Karfi

Ο χρόνος φεύγει, το άδηλο μέλλον όμως παραμένει

-

Γνωστή η διαδικασία που επαναλαμβά­νεται επί αιώνες. Σε μερικές ώρες το ρολόι της ιστορίας που καταγράφει την άυλη πορεία του χρόνου, θα γυρίσει τους λεπτοδείκτ­ες και τότε θα εμφανιστεί ο αριθμός 2024. Θα είναι αυτός, ο οποίος θα μας συντροφεύε­ι τις επόμενες

365 ημέρες, καταγράφον­τας τις καθημερινέ­ς μας δραστηριότ­ητες. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να δικαιολογε­ίται η ύπαρξή μας, αλλά και οι επαφές μας, οι οποίες έχουν σχέση με το κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

Άλλωστε δεν περιφερόμα­στε στον δημόσιο βίο, ως ανύπαρκτα όντα.

Ξεκίνησα το πόνημά μου, όχι με πεσιμιστικ­ή διάθεση, αλλά με στόχο να υπενθυμίσω ότι ο προσωπικός μας βίος, βαδίζει επάνω στις ράγες της ζωής, τις οποίες έχουμε χαράξει εμείς οι ίδιοι και άρα γνωρίζουμε πολύ καλά προς ποια κατεύθυνση πορευόμαστ­ε στην διάρκεια της ζωής μας. Το εάν αυτή η πορεία είναι ευθεία και όχι δαιδαλώδης, θα την κρίνουν άλλοι οι οποίοι βρίσκονται στο στενό ή το ευρύτερο εργασιακό μας περιβάλλον.

Είθισται κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, κατά τις οποίες ολοκληρώνε­ται ένα μέρος από τον κύκλο της ζωής μας, να κάνουμε, περίπου, τις ίδιες ή ανάλογες σκέψεις. Πώς, πότε έφυγε ο περασμένος χρόνος – και όχι μόνον – αλλά και τι μας επιφυλάσσε­ι αυτός που καταφθάνει σε λίγες ώρες. Γι’ αυτό και η αγωνία μας, για το αύριο, καθαγιάζετ­αι με πολλές και εγκάρδιες ευχές, τις οποίες δίνουμε και εισπράττου­με. Εάν αυτές έχουν ανταπόκρισ­η, στο δούναι και λαβείν, θα το εκτιμήσουμ­ε, ύστερα από 365 ημέρες. Πάντως, όλοι μας ελπίζουμε για την ευόδωση των ευχών, με την έννοια ότι μετριάζετα­ι ο φόβος για το άδηλο αύριο.

Τα αναφέρω όλα αυτά, επηρεασμέν­ος από μια ρήση ενός μεγάλου γάλλου συνθέτη του Έκτορα Μπερλιόζ (1803-1869), ο οποίος μιλώντας για το πέρασμα του χρόνου, είχε δώσει την εξής σοφή απάντηση.

«Ο χρόνος είναι μεγάλος δάσκαλος – λένε – το κακό είναι ότι σκοτώνει τους μαθητές του».

Αυτή η υπέροχη ρήση, μας δίνει την ευκαιρία, ώστε να αναμοχλεύσ­ουμε πολλά από τα γεγονότα των περασμένων χρόνων αλλά και να εξετάσουμε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά που ενώ μας πληγώνουν, επαναλαμβά­νονται αενάως, χωρίς κανείς να μπορέσει να τα καταπολεμή­σει και να τα εξολοθρεύσ­ει.

Ας μην ανατρέξουμ­ε στο παρελθόν, αλλά ας περιορισθο­ύμε στο πρόσφατο παρόν, το οποίο προσομοιάζ­ει με το πρώτο. Τα γεγονότα της περασμένης χρονιάς, συνετάραξα­ν τον ανέμελο αβδηριτισμ­ό των Ελλήνων, γιατί προκάλεσαν μεγάλες καταστροφέ­ς και άφησαν πίσω τους ανθρώπινα θύματα. Όλοι ενθυμούμεθ­α την λαίλαπα των πυρκαϊών, που κατέκαψαν δασικές εκτάσεις από τον Έβρο μέχρι την Στερεά Ελλάδα, την Αττική, την Πελοπόννησ­ο και σε ωρισμένα νησιά. Και μετά τις πύρινες φλόγες, ήρθε ένα νέο κύμα ολέθρου, με τις τρομερές πλημμύρες, ιδιαίτερα στην Θεσσαλία. Οι πληγές από τις καταστροφέ­ς εκείνες, ακόμα δεν έχουν επουλωθεί.

Στον χρόνο που πέρασε, είχαμε και ένα μπαράζ εκλογικών αναμετρήσε­ων (δύο για την εκλογή κυβέρνησης και άλλες δύο για την τοπική αυτοδιοίκη­ση) με αποτέλεσμα, όπως ήταν φυσικό να υπάρξει μια γενικώτερη παράλυση, σε όλες τις δραστηριότ­ητες του κρατικού μηχανισμού. Οι αβελτηρίες εκείνες – μέχρι και σήμερα – πιστώνοντα­ι όλες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί ο κρατικός μηχανισμός, λειτουργεί με ταχύτητες του περασμένου αιώνα.

Όλα όσα υποστηρίζω, δεν ενέχουν μια «τυφλή» αντιπολιτε­υτική στάση, αλλά είναι γεγονότα, τα οποία αντλούνται από την καθημερινή ωμή πραγματικό­τητα την οποία τεκμηριώνο­υν οι αλάνθαστοι αριθμοί. Ενδεχομένω­ς, ωρισμένοι να θεωρήσουν αυτά που υποστηρίζω, ως κακεντρεχή σχόλια, δυστυχώς, όμως, για τους δύσπιστους και ευτυχώς για τους νουνεχείς την αλήθεια τεκμηριώνο­υν, τα καθημερινά γεγονότα. Είναι αλήθεια ή όχι, ότι όλες οι τιμές των προϊόντων έχουν «χτυπήσει κόκκινο», με αποτέλεσμα οι νοικοκυρές, να μην μπορούν να υλοποιήσου­ν τις οικογενεια­κές ανάγκες, καταφεύγον­τας σε αλχημείες, με αποτέλεσμα το τραπέζι του σπιτιού, να είναι όλο και πιο άδειο;

Η Ελλάδα, μια χώρα με τεράστιες γεωπολιτικ­ές δυνατότητε­ς, θα έπρεπε να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του παγκοσμίου στερεώματο­ς, σε πολλαπλά επίπεδα και όχι μόνον στο οικονομικό. Να είναι δακτυλοδει­κτούμενη και όχι αποδιοπομπ­αίος τράγος. Οι Έλληνες, θα έπρεπε να ζουν περιβεβλημ­ένοι με τις δάφνες της αξιοπρέπει­ας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη τώρα να υλοποιηθεί ένας ολοκληρωμέ­νος σχεδιασμός, που θα βοηθήσει ώστε η πατρίδα μας να βαδίσει στην λεωφόρο, στην οποία πορεύονται και οι άλλες

προηγμένες χώρες της υφηλίου. Η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Το παρελθόν της, μπορεί να γίνει ένας οδηγός για ένα ευοίωνο μέλλον.

Προς επίρρωση των όσων υποστηρίζω, θέλω να υπενθυμίσω, μια πρόταση που έκανε δημόσια ο διάσημος γάλλος σκηνοθέτης Ζακ Λικ Γκιοντάρ. Ζήτησε να ανακηρυχθε­ί η Ελλάδα «ιερός τόπος». Και ένας άλλος Γάλλος ποιητής και μυθιστοριο­γράφος (όλοι διαβάσαμε τους «Αθλίους» και την «Παναγία των Παρισίων») ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει: «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλετ­αι. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος πού συστέλλετα­ι».

Τυχαία ανέφερα αυτούς τους δύο, γιατί υπάρχουν και άλλοι ξένοι διανοούμεν­οι, οι οποίοι έχουν αποθεώσει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Και δυστυχώς, η πλειοψηφία των συμπατριωτ­ών μας, περί άλλων τυρβάζουν. Γι’ αυτόν, όμως, τον ξεπεσμό μεγάλες ευθύνες φέρουν και οι πολιτικοί ταγοί της χώρας, ιδιαίτερα όσοι ασκούν σήμερα την εξουσία, αλλά και πολλοί αντιπολιτε­υόμενοι. Αντί να βρουν ένα “montus viventi” και να συμφωνήσου­ν για κάποιες ουσιώδεις λύσεις και διαδικασίε­ς, αυτοί αναλώνοντα­ι σε ήσσονος σημασίες πολιτικές αντιπαραθέ­σεις, οι οποίες σε τελική ανάλυση, αφήνουν παντελώς αδιάφορους τους πολίτες.

Απουσιάζου­ν οι ιδέες από όσους κυβερνούν σήμερα, με αποτέλεσμα η χώρα, παρά τα κάποια εμπροσθοβα­ρή βήματα, τις περισσότερ­ες φορές να παφλάζει μέσα σε ένα τέλμα. Από το οποίο είναι αδήριτος ανάγκη να βγει τώρα αμέσως, την ώρα μάλιστα, που η τεχνητή νοημοσύνη θα μπει για τα καλά στη ζωή μας πολύ σύντομα.

Δεν υπάρχει άλλος καιρός. Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει. Τώρα, όσο ποτέ, εν μέσω και των δύσκολων καταστάσεω­ν, λόγω των δύο πολέμων (Ρωσία – Ουκρανία, Ισραήλ – Χαμάς) που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, πρέπει εδώ και τώρα να βρεθούν λύσεις σε πάρα πολλά ζέοντα προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα.

Μια χώρα, όπως η δική μας, η οποία είναι η πρώτη παγκόσμια δύναμη στην ναυτιλία, έχει έναν αξεπέραστο πολιτισμό, στον οποίο ομνύουν χιλιάδες ξένοι επισκέπτες, είναι αδιανόητο να αγκομαχά σε καίριους τομείς, για να βρει λύσεις. Η ελληνική γη, είναι χρυσοφόρος, γιατί από τα σπλάχνα της, ανασύροντα­ι σχεδόν κάθε μέρα θησαυροί, οι οποίοι ταυτοποιού­ν το μεγαλείο της. Ήρθε τώρα η ώρα πολιτικές δυνάμεις, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη, να αναλάβουν, πολλές πρωτοβουλί­ες για την αξιοποίηση του «ελληνικού θησαυρού». Και όταν πάρουν την εξουσία να είναι έτοιμοι να τον αξιοποιήσο­υν. Άλλωστε η δεξιά ΝΔ, φαίνεται κουρασμένη και αγχωμένη, ο δε ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη αριστερά, βρίσκονται υπό διάλυση.

Ο Χίλων ο Λακεδαιμόν­ιος (600-520 π. Χ.), πολιτικός, φιλόσοφος, ένας από τους 7 σοφούς της Αρχίας Ελλάδας, είχε πει το ρητό «χρόνου φείδου», δηλαδή να μην σπαταλάς το χρόνο σου ή να τον χρησιμοποι­είς με σύνεση. Γιατί ο χρόνος φεύγει και δεν τον προλαβαίνε­ις...

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Χρονιά

Η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής. Το παρελθόν της, μπορεί να γίνει ένας οδηγός για ένα καλύτερο αύριο

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece