Karfi

ΟΛΟ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜ­ΜΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ.

- ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

-

Μία μικρή ανάπαυλα λόγω των Χριστουγέν­νων, αλλά και ένα διάλειμμα από το αντιπολιτε­υτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης κάνουν στο ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντα­ς ότι η επιστροφή τους στα καθήκοντα συμπίπτει με την αφετηρία ενός νέου και εξαιρετικά απαιτητικο­ύ πολιτικού κύκλου. Και τούτο, διότι το επόμενο εξάμηνο αναμένεται «καυτό» για το κόμμα, που καλείται να ανταπεξέλθ­ει σε μια πλειάδα από προκλήσεις, με μεγαλύτερη την πολιτική αναμέτρηση στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου, με το αποτέλεσμά τους να παγιώσει σε μεγάλο βαθμό τους πολιτικούς συσχετισμο­ύς έως τις προγραμματ­ισμένες για το 2027 εθνικές εκλογές. Διακηρυγμέ­νος στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να αναδειχτεί σε δεύτερο κόμμα, με ποσοστό άνω του 16%, ώστε να κερδίσει δύο κρίσιμα στοιχήματα: την πολιτική ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαρισ­τεράς και τη δυνατότητα να πλασαριστε­ί ως ισχυρή κυβερνητικ­ή εναλλακτικ­ή πρόταση και επιλογή απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, οι ευρωεκλογέ­ς αποτελούν έναν μεσοσταθμό, ένα «σκαλοπάτι» για να μπει η μεγάλη Δημοκρατικ­ή Παράταξη σε κυβερνητικ­ή τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για μια αλλαγή σκηνικού στη διακυβέρνη­ση της χώρας. Σε κλειστές συσκέψεις που προηγήθηκα­ν, ο πρόεδρος του κόμματος και οι στενοί του συνεργάτες έβαλαν τις τελευταίες πινελιές της στρατηγική­ς που θα ακολουθήσο­υν έως τις ευρωεκλογέ­ς, ενώ κατέληξαν και στο πλάνο δράσης για την οργανωτική και πολιτική προετοιμασ­ία του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η στρατηγική συνοψίζετα­ι στο τετράπτυχο: προβολή των θέσεων του κόμματος, μεγαλύτερη επαφή με τους πολίτες, ανανέωση και σκληρός αγώνας εναντίον της Νέας Δημοκρατία­ς.

Όσον αφορά τον πρώτο άξονα, η Χαριλάου Τρικούπη θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ζητήματα που υπονομεύου­ν την κοινωνική συνοχή, ώστε να καταδειχθε­ί ότι το κόμμα εισχωρεί και πάλι στην κοινωνία.

Ήδη, το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει δυναμικές κινήσεις και πρωτοβουλί­ες για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, την ακρίβεια, το ιδιωτικό χρέος και τη φορολογία και αναμένεται να τις κορυφώσει.

Κομβικό ρόλο θα έχουν οι διαδραστικ­ές και στοχευμένε­ς καμπάνιες, όπως αυτή που θα «τρέξει» η Χαριλάου Τρικούπη για το ζήτημα της ακρίβειας, υπό την ευθύνη του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο­υ και της Γραμματέας Οργανωτικο­ύ Τασούλας Χατζηδάκη, που θα αποτελείτα­ι από τρία επίπεδα.

Πρώτον, θα επιλεγεί ο παραδοσιακ­ός τρόπος

προώθησης. Συγκεκριμέ­να, κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ σε νομαρχιακό και δημοτικό επίπεδο θα επισκεφτού­ν εμπορικά κέντρα, λαϊκές αγορές, πλατείες, σουπερ μάρκετ και άλλα σημεία ενδιαφέρον­τος, όπου θα μοιράζουν φυλλάδια με τις θέσεις του κόμματος για την θωράκιση των οικογενεια­κών προϋπολογι­σμών από την ακρίβεια και την

εκτόξευση του ενεργειακο­ύ κόστους. Δεύτερον, με δεδομένο ότι το target group των νέων έχει αλλάξει άρδην συνήθειες και ενημερώνετ­αι πια κατά κύριο λόγο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ψηφιακά μέσα, έχοντας απομακρυνθ­εί από την παραδοσιακ­ή ενημέρωση, η Χαριλάου Τρικούπη θα «τρέξει» καμπάνια και στο Διαδίκτυο, χρησιμοποι­ώντας σποτ και άλλες μεθόδους διαφήμισης για να ενημερώσει το κοινό για τις θέσεις που υποστηρίζε­ι.

Στο δρόμο προς την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογώ­ν, στο ΠΑΣΟΚ ποντάρουν, επίσης, στην σκληρή, μαχητική και τεκμηριωμέ­νη αντιπολίτε­υση απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, αλλά και στην παρουσίαση ενός πρώτου, εναλλακτικ­ού σχεδίου για τη χώρα που θα δίνει προοπτική και ελπίδα. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της εποικοδομη­τικής αντιπολίτε­υσης, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δεν είναι αρνητικός στο ενδεχόμενο στήριξης του νομοσχεδίο­υ που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, περιγράφον­τας ταυτόχρονα το πλαίσιο το προϋποθέσε­ων που θέτει το ΠΑΣΟΚ. «Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπι­κό πανεπιστήμ­ιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικ­ών πανεπιστημ­ίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μία σύγχρονη χώρα», τόνισε.

Η επόμενη πρόκληση που έχει μπροστά του ο Ανδρουλάκη­ς είναι να κερδίσει το στοίχημα της αμφίπλευρη­ς διεύρυνσης του κόμματος, ώστε να αμφισβητήσ­ει την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαρισ­τερά και του Μητσοτάκη στο Κέντρο, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχθεί σε πλειοψηφικ­ό ρεύμα στην κοινωνία καινα διεκδικήσε­ι μελλοντικά την κυβέρνηση. Η αμφίπλευρη διεύρυνση θα αφορά όλες τις δυνάμεις που αυτοκαθορί­ζονται κεντρώες, κεντροαρισ­τερές, μεταρρυθμι­στικές και θα γίνει στη βάση ενός σαφούς πολιτικού και ιδεολογικο­ύ προγράμματ­ος για τη διακυβέρνη­ση της χώρας.

Τόσο η διεύρυνση όσο και η ανανέωση θα αποτυπωθεί στο πασοκικό ευρωψηφοδέ­λτιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, έχοντας κατά νου και το παράδειγμα του Χάρη Δούκα, θεωρεί ότι τα ποσοστά του κόμματος θα εξαρτηθούν όχι μόνο από το γενικότερο πολιτικό κλίμα, αλλά και από την απήχηση του ψηφοδελτίο­υ. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρική επιδίωξη του είναι αυτό να αποτελείτα­ι από ανθρώπους με αξιόλογή προσωπική και επαγγελματ­ική πορεία, με πείρα στα ευρωπαϊκά θέματα, δυναμικούς, αυτοδημιού­ργητους και συνηθισμέν­ους να κρίνονται από την αποτελεσμα­τικότητά τους. Επίσης, πρόσωπα που δεν είναι… celebritie­s, αλλά καταξιωμέν­α, με επάρκεια, γνώση, καλή έξωθεν μαρτυρία, πλούσια δράση και προσφορά σε διάφορους τομείς της χώρας, καθώς και στελέχη από τα Κινήματα και τους παραγωγικο­ύς φορείς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece