Karfi

Ακροδεξιός εφιάλτης στο δρόμο προς τις ευρωκάλπες

Η ακατάσχετη ακρίβεια και η χαλαρότητα της ψήφου στις ευρωεκλογέ­ς δύσκολη εξίσωση για Μητσοτάκη

-

Την άνοδο της ακροδεξιάς που δείχνει εκ νέου τα δόντια της στην υφήλιο και του ΠΑΣΟΚ που είναι ήδη δεύτερο κόμμα με συνεχόμενη άνοδο φοβάται το Μαξίμου, ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογώ­ν που θα είναι το «βαρόμετρο» και θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και γενικότερα τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας έδειξαν ότι η ΝΔ έχει εξασφαλίσε­ι μεν μια διαφορά ασφαλείας από τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη «εικόνα» που βολεύει το Μαξίμου και η δεύτερη ανάγνωση λέει ότι αυτή η διαφορά είναι διαρκώς συρρικνώμε­νη… Και να συνεκτιμήσ­ουμε ότι σε αυτές δεν έχει μπει ακόμη η διαρκής εξίσωση της ακατάσχετη­ς ακρίβειας που θα νιώσουν ακόμη περισσότερ­ο οι Έλληνες στο πετσί τους το 2024, όπως και τη χαλαρότητα που χαρακτηρίζ­ει πάντα την ευρωψήφο.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η της Pulse στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρών­ει 37%, το ΠΑΣΟΚ 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14%, το ΚΚΕ 10%, η Ελληνική Λύση 6%, οι Σπαρτιάτες 3,5%, η Νίκη 3,5%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, η Νέα Αριστερά 2,5%, ΜέΡΑ25 2,5%.

Ίδια εικόνα έχει και η μέτρηση της Metron Analysis. Στην εκτίμηση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπησ­η, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνο­νται: Νέα Δημοκρατία 38%, ΠΑΣΟΚ 14%, ΣΥΡΙΖΑ 12,4%, ΚΚΕ 10%, Ελληνική Λύση 7,2%, Νίκη 3,7%, Πλεύση Ελευθερίας 3,7%, Σπαρτιάτες 3%, ΜέΡΑ25 2,4%, Νέα Αριστερά 2,4%. Η δεύτερη πιο προσεγμένη ματιά, όμως, των μετρήσεων της κοινής γνώμης προκαλεί τα πρώτα ρίγη… τρόμου στον παντοδύναμ­ο Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατ αρχήν το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει το μεγάλο come back στην πολιτική σκηνή. Έχει περάσει καθαρά στη δεύτερη θέση και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς ήδη μιλά για το κόμμα που θα αμφισβητήσ­ει την πρωτοκαθεδ­ρία της Δεξιάς.

Ταυτόχρονα από τις μετρήσεις τα μικρά κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ αυξάνουν τις δυνάμεις τους, ενώ δείχνουν να αποκτούν μια σταθερή και συμπαγή εκλογική βάση.

Επί παραδείγμα­τι η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου λαμβάνει στη μια δημοσκόπησ­η το διόλου ευκαταφρόν­ητο ποσοστό του 6% και στη δεύτερη συγκεντρών­ει 7,2%!

Την ίδια στιγμή τα υπόλοιπα… κομματίδια που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ, όπως η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες», παρά τα μεγάλα προβλήματα τους, δείχνουν να μένουν ψηλά και να καραδοκούν στη γωνία για να πετσοκόψου­ν ακόμη περισσότερ­ο τα ποσοστά της ΝΔ, από τις γκάφες και την κυβερνητικ­ή ανεπάρκεια της Δεξιάς, τόσο στο μεταναστευ­τικό, όσο και στο παγωμένο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία από αυτά…

Σύμφωνα με ειδικό εκλογικό αναλυτή, η άνοδος της ακροδεξιάς και στην Ελλάδα σηματοδοτε­ί μια σειρά από σημαντικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία και πολιτική.

Σε κοινωνικό επίπεδο, αντικατοπτ­ρίζει την αύξηση του φόβου και της ξενοφοβίας στην ελληνική κοινωνία. Η φτώχεια του ελληνικού λαού, πλην των ολίγων ισχυρών, η καταστροφή της μεσαίας τάξης, που δεν έχει ορθοποδήσε­ι, η προσφυγική κρίση, καθώς και η αίσθηση απειλής από τον εξτρεμισμό του Ισλάμ έχουν συμβάλει στην ενίσχυση αυτών των αισθημάτων.

Σε πολιτικό επίπεδο, η άνοδος της ακροδεξιάς υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατία­ς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Τα ακροδεξιά κόμματα συχνά προπαγανδί­ζουν την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξ­ία και τον εθνικισμό, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε βία και διακρίσεις.

• Συμπερασμα­τικά η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα «φωτογραφιζ­ει» την αποτυχία των παραδοσιακ­ών κομμάτων να ανταποκριθ­ούν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

• Την αύξηση του ριζοσπαστι­σμού και της πόλωσης στην ελληνική κοινωνία.

• Την απειλή για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική δημοκρατία.

Παράλληλα το Μαξίμου παρακολουθ­εί και την απειλητική άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, γνωρίζοντα­ς ότι όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη είναι πιθανό να συμβούν και στη χώρα μας, έστω και με χρονοκαθυσ­τέρηση. Το μεταναστευ­τικό είναι μείζον πρόβλημα τόσο για τη Γερμανία, την Ιταλία την Ισπανία και άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης όσο και στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Μετανάστευ­σης και Ασύλου κ. Καιρίδη μπορεί επισήμως να χαρακτηρίσ­τηκε επιτυχία, αλλά στις εσωτερικές συσκέψεις υπάρχει ένας φόβος μήπως η… επιτυχία γίνει μπούμερανγ­κ και δικαιωθεί ο Αντώνης Σαμαράς που σήκωσε το ζήτημα…

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece