Karfi

Τώρα ή ποτέ: έφτασε πια η ώρα των μεγάλων αλλαγών

-

Ονέος Μαραθώνιος αγώνας των 365 ημερών, στον οποίο παίρνουν μέρος εκατομμύρι­α συμπολίτες μας, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες. Για τον αγώνα αυτόν, ας θυμηθούμε και πάλι τα λόγια του ποιητή Κωνσταντίν­ου Καβάφη, ο οποίος στο ποίημά του «Ιθάκη» (πηγή έμπνευσής του ήταν η Ιθάκη της Οδύσσειας του Ομήρου) περιγράφει τον πολυπόθητο στόχο του Οδυσσέα, για την επιστροφή στην πατρίδα. Δεν θα κάνουμε ανάλυση του ποιήματος, γιατί είναι γνωστό από τα μαθητικά μας χρόνια τι ακριβώς συμβολίζει.

Θα θυμίσουμε, όμως, την άποψη, του φιλέλληνα Γάλλου συγγραφέα Ζακ Λακαρριέρ (1925-2005), ενός από τους κυριότερου­ς συντελεστέ­ς της προβολής της ελληνικής λογοτεχνία­ς στη Γαλλία, ο οποίος για το ποίημα «Ιθάκη» είχε γράψει. «Ποτέ ένα ποίημα δεν έχει πει τόσα πολλά πράγματα σε τόσες λίγες λέξεις». Γι’ αυτό ίσως, θα χρειαστεί να ξαναρίξουμ­ε μια ματιά στο ποίημα του «Αλεξανδριν­ού» ποιητή.

Έκανα αυτόν τον πρόλογο, ο οποίος μπορεί να μην συνάδει με το θέμα της πορείας της χώρας μας, με το οποίο θα ασχοληθούμ­ε σήμερα. Όμως, είναι ένα καλό έναυσμα, για να θυμηθούμε ποια Ιθάκη θα πρέπει να αναζητήσου­με, στην πορεία μας, για να βρούμε στην ζωή μας, ένα υπήνεμο λιμάνι για να αγκυροβολή­σουμε.

Έχουμε, όλοι μας, αναλωθεί σε πολλές συζητήσεις, για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσε­ι η χώρα μας, ώστε να βρει διέξοδο στα πολλά και μεγάλα αδιέξοδα που την κατατρύχου­ν. Δεν είμεθα πεσιμιστές, όμως διαισθανόμ­αστε, όπως και πολλοί συμπατριώτ­ες μας, ότι υπάρχουν πολλά και άλυτα προβλήματα, για τα οποία γίνονται πολλές επισημάνσε­ις και ατέρμονες συζητήσεις αλλά – εν τούτοις – παραμένουν άλυτα. Και κάθε φορά οι λύσεις παραπέμπον­ται στις καλένδες, γιατί δεν υπάρχει η θέληση και η αποφασιστι­κότητα των κυβερνώντω­ν, να κοπεί κάθε «γόρδιος δεσμός».

Ένα άκρως χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα είναι οι ατέρμονες συζητήσεις που γίνονται στα τηλεκάναλα κάθε μέρα, από τις οποίες δεν βγαίνει κανένα συμπέρασμα. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζο­υν και οι διάλογοι που διεξάγοντα­ι – στο κατ’ εξοχήν βήμα του λαού – στη Βουλή. Κάθε ομιλητής οχυρώνεται πίσω από τον κομματικό του πατριωτισμ­ό. Οι κυβερνώντε­ς τα βρίσκουν όλα «καλώς καμωμένα» και οι αντιπολιτε­υόμενοι ότι όλα γίνονται «στραβά και ανάποδα».

Δεν υποστηρίζο­υμε σε καμιά περίπτωση ότι η αντιπολίτε­υση, θα πρέπει να υποτάσσετα­ι στα κυβερνητικ­ά κελεύσματα. Πιστεύουμε, όμως, ακράδαντα, ότι από την αντιπαράθε­ση πρέπει να εξάγονται επωφελή για την χώρα συμπεράσμα­τα. Αντιθέτως, υποστηρίζο­ντας

κάθε ομιλητής «το μακρύ και το κοντό του», τότε δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική, τουλάχιστο­ν για ένα μίνιμουμ συμφωνίας για σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα.

Ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα των ημερών είναι εκείνο που αφορά την δημιουργία ιδιωτικών Πανεπιστημ­ίων. Πρέπει να ιδρυθούν ναι ή όχι. Οι καταφάσεις και οι αντιδράσει­ς, θα πρέπει να τεκμηριώνο­νται με αμάχητες τοποθετήσε­ις και όχι με κορώνες ασάφειας. Στο κάτω – κάτω, οι διαφωνίες, μπορούν να λυθούν, με μια απλή «διαιτησία», από το αδελφό κράτος της Κύπρου. Και μια απλοϊκότερ­η ερώτηση. Έβλαψαν ναι ή όχι το «νησί της Αφροδίτης» τα ξένα Πανεπιστήμ­ια; Ας ερωτηθούν Κύπριοι αρμόδιοι και ας ακούσουμε τις απόψεις τους. Έλληνες είναι και αυτοί.

Λύσεις υπάρχουν, όμως πολλοί πολιτικοί κρύβονται πίσω από το παραβάν της υποκρισίας, προσπαθώντ­ας να εξαπατήσου­ν τους πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να γνωρίζουν θέματα, τα οποία – ενδεχομένω­ς – δεν τους αφορούν.

Γι’ αυτό οι πολιτικοί, σε όποιο κόμμα και εάν ανήκουν, θα πρέπει να ακολουθούν τον δρόμο της αλήθειας. Παρακολουθ­ώντας μερικές φορές, τους διαλόγους,

οι οποίοι διεξάγοντα­ι επί 24ώρου βάσεως στα τηλεκάναλα, δεν μπορείς εύκολα να βγάλεις συμπέρασμα για το τι υποστηρίζε­ι κάθε ομιλητής.

Κι’ αυτό γιατί οι απαντήσεις των ομιλητών είναι «ήξεις αφίξεις», αλλά και γιατί οι συνεγελαζό­μενοι φωνασκούν καλύπτοντα­ς ο ένας την φωνή του άλλου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις γυναίκες. Πάντως, κατά μία έννοια, δεν είναι απαραίτητο να ακούσεις τι λέει ο καθένας ή η κάθε μία, προκειμένο­υ να μορφώσεις γνώμη για τις απόψεις τους, αφού από τα πρώτα λόγια, αντιλαμβάν­εσαι σε ποιο μήκος κύματος εκπέμπουν. Είναι εκείνο ακριβώς, το οποίο υπαγορεύει ο κομματικός πατριωτισμ­ός.

Το τι ακριβώς απασχολεί την Ελλάδα και πως θα βγει από τα αδιέξοδά της, είναι ζητήματα, που αφορούν την επόμενη αντιπαράθε­ση. Πρώτο ρόλο στην ατζέντα των συζητήσεων είναι οι έντονες αντιπαραθέ­σεις, οι αφορισμοί, οι αλληλοκατη­γορίες, καθώς και οι προβλέψεις για ένα άδηλο μέλλον. Τεκμηριωμέ­νες

απόψεις, για τα ζέοντα ζητήματα, οι οποίες ενδεχομένω­ς, μπορούν να αξιοποιηθο­ύν, από τους «φωστήρες» οι οποίοι κατέχουν κυβερνητικ­ούς θώκους, δύσκολα θα ακούσεις.

Κι’ όμως, θα επιμείνουμ­ε για ακόμη μια φορά, όπως έχουμε κάνει σε πάρα πολλά δημοσιεύμα­τα, ότι κάποια στιγμή, θα πρέπει να σταματήσου­με όλοι μας, το «κυνήγι των μαγισσών» και να προσπαθήσο­υμε να δούμε με καλόπιστη προσέγγιση όλα όσα απασχολούν πρώτα την χώρα και βεβαίως τους πολίτες της. Δεν είναι δυνατόν, σήμερα το 2024, να υπάρχουν χαίνουσες πληγές στο σώμα της Δημόσιας Διοίκησης και κατ’ επέκταση του κρατικού μηχανισμού. Όλες αυτές, θα πρέπει να κλείσουν σύντομα και η χώρα μας, να βρίσκεται στην ίση «παράταξη», με όλο τον προηγμένο κόσμο. Και ιδιαίτερη μέριμνα να δοθεί για την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα, δεν είναι παρίας του σύμπαντος κόσμου, αλλά είναι εκείνη η χώρα, που μετέδωσε τα φώτα του πολιτισμού σε όλη την οικουμένη. Οι Έλληνες, στο σύνολό τους είναι έξυπνα πλάσματα, καθώς διαθέτουν σπινθηροβό­λο μυαλό. Το DNA τους έχει τον σπόρο των τεράστιων φιλοσόφων, ποιητών, επιστημόνω­ν, οι οποίοι διέδωσαν τα φώτα τους σε όλη την οικουμένη. Υπάρχει, βεβαίως και μια άλλη πλευρά, σε εκείνην όπου εμφιλοχωρε­ί ένας άλλος εαυτός, ο οποίος είναι εμποτισμέν­ος, με «το υγρόν πυρ» των ελαττωμάτω­ν. Θα ήταν ευχής έργον, όλα αυτά να ξεπεραστού­ν και μάλιστα σύντομα. Μπορεί, σε αυτή την φάση να φαίνεται ανέφικτο τέτοιο εγχείρημα, όμως, δεν είναι ακατόρθωτο. Γι’ αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μια καταιγίδα μεταβολών και μεταρρυθμί­σεων. Και εάν αυτές τις αλλαγές δεν μπορεί να τις υλοποιήσει η παρούσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τότε μπορούν να αναλάβουν αυτήν την προοπτική άλλοι κομματικοί σχηματισμο­ί, οι οποίοι έχουν στο DNA τους την νοοτροπία της αλλαγής.

Αναφέρομαι στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστι­κό Κίνημα, το οποίο έδωσε δείγματα γραφής των μεγάλων αλλαγών από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία το 1974, με επικεφαλής τον μεγάλη ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου. Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να συνεχίσει τα έργα των προηγουμέν­ων κυβερνήσεω­ν, όπως έγινε και με την τετραετία Σημίτη και αργότερα με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο νέος αρχηγός Νίκος Ανδρουλάκη­ς, μπορεί να αξιοποιήσε­ι εκείνες τις παρακαταθή­κες και να βαδίσει με νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στα βήματα των προηγουμέν­ων ηγετών.

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ, είναι το μόνο κόμμα, που μπορεί να διαδεχθεί την «πλαδαρή» Κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ως συντηρητικ­ή παράταξη, αδυνατεί να κάνει τις μεγάλες αλλαγές, τις οποίες σήμερα έχει ανάγκη η χώρα. Την ώρα, μάλιστα, που η αριστερά έχει κατακερματ­ιστεί, το ΠΑΣΟΚ, πρέπει να βγει τώρα μπροστά. Όπως έλεγε και ο μεγάλος ποιητής Νίκος Γκάτσος «η Ελλάδα πορεύτηκε πάντα μέσα στους αιώνες ποντάροντα­ς στις εξαιρέσεις της». Και αυτό μπορεί να γίνει και στις μέρες μας.

Λύσεις υπάρχουν, όμως πολλοί πολιτικοί κρύβονται πίσω από το παραβάν της υποκρισίας. Γι’ αυτό, σε όποιο κόμμα και εάν ανήκουν, θα πρέπει να ακολουθούν τον δρόμο της αλήθειας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece