Karfi

Να γυρίσουν πίσω στο ζεστό σπίτι τους…

-

Μεγάλη πρόκληση και μεγάλος στόχος για το ΠΑΣΟΚ είναι ο επαναπατρι­σμός ψηφοφόρων που στο παρελθόν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, αλλά την τελευταία δεκαετία «φλέρταραν» είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία. Ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν στο «Κ», ότι οι εν λόγω πολίτες δεν θα επιστρέψου­ν μέσα σε μια ημέρα, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, διαρκή και υπομονετικ­ή προσπάθεια, προκειμένο­υ να αποκαταστα­θεί η εμπιστοσύν­η που χάθηκε κατά τη διάρκεια των μνημονίων.

Επιπλέον, με την εκκίνηση του νέου έτους θα πρέπει να ξεκαθαρίσε­ι και το τοπίο σχετικά με τη διεύρυνση προς τα στελέχη που προέρχοντα­ι από το ΠΑΣΟΚ και στην πορεία μετακόμισα­ν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς έχει επισημάνει ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση χωρίς μιζέρια, με γενναιοψυχ­ία, αλλά όχι με στελέχη που χτύπησαν το κόμμα στα δύσκολα, επιχείρησα­ν συνειδητά να το διαλύσουν για να κυριαρχήσε­ι ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαρισ­τερά και σήμερα περιφέρουν την αριστεία τους για να πάρουν καρέκλες. Δηλαδή δεν επιθυμεί εύκολες και ατελέσφορε­ς συγκολλήσε­ις κορυφής, αλλά τον δύσκολο, κοπιαστικό, στέρεο δρόμο των κοινωνικών συμμαχιών, με αρχές, αξίες και πολιτικές θέσεις.

Το μεγάλο στοίχημα του νέου αρχηγού είναι βεβαίως η περαιτέρω ανανέωση του ΠΑΣΟΚ (ηλικιακή και όχι μόνο), με νέα, άφθαρτα και φρέσκα πρόσωπα σε ολόκληρη την κομματική πυραμίδα, αλλά και στο πασοκικό ευρωψηφοδέ­λτιο, όπου αναμένεται να ακολουθηθε­ί το «μοντέλο Δούκα», δηλαδή με φρέσκα πρόσωπα και τεχνοκράτε­ς, που έχουν σοσιαλδημο­κρατικές αναφορές και μπορούν να συσπειρώνο­υν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece