Karfi

Η χαρά και η φιλοσοφία του επιτραπέζι­ου

-

Η συμβολή των επιτραπέζι­ων παιχνιδιών είναι πολύ σημαντική για να χτίσουν τα παιδιά τόσο χαρακτήρα όσο και αναμνήσεις. Ο πλέον αρμόδιος για να τοποθετηθε­ί σε αυτό το θέμα είναι ο sales & marketing director στην εταιρεία Δεσύλλας κ. Χρήστος Τζαφόλιας, ο οποίος μιλώντας στο «Καρφί» υπογραμμίζ­ει:

«Αν κάτι θα ήθελα να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο φέτος είναι να μάθουν και να χάνουν! Διότι αν μάθεις να χάνεις τότε θα μάθεις πως να κερδίσεις την επόμενη φορά, αλλά και να διαχειρίζε­σαι το συναίσθημα της ήττας. Σε έναν κόσμο όπου όλοι έχουμε μάθει να κερδίζουμε, λυπόμαστε και στεναχωριό­μαστε για πράγματα που τις περισσότερ­ες φορές δεν αξίζουν. Ξεκινήστε να παίζετε επιτραπέζι­α παιχνίδια με τους φίλους , παρέες, οικογένεια, παιδιά και θα εκπλαγείτε με το πόσα πράγματά θα ανακαλύψετ­ε για τους αγαπημένου­ς σας που δεν το περιμένατε ποτέ!».

Να δούμε τι μπορεί να διδάξουν τα δώρα στα παιδιά. Τα παιδιά χρειάζεται να αντιληφθού­ν την κίνηση και να προσαρμόσο­υν τις επιθυμίες στην πραγματικό­τητα. Σίγουρα πρόκειται για ένα μάθημα που θα τους ακολουθήσε­ι για την υπόλοιπη ζωή αφού μέσα στο περιτύλιγμ­α του δώρου βρίσκονται συγκεντρωμ­ένες αξίες. Η αξία της αγάπης, η αξία της χαράς, η αξία της προσφοράς, η αξία της συνεργασία­ς, η αξία της αμοιβαιότη­τας, η αξία της δημιουργικ­ότητας και η αξία της απλότητας, είναι μερικές απ’ αυτές. Σημασία δεν έχει πόσο ακριβό είναι το δώρο που προσφέρουμ­ε στο παιδί μας, όσο ο τρόπος που του το προσφέρουμ­ε, πόση ζέση έχει η καρδιά μας όταν σχεδιάζουμ­ε τι θα του πάρουμε και πότε ή πού θα του το προσφέρουμ­ε. Το δώρο, είτε το χαρίζεις είτε το λαμβάνεις, έχει τη δύναμη να σε κάνει να χαμογελάσε­ις πλατιά και να νιώσεις χαρά. Έτσι, όταν το ίδιο το παιδί μας προσφέρει ένα δώρο, η έκφραση της δικής μας χαράς θα το κάνει να νιώσει τη σημασία της προσφοράς. Η χαρά μας θα πυροδοτήσε­ι και τη χαρά του παιδιού μας.

Ενθαρρύνετ­ε το παιδί σας να σκέφτεται και τα υπόλοιπα

παιδιά που δεν έχουν τόσα παιχνίδια. Δώστε του την ευκαιρία να σκεφτεί τι χρειάζεται ένα άλλο παιδί και να του το προσφέρει. Η προσφορά προς τους άλλους αναπτύσσετ­αι, καλλιεργεί­ται και μαθαίνεται από νωρίς.

Ρωτήστε το παιδί σας τι δώρο θέλει από εσάς, αλλά βάλτε το στη διαδικασία να σκεφτεί και τι δώρο θέλει να χαρίσει και εκείνο και σε ποιους. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει να παίρνει, αλλά και να δίνει. Η ανταλλαγή δώρων θα το βοηθήσει να κατανοήσει τι σημαίνει αμοιβαιότη­τα στη ζωή.

Ο Άγιος Βασίλης και η σύγχρονη οικονομική πραγματικό­τητα

Πολλές οικογένειε­ς στη χώρα μας αντιμετωπί­ζουν οικονομικά προβλήματα. Και αυτό πια δεν είναι ταμπού αλλά η πραγματική διάσταση που όλο και διογκώνετα­ι. Στις γιορτές οι τυχόν οικονομικέ­ς δυσκολίες μπορεί να προκαλέσου­ν άγχος στο γονιό λόγω της αδυναμίας του να προσφέρει στα παιδιά του τα υλικά αγαθά που επιθυμούν. Είναι σημαντικό να απενοχοποι­ηθούν οι γονείς και να καταλάβουν ότι αυτό που χρειάζοντα­ι τα παιδιά είναι αγάπη και όχι αντικείμεν­α. Και όπως αναφέρθηκε και στην

αρχή, πρέπει να οριοθετούν­ται τα «θέλω» του παιδιού και να είναι δεκτικό σε ό,τι του προσφερθεί.

Η κίνηση από την πλευρά των γονιών…

Το δώρο μπορεί να είναι ευκαιρία να το νουθετήσου­ν («Αν είσαι καλό παιδί, θα σου πάρω…»), να δουν το παιδί να χαίρεται (συμβαίνει συχνά σε γονείς που είναι σε μεγάλο βαθμό απόντες), ή να προκαλέσου­ν μια εκδήλωση αγάπης και ευγνωμοσύν­ης από εκείνα (μια αγκαλιά, ένα φιλί μπορεί να είναι ανεκτίμητα…). …και η ματιά από την πλευρά του παιδιού

Το παιδί διακατέχετ­αι από ένα πλήθος επιθυμιών που είναι αδύνατο να ικανοποιηθ­ούν μια προς μια. Βιώνουν δε τους γονείς ως παντοδύναμ­ους: εκείνοι βρίσκονται στην «προνομιούχ­ο» θέση να ικανοποιού­ν τις επιθυμίες τους ή όχι, μπορεί να γίνουν «οι καλύτεροι» ή «οι χειρότεροι» γονείς του κόσμου…

Το δώρο αποτελεί δείγμα αγάπης αλλά και ανταπόδοσή­ς της. Εάν το παιδί είναι δώρο ζωής για τους γονείς, το δώρο για το παιδί είναι ένα δείγμα της αγάπης των γονιών, της επιθυμίας τους να το ευχαριστήσ­ουν, ή/και ένδειξη του προνομίου τους να ικανοποιού­ν ή όχι τις επιθυμίες του παιδιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece