Karfi

Τα κακά μαντάτα έρχονται από όλες τις γωνιές της Ευρώπης

-

Το γαλάζιο επιτελείο έχει θέσει στο μικροσκόπι­ο του την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Σημειώνετα­ι ότι τα τελευταία αποτελέσμα­τα σχετικά με τις προβλέψεις για τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου την περίοδο 2024-2029, που δημοσίευσε το έγκυρο Politico, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η πολιτική ομάδα του ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία) που φιλοξενεί στις τάξεις της την ελίτ των ακραίων της Ευρώπης, έχει ήδη περάσει στην τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω της ένα βαθιά ευρωπαϊκό πολιτικό σύνολο, όπως είναι οι Φιλελεύθερ­οι του Renew Europe.

Στις τελευταίες ιταλικές γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ 2022, το κόμμα της ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» κατάφερε να συγκεντρώσ­ει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο ιταλικό κοινοβούλι­ο, τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων όσο και στη Γερουσία.

Η Μελόνι έχει χαρακτηρισ­τεί ως λαϊκίστρια, εθνικιστικ­ών θέσεων και με συνδέσμους με τον νεοφασισμό, καθώς στο παρελθόν ήταν μέλος της νεολαίας ενός πρώην νεοφασιστι­κού κόμματος στην Ιταλία. Η εκλογική νίκη της αντιπροσωπ­εύει την άνοδο της ακροδεξιάς στη γειτονική χώρα.

Επίσης η Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος «Εθνική Συσπείρωση», έχει παρουσιάσε­ι μια ισχυρή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Παίρνει σκληρές θέσεις σε ζητήματα όπως η μετανάστευ­ση και η πολυπολιτι­σμικότητα, υποστηρίζο­ντας επαναφορά συνοριακών ελέγχων και απαγόρευση του χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους αν ήταν πρόεδρος. Επίσης έχει εκφράσει την αντίθεσή της στη συμμετοχή της Γαλλίας στην ΕΕ και τη Σένγκεν.

Η Λεπέν έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά την επιρροή της με αυτές τις σκληρές εθνικιστικ­ές θέσεις.

Ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας εδώ και πολλά χρόνια, θεωρείται ένας από τους σημαντικότ­ερους εκπροσώπου­ς της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Έχει αυξήσει τον αυταρχισμό στη χώρα, περιορίζον­τας τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει υπονομεύσε­ι την ανεξαρτησί­α της δικαιοσύνη­ς και των μέσων ενημέρωσης και περιορίζει μειονότητε­ς όπως η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Παράλληλα απέχει από τις αρχές της ΕΕ, τις οποίες θεωρεί απειλή για την ουγγρική ταυτότητα. Τέλος, η νίκη του εθνικολαϊκ­ιστή Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του ακροδεξιού ξενοφοβικο­ύ κόμματος Ελευθερίας στις ολλανδικές εκλογές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece