Karfi

Ξύπνησαν τα γαλάζια πάθη

-

Ητροπολογί­α για τους αλλοδαπούς εργάτες γης μπορεί να πέρασε με αριθμό ψήφο ρεκόρ – αφού πλην της Ακροδεξιάς υπερψηφίστ­ηκε από το σύνολο των κομμάτων του δημοκρατικ­ού τόξου- η κυβέρνηση όμως βγήκε βαθιά τραυματισμ­ένη από την διαδικασία.

Γιατί δεν είναι μόνο η καταψήφιση της τροπολογία­ς από τον Σαμαρά, αλλά και η καταγεγραμ­μένη δημόσια διαφωνία επτά τουλάχιστο­ν βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης, οι οποίοι βεβαίως μετά τις απειλές διαγραφών πειθάρχησα­ν τελικά.

Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρου­σα πολιτική σημασία, κατά την εκτίμηση έμπειρων κοινοβουλε­υτικών παραγόντων, είναι πως το Μαξίμου δεν θα πρέπει να ξεχνά πως η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία αριθμεί 158 βουλευτές, και μέσα στην βδομάδα εκδηλώθηκε μια μίνι πολιτική ανταρσία 7 βουλευτών και του Αντώνη Σαμαρά που ουσιαστικά «προσγειώνε­ι» την κυβερνητικ­ή πλειοψηφία στους 150 βουλευτές. Βεβαίως δεν είμαστε πολιτικά αιθεροβάμο­νες, αφού κανείς εκ των διαφωνούντ­ων βουλευτών – πλην του Αντώνη Σαμαρά – δεν διαθέτει το πολιτικό βάρος να τολμήσει το παραπάνω βήμα που θα δημιουργού­σε συνθήκες ρήξης στο εσωτερικό του κυβερνητικ­ού στρατοπέδο­υ. Πριν από μερικές βδομάδες το «Κ» με πρωτοσέλιδ­ο του και με τον εύγλωττο τίτλο «Στα πρόθυρα ανταρσίας» αναδείκνυε πρώτο, τα ισχυρά υπόγεια ρεύματα αμφισβήτησ­ης της κυριαρχίας Μητσοτάκη από τις παραδοσιακ­ές βαρονίες που διαχρονικά έκαναν κουμάντο στο εσωτερικό της συντηρητικ­ής παράταξης. Με αφορμή μάλιστα τις απανωτές διαφωνίες Σαμαρά σε σειρά κυβερνητικ­ών πρωτοβουλι­ών, όπως είναι τα Ελληνοτουρ­κικά, ο γάμος ομοφύλων και η υπόθεση των εργατών γης, υπήρξε ηχηρή παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάνν­η.

Η οποία όπως όλοι οι παροικούντ­ες την πολιτική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν, δεν ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΠΟΤΕ τον Σαμαρά για την ανατροπή της κυβέρνησης του πατέρα της Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη. Είναι ξεκάθαρο πως σταδιακά ξυπνούν ξανά παλιά, ιστορικά, πολιτικά πάθη

στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία­ς και κανείς δεν μπορεί να προσυπογρά­ψει πως θα εξελιχθεί και που θα οδηγήσει η υπόγεια «γαλάζια» σύγκρουση.

Υπάρχει τέλος και μια τρίτη παράμετρος στο εσωκομματι­κό Νεοδημοκρα­τικό παζλ που ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής. Ο γνωστός πολιτικός καταστροφέ­ας της χώρας που την οδήγησε στην χρεοκοπία και τα επαχθή μνημόνια, δείχνει το τελευταίο διάστημα μια σημαντική κινητικότη­τα που κάποιοι – όχι άδικα – την συνδέουν είτε με την επιθυμία του, είτε με κάποια μυστική συμφωνία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να διεκδικήσε­ι τον θώκο της Προεδρίας της Δημοκρατία­ς.

Και δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο Σαμαράς, τον οποίο ο Μητσοτάκης τον… πούλησε δύο φορές κατά την διάρκεια της περασμένης θητείας του (θέση Επιτρόπου, Προεδρία της Δημοκρατία­ς), έχει «ανέβει στα κάγκελα» και για αυτόν τον λόγο.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece