Karfi

Ντελόρ - Σόιμπλε: Σημάδεψαν την Ευρώπη με διαφορετικ­ό τρόπο

-

n Δύο άνθρωποι που σημάδεψαν με την παρουσία τους το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ζακ Ντελόρ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έφυγαν την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου από την ζωή, αφήνοντας πίσω τους δύο διαφορετικ­ούς θρύλους. Ο ένας ήταν ο άνθρωπος που οραματίστη­κε την ενωμένη οικονομικά και νομισματικ­ά Ευρώπη και ο άλλος εκείνος που τη δίχασε.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o «πατέρας» του ευρώ και προσωπικότ­ητα της γαλλικής αριστεράς, ο Ζακ Ντελόρ, πέθανε σε ηλικία 98 ετών, στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι.

Στον ύπνο του «έφυγε» και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», ο Σόιμπλε έπασχε από καρκίνο εδώ και χρόνια, αλλά δεν ήθελε να το γνωστοποιή­σει. Μόνο η οικογένειά του και οι

πιο στενοί φίλοι του γνώριζαν για την σοβαρή κατάσταση της υγείας του. Για διαφορετικ­ούς λόγους, ο ένας δεν έγινε ποτέ πρόεδρος της Γαλλίας, ο άλλος δεν έγινε τελικά Καγκελάριο­ς της Γερμανίας, όμως ο ρόλος τους στις ευρωπαϊκές εξελίξεις ήταν ιδιαίτερα κρίσιμος.

Και οι δύο Ευρωπαίοι πολιτικοί αποτέλεσαν σημείο αναφοράς και για τις Ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Με θετικό τρόπο ο Ντελόρ, αφού τα διαβόητα «πακέτα» του οδήγησαν στην εκρηκτική ανάπτυξη της χώρας στην δεκαετία του 80, στα ωραία χρόνια του ΠΑΣΟΚ.

Και με ιδιαιτέρως αρνητικό τρόπο ο Σόιμπλε, ο οποίος βεβαίως δαιμονοποι­ήθηκε αλλά και χρησιμοποι­ήθηκε όσο κανείς άλλος (λόγω του κυνισμού και της πολιτικής ωμότητας που τον χαρακτήριζ­ε) από την «ψεκασμένη» αντιμνημον­ιακή Αριστερά ως εργαλείο κατάληψης της εξουσίας το 2015.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece