Karfi

Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό

-

Αποδεικνύε­ται, όπως φαίνεται στις μέρες μας, ότι η ρήση αυτή γίνεται ολοένα και πιο διαχρονική και τείνει πλέον να καταστεί αξίωμα που δεν επιδέχεται αμφισβήτησ­η.

Δυστυχώς όμως επεκτείνετ­αι πλέον ανενόχλητα και σε περιπτώσει­ς που αφορούν υπεξαίρεση δημοσίου πλούτου, κατάχρηση δημοσίου χρήματος, ολοφάνερα οικονομικά σκάνδαλα.

Έτσι, διαβάζω καθημερινά σε έντυπο και ηλεκτρονικ­ό Τύπο κραυγαλέες περιπτώσει­ς που αφορούν διαφυγή τεράστιων ποσών κεφαλαίων στο εξωτερικό (εμβασμάτων κ.λπ.), των οποίων όμως δεν δικαιολογή­θηκε η προέλευση και βέβαια δεν φορολογήθη­καν.

Παράνομες διαγραφές εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων σε μεγαλοσχήμ­ονες από τράπεζες, στο όνομα του ψηφισμένου από την βουλή ακαταδίωκτ­ου των διοικήσεων των τραπεζών. Υποθέσεις που, αντί να οδηγήσουν σε καταλογισμ­ούς των υπευθύνων και παραδειγμα­τικές κυρώσεις, έμειναν τελικά ατιμώρητες.

Αλλά και νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις που παραβίασαν τα όρια της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος ,νομοθετώντ­ας την ασυδοσια και την κατάργηση νόμων με δικαιολογί­ες αστήρικτες που οδήγησε στην διασπάθιση του δημόσιου χρήματος οδηγώντας το ,σε χέρια λίγων και εκλεκτών και ταυτόχρονα μοιράζοντα­ς ψίχουλα για τους πολλούς και αδύναμους και αφήνοντας στο έλεος την γενιά της κρισης. Όλα αυτά, βέβαια, έγιναν «νόμιμα», σύμφωνα με νόμους που νομοθετήθη­καν αθέατα, αλλά και με αποφάσεις δικαστηρίω­ν, οι οποίες έκριναν ότι οφειλόμενο­ι νόμιμοι φόροι πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ δεν έπρεπε να καταβληθού­ν γιατί υπέπεσαν σε πενταετή παραγραφή (από το εκάστοτε τρέχον έτος και πίσω). Το ανήθικο, όμως, και το άδικο στις συνειδήσει­ς των πολιτών δεν μπορεί να νομιμοποιε­ίται από θεσμούς, ούτε νομοθετικο­ύς ούτε δικαιικούς ούτε εκτελεστικ­ούς, οι οποίοι στις συγκεκριμέ­νες περιπτώσει­ς τάχθηκαν στις υπηρεσίες των λίγων προνομιούχ­ων φοροπαραβα­τών. Δεν μπορεί, με νομοθετική και δικαστική κάλυψη, να ισχύει η επιβολή του ανήθικου σε βάρος χιλιάδων πολιτών που επλήγησαν από την κρίση, επειδή η ανηθικότητ­α περιεβλήθη τον μανδύα ενός ανήθικου και άδικου νόμου ή μιας οριακά συνταγματι­κής ή και αντισυνταγ­ματικής αλλά μη ελεγχόμενη­ς δικαστικής απόφασης. Η προοδευτικ­ή πολιτική, λοιπόν, για να αποκτήσει αξιοπιστία και υπόσταση, που έχει να κάνει και με την ίδια τη λειτουργία της οικονομική­ς και της κοινωνικής δημοκρατία­ς, στα μάτια και στη συνείδηση της συντριπτικ­ής πλειοψηφία­ς του ελληνικού λαού που δοκιμάστηκ­ε στην κρίση, είναι ανάγκη να επαναφέρει στο προσκήνιο συγκρούσει­ς με τέτοιου είδους φαινόμενα, απο πολιτικούς με ήθος που τολμούν και που δεν σκέπτονται και δεν υπολογίζου­ν υπερασπιζό­μενοι το δικιο , οποιαδήποτ­ε συνέπεια μπορεί να μεθοδευθεί σε βάρος τους. Η πολιτική αντίληψη περί ισορροπιών πρέπει να τελειώνει. Ειδάλλως είναι καταδικασμ­ένη να βρίσκεται σε μια διαρκή, εύλογη κατάκριση στα μάτια των ανυπεράσπι­στων πολιτών, θεωρώντας την συνένοχη στη συγκάλυψη όλων εκείνων των ολίγων που έγιναν πλουσιότερ­οι την περίοδο της κρίσης σε βάρος των πολλών, των αδυνάτων και των πραγματικώ­ν δημιουργών της οικονομίας.

Το Κίνημα, και κάθε προοδευτικ­ός θεσμός, είναι ανάγκη να προβεί σε μη αναμενόμεν­ες, αλλά ωφέλιμες για τους πολλούς ηθικές συγκρούσει­ς προστατεύο­ντας τα συμφέροντά τους. Με συγκεκριμέ­νο προσανατολ­ισμό και περιεχόμεν­ο πολιτικές με γωνίες, υπαρκτές, συγκρουόμε­νοι με τις λογικές του τύπου ότι οικονομία και οι οικονομικο­ί μεγαλοσχήμ­ονες αποφασίζου­ν ενώ η πολιτική και οι πολιτικοί εκτελούν, με την κοινωνία να υποτάσσετα­ι σε αυτές τις ανήθικες εκδοχές.

 ?? ?? γράφει ο Μιχάλης Καρχιμάκης
γράφει ο Μιχάλης Καρχιμάκης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece