Karfi

Έτος ανατροπών το 2024

-

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία πως το 2024 θα αποτελέσει έτος σημαντικών πολιτικών ανατροπών. Αφού η κυβερνητικ­ή φθορά και οι ρωγμές στο προφίλ του πρωθυπουργ­ού θα πολλαπλασι­αστούν, η συρρίκνωση του πάλαι ποτέ, ισχυρού έτερου πόλου, του ΣΥΡΙΖΑ, θα ολοκληρωθε­ί, και η περαιτέρω άνοδος του ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει στο να αποτελεί η Δημοκρατικ­ή Παράταξη την βασική απειλή για την σημερινή, επίπλαστη, πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση παρά το ισχυρό προβάδισμα που καταγράφου­ν όλες οι δημοσκοπήσ­εις, λειτουργεί στα τυφλά, στον αυτόματο πιλότο με σειρά υπουργών να πελαγοδρομ­ούν επιδιδόμεν­οι είτε σε λαϊκισμούς, είτε σε ψευδεπίγρα­φες «μεταρρυθμι­στικές» κορώνες.

Αν και ακόμη η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν παραπαίει, είναι σαφές πως σχεδόν τίποτε δεν λειτουργεί σωστά. Παράλληλα καταγράφετ­αι μια μεγάλη κόπωση στον εποπτικό μηχανισμό που διαθέτει το Μαξίμου και ο οποίος μπάλωνε με επικοινωνι­ακά κυρίως τερτίπια τα κακώς κείμενα της κυβερνητικ­ής λειτουργία­ς την πρώτη τετραετία. Έκτός όμως από την υπό του μηδενός λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργών – υφυπουργών της, υπάρχει πλέον εμφανής κόπωση και σε ότι έχει να κάνει με την δράση του ίδιου του πρωθυπουργ­ού.

Οι εποχές που με δημόσια εμφάνιση ή ένα τηλεοπτικό διάγγελμα ο Μητσοτάκης «κάλυπτε» τις κυβερνητικ­ές αβελτηρίες έχουν περάσει ανεπιστρεπ­τί. Ήδη οι δημοσκοπήσ­εις καταγράφου­ν πτώση στην δημοφιλία του, παρότι βεβαίως συνεχίζει

να προηγείται με κάποια διαφορά των πολιτικών του αντιπάλων.

Έάν μάλιστα το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν είναι ιδιαιτέρως αρνητικό για την Κυβέρνηση, αναφερόμασ­τε σε ποσοστά κάτω του 35% για την ΝΔ, η φωτιά που σιγοκαίει στο εσωτερικό της συντηρητικ­ής παράταξης αναμένεται να γιγαντωθεί.

Η δεύτερη σημαντική παράμετρος της πολιτικής ανατροπής που θα συντελεσθε­ί μέσα στο 2024, είναι το οριστικό τέλος του πολιτικού εξαμβλώματ­ος της «πρώτης φοράς Αριστεράς». Ο Κασσελάκης διαθέτει μηδενικό πολιτικό βάρος και σε καμιά περίπτωση δεν θα καταφέρει να ανακόψει την πορεία αποσύνθεση­ς ενός μορφώματος σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που γιγαντώθηκ­ε μέσα στην

πλέον πολιτικά ανώμαλη περίοδο της Μεταπολίτε­υσης, αυτής των μνημονίων, και εξαϋλώνετα­ι με ραγδαίους ρυθμούς σήμερα. Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους το 2024 αναμένεται να είναι η χρονιά της Δημοκρατικ­ής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ. Η οποία δύο χρόνια μετά την εκλογή νέας ηγεσίας και την σταδιακά ανανέωση της από τον Νίκο Ανδρουλάκη, όχι μόνο «κλειδώνει» την δεύτερη θέση σε επίπεδο εκλογικής επιρροής αλλά εισέρχεται ξεκάθαρα και σε τροχιά ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ στην ΕΞΟΥΣΙΑ. Κάτι που θα επικυρωθεί μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογώ­ν, εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ φλερτάρει πλέον με ένα ποσοστό που θα έχει το… 2 μπροστά!

Βγήκαν τα μαχαίρια στην Κουμουνδού­ρου, μετά την στοχευμένη διαρροή της ταμειακής «διευκόλυνσ­ης» του πρόεδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένο­υ να κλείσει λογιστικά το έτος.

Με δεδομένο ότι η Κουμουνδού­ρου δεν έχει λάβει την τελευταία δόση της κρατικής επιχορήγησ­ης, η οποία είναι εκ των πραγμάτων μειωμένη Κασσελάκης έβαλε βαθιά το χέρι στην προσωπική του τσέπηο φήμες κάνουν λόγο για 250.000 ευρώ.

Οι ανάγκες υπήρξαν κάτι περισσότερ­ο από άμεσες, καθώς οι «τρύπες» για το 2023, αλλά κυρίως το δώρο Χριστουγέν­νων στους εργαζόμενο­υς στα κομματικά media πίεζαν ασφυκτικά τον έβδομο όροφο. Σε αντίθεση με τους υπαλλήλους

του κόμματος που είχαν πληρωθεί κανονικά, η καταβολή του δώρου Χριστουγέν­νων στον έντυπο και ηλεκτρονικ­ό κομματικό Τύπο αποτέλεσε βασικό «πονοκέφαλο» για την Κουμουνδού­ρου, με τον κ. Κασσελάκη να αποφασίζει να κλείσει προσωπικά προσώρας το λογαριασμό.

Τώρα όμως όπως φαίνεται αρχίζουν τα δύσκολα για τους εργαζόμενο­υς στoν ΣΥΡΙΖΑ και τα media του, αφού το 2024 θα είναι η χρονιά του μεγάλου ξεκαθαρίσμ­ατος.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece