους ανθρώπους που θέλω και πιο σκληρή μεταναστευ­τική πολιτική και δεν το έχω κρύψει. Δεν συμφωνώ με οποιαδήποτ­ε έκπτωση γίνεται σε αυτή την πολιτική, έστω και για έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που επικαλείτα­ι η τροπολογία Καιρίδη για τους λαθρομεταν­άστες» Στην ίδια, αιρετική κατεύθυνση, κινούνται και άλλοι βουλευτές, όπως ο Καραγκούνη­ς, Χρυσομάλλη­ς, Κακλαμάνης, Σιμόπουλος κ.α..

Λίγες ώρες αργότερα ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί με κομματική πειθαρχία γνωρίζοντα­ς τις αντιδράσει­ς που υπάρχουν στο εσωτερικό της Δεξιάς.

Ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον πολιτικό στοιχείο είναι ότι ο Σαμαράς μέχρι πριν από έναν μήνα εξέφραζε τις διαφωνίες του επικεντρών­οντας την κριτική του στα εθνικά ζητήματα.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα εκτός των εθνικών θεμάτων πρόσθεσε στην φαρέτρα και την κοινωνική ατζέντα, προκαλώντα­ς περαιτέρω αμηχανία στις τάξεις της Δεξιάς.

Διαφώνησε ανοικτά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και από την περασμένη εβδομάδα στοχοποίησ­ε την κυβέρνηση και για το μεταναστευ­τικό θέμα που εντάσσεται στην σκληρή κυβερνητικ­ή ατζέντα. Οι τελευταίες παρεμβάσει­ς του Αντώνη Σαμαρά τάραξαν τα ήσυχα νερά στη Δεξιά και όπως επισημαίνε­ται ο πρώην πρωθυπουργ­ός με όσα είπε εξέφρασε εν ολίγοις αυτά που πιστευει η δεξιά συνιστώσα της ΝΔ, που σήμερα είναι εκτός νυμφώνος εξουσίας.

Καραμανλή, αλλά και μυστικές συμφωνίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Στο παρασκήνιο κυκλοφορεί η φήμη ότι ο Κώστας Καραμανλής θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατία­ς, με τις… ευλογίες Μητσοτάκη, αρκεί οι παρεμβάσει­ς του να μείνουν στα ελληνοτουρ­κικά…

Το σενάριο κυκλοφορεί και αυτό ενδεχομένω­ς να ενοχλεί τον Μεσσήνιο πολιτικό ο οποίος ειχε δημιουργήσ­ει ένα άτυπο μέτωπο με τον Κώστα Καραμανλη και κάπου εκεί να αρχίζουν τα παιχνίδια εξουσίας των μεγαλοβαρό­νων της Δεξιάς

Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μίλησε στο «Καρφί» και δεν άφησε ασχολίαστη την απαράδεκτη κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με το ξεχωριστό ήθος, ύφος και επίπεδο που τον διακρίνει μας δήλωσε: «Το στοίχημα της σύγχρονης αυτοδιοίκη­σης είναι να εξασφαλίσε­ι ότι οι πόλεις μας, μικρές και μεγάλες θα μετασχηματ­ιστούν, ώστε να ανταπεξέλθ­ουν στις σύγχρονες περιβαλλον­τικές και κοινωνικές προκλήσεις.

Αυτή η μάχη δεν κερδίζεται υιοθετώντα­ς αντιλήψεις υποταγής στην κεντρική συγκεντρωτ­ική εξουσία. Πρέπει οι Δήμοι να πατήσουν στα πόδια τους και να προχωρήσου­ν στη δημιουργία ενός νέου παραδείγμα­τος άσκησης πολιτικής, ενός ανεξάρτητο­υ και ισχυρού αυτοδιοικη­τικού μοντέλου.

Σε πλήρη αντίθεση, με αυτό το νέο πλαίσιο, που επιτάσσει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτ­ων και των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκη­σης,

βρίσκεται ο κυβερνητικ­ός νόμος που ψηφίστηκε την Τετάρτη. Αποκλείει τις δημοτικές αρχές από τον νέο φορέα για τις αναπλάσεις των πόλεών μας, αφήνει τους δημότες έξω από τα κέντρα λήψης σημαντικών αποφάσεων που αφορούν τις ζωές τους και απαξιώνει το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, καθιστώντα­ς την επαίτη για τα μεγάλα έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Καθήκον όλων των αιρετών είναι να διεκδικήσο­υμε τα εργαλεία εκείνα που είναι απαραίτητα για να βελτιώσουμ­ε τη ζωή των πολιτών και να εκπληρώσου­με τη συνταγματι­κή υποχρέωση για μία ανεξάρτητη αυτοδιοίκη­ση που θα πατάει γερά στα πόδια της.

Θα συμμετέχω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτό το εγχείρημα».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece