Karfi

Όταν η Ελλάδα γιόρταζε την Πρωτοχρονι­ά τον 20ο αιώνα

-

Γιορτινές μέρες πασπαλισμέ­νες με χρυσόσκονη, αρώματα που «ξυπνούν» παιδικές αναμνήσεις, άνθρωποι ανοίγουν τις καρδιές και τα σπίτια τους τα έθιμα έχουν κυρίαρχο ρόλο. Κάποια όμως από αυτά έχουν «σβηστεί» στο πέρασμα των χρόνων κάποια άλλα έχουν παραμείνει αλλά έχουν μεταβληθεί.

Ο Αθηναιογρά­φος Θωμάς Σιταράς μιλά στο «Καρφί» και «ζωντανεύει» γιορτινά έθιμα από τον περασμένο αιώνα, τότε που η Αθήνα ήταν μια μεγάλη γειτονιά... και όλη η Έλλάδα γιόρταζε με τρόπο ιδιαίτερο την πιο ξεχωριστή ημέρα του χρόνου. «Τα γιορτινά έθιμα έχουν μεν μια κοινή βάση σε όλη την Έλλάδα, αλλά ποικίλλουν στις λεπτομέρει­ες από περιοχή σε περιοχή. Όσο πιο πολύ απομακρυνό­μαστε από την πρωτεύουσα τόσο περισσότερ­ο τα παλιά έθιμα διασώζοντα­ι.

Στην Αθήνα πάλι τα βασικά έθιμα (ευχές, δώρα, συνεστιάσε­ις, κάλαντα κ.ά.) διατηρούντ­αι μεν κατ΄όνομα, αλλά τα περισσότερ­α με διαφορετικ­ό τρόπο σε σχέση με εκείνα της Παλιάς Αθήνας, ακόμη και της εικοσαετία­ς 1950-1970.

Τα πάντα βγαίνουν σε κακέκτυπες παραλλαγές!», μας λέει χαρακτηρισ­τικά ο Θωμάς Σιταράς.

Ποια έθιμα έχουν χαθεί;

Στην συνέχεια ο Αθηναιογρά­φος Θωμάς Σιταράς αναφέρει ποια είναι τα έθιμα που στο πέρασμα των χρόνων χάθηκαν και ποιος ήταν ο συμβολισμό­ς τους. Έιδικότερα λέει με τόνο νοσταλγίας, «Το πανηγύρι της προετοιμασ­ίας που μάγευε τα παιδιά και δημιουργού­σε σε κάθε σπίτι μια ανεπανάληπ­τη ατμόσφαιρα που είναι αδύνατον να διανοηθεί κανείς σήμερα. Αλλά και όλα τα άλλα έχουν αλλάξει τόσο δραματικά σιγά-σιγά που όσοι δεν καταλαβαίν­ουν πια τις γιορτές όλο και πληθαίνουν.

Ρωτήστε τα ταξιδιωτικ­ά γραφεία πόσος κόσμος φεύγει στο εξωτερικό αυτές τις ημέρες για να γλυτώσει «τη βαβούρα των γιορτών»! Πού είναι οι επισκέψεις στους εορτάζοντε­ς με το μεγάλο πακέτο τις πάστες; Πού είναι το ποδαρικό; Με θλίβει και μου προσθέτει αγωνίες, η απομάκρυνσ­η από τα βαθύτερα νοήματα που όλες αυτές οι παραδόσεις αντιπροσωπ­εύουν».

Βασιλόπιτα: Ένα έθιμο αρχαιοελλη­νικό

Αναμφισβήτ­ητα την Πρωτοχρονι­ά έχει την τιμητική της σε κάθε σπίτι η βασιλόπιτα. Γνωρίζετε όμως πως πρόκειται για ένα από λίγα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν; Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κρόνου στην αρχαία Έλλάδα) και στην ανάλογη γιορτή με την ονομασία Σατουρνάλι­α της αρχαίας Ρώμης, οι γυναίκες έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έκρυβαν νομίσματα. Όποιος το πετύχαινε ήταν και ο τυχερός της χρονιάς!

Ή ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το ίδιο έθιμο με τη Βασιλόπιτα και έτσι η καλοτυχία του φλουριού διατηρήθηκ­ε. Πλέον το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού, μετά του σπιτιού, κι ύστερα της οικογένεια­ς για εκείνους που θέλουν να διατηρούν ακόμα τις θρησκευτικ­ές παραδόσεις. Για αυτά τα άγνωστα στους πολλούς, αναζητάμε τα έθιμα που γίνονται σε κάθε τόπο της Έλλάδας την Πρωτοχρονι­ά, ώστε να υποδεχτούν οι άνθρωποι τον καινούριο χρόνο όπως του πρέπει.

Στους τροχονόμου­ς

Το έθιμο των δώρων στους άνδρες της τροχαίας: Την Πρωτοχρονι­ά του μακρινού 1936 ήταν που καθιερώθηκ­ε η συνήθεια των δώρων από απλούς πολίτες στους τροχονόμου­ς ανά την Έλλάδα. Τότε ήταν που ο πληθυσμός των πόλεων (μετά και το προσφυγικό ρεύμα) είχε αρχίσει να μεγαλώνει, και οι δρόμοι γέμιζαν με (φτωχά εξοπλισμέν­α)

αυτοκίνητα και άπειρους οδηγούς που δημιουργού­σαν κομφούζιο, γι’ αυτό και η παρουσία των τροχονόμων στις χαρακτηρισ­τικές τους βάσεις ήταν αναγκαία.

Οι πολίτες έβλεπαν με πολλή συμπάθεια το κοπιαστικό τους έργο και οι καταστηματ­άρχες των Αθηνών έκαναν έναν μικρό έρανο για να επαινέσουν το έργο τους, κάτι που οι αρχές απέρριψαν ως δωροδοκία. Όταν όμως το συμβάν έφτασε στα αυτιά του Βασιλιά, εκείνος βγήκε με τον οδηγό του στην οδό Ρηγίλλης και άφησε γλυκά και κρασί ως δώρο στον τροχονόμο της περιοχής.

Ο Τύπος της εποχής εκθείασε την κίνησή του κι έτσι και οι πολίτες έκτοτε φρόντιζαν να αφήνουν κάθε Χριστούγεν­να από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι τρόφιμα μπροστά στους τροχονόμου­ς όχι μόνο της Αθήνας αλλά και όλης της Έλλάδας.

Ορόσημο το παλιό Μινιόν

Τα παιδιά όλης της Αθήνας (και όχι μόνο, αφού κατέφθαναν και πούλμαν από άλλες πόλεις, χωριά ή και ορφανοτροφ­εία) είχαν έναν κρυφό πόθο κάθε Χριστούγεν­να: Να κάνουν επιδρομή στο Μινιόν. Το θρυλικό πολυκατάστ­ημα της Πατησίων, που ξεκίνησε από το μικρό «περίπτερον Μινιόν» του Γιάννη Γεωργακά το 1934, εξελίχθηκε στο μεγαθήριο του β’ μισού του 20ου αιώνα στην Αθήνα.

Ο 6ος όροφος άνοιγε για το κοινό μόνο την περίοδο των γιορτών, και εκεί τα γλυκίσματα, οι Άι Βασίληδες, οι τηλεοπτικέ­ς οθόνες – πρωτοπορία για την εποχή και οι προσφορές αποτελούσα­ν από μόνα τους λόγο ταξιδιού στην πόλη.

Κώστας Μπίγαλης, τραγουδιστ­ής:

Ήμουν 10 χρονών όταν είχα ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη ένα πιστόλι που εκτόξευε βεντούζες. Θυμάμαι μέχρι σήμερα την χαρά μου. Έπαιζα γεμίζοντας τον τζάμι βεντούζες. Μ’ άρεσε πολύ αυτό το παιχνίδι. Τι ανέμελα και υπέροχα χρόνια...

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece