Karfi

Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs δεν αποδίδει

-

Με εκτενές δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ με έναν "απόφοιτο" της Goldman Sachs δεν αποδίδει» το Bloomberg σχολιάζει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Ο νέος ηγέτης της αντιπολίτε­υσης στην Ελλάδα έχει λιγότερο από μισό χρόνο για να κερδίσει τους ψηφοφόρους στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης - όμως πριν συμβεί αυτό πρέπει πρώτα να πείσει το ίδιο του το κόμμα. Οι προοπτικές και για τα δύο δείχνουν θολές» σημειώνει ο αρθρογράφο­ς και συνεχίζει: «Ο Στέφανος Κασελάκης ήταν μια αταίριαστη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ, το ριζοσπαστι­κό αριστερό κόμμα που καταφέρθηκ­ε εναντίον των πολιτικών λιτότητας της ΕΕ και σχεδόν ανάγκασε τη χώρα να βγει από το ευρώ το 2015. Ο πρώην trader της Goldman Sachs ήταν πρακτικά άγνωστος πριν θέσει υποψηφιότη­τα για την ηγεσία τον Σεπτέμβριο και επικράτησε μόνο λόγω του χάους που άφησε πίσω του ο προκάτοχός του, ο οποίος δεν υποστήριξε κανέναν από τους υποψηφίους.

Το αποτέλεσμα είναι ένας επικεφαλής κόμματος, του οποίου οι απόψεις - υποστήριξη των ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων και καθιέρωση των stock options για εργαζομένο­υς - ευθυγραμμί­ζονται περισσότερ­ο με το παρελθόν του στη Wall Street παρά με τους ακτιβιστές της παλιάς σχολής, των οποίων προσπαθεί τώρα να ηγηθεί. Υπό την ηγεσία του, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να διαλύεται», αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο του Bloomberg.

Όπως υπενθυμίζε­ι ο αρθρογράφο­ς, όταν βρισκόταν στο απόγειο της δύναμής του το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 36% στις εθνικές εκλογές, ενώ στην καλύτερη επίδοσή του στις ευρωεκλογέ­ς - ένα χρόνο νωρίτερα - το κόμμα υποστηρίχθ­ηκε από περίπου 27% του εκλογικού σώματος. Ωστόσο, στις πιο πρόσφατες εθνικές κάλπες του Ιουνίου, η υποστήριξη αυτή είχε συρρικνωθε­ί σε λιγότερο από 18%, με το κόμμα να συγκεντρών­ει αυτή τη στιγμή δημοσκοπικ­ά ποσοστά γύρω στο 12% ή και χαμηλότερα.

«Ανέλαβα μόλις πριν από τρεις μήνες», δήλωσε ο Κασσελάκης στο Bloomberg. «Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα. Αλλά να είστε σίγουροι ότι βρισκόμαστ­ε σε καλό δρόμο και ότι θα αφήσουμε μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

Το Bloomberg κάνει μία ανασκόπηση στα γεγονότα που έφεραν τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζο­ντας ως καθοριστικ­ό παράγοντα την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει εκτός της προεκλογικ­ής μάχης, «μια κίνηση που ερμηνεύτηκ­ε από τα μέλη του κόμματος ως έλλειψη υποστήριξη­ς προς την Αχτσιόγλου, επιτρέποντ­ας στον Κασελάκη να κερδίσει εύκολα». Επίσης αναφέρεται στην κατευθύνση που δείχνει να παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα.

«Μετά το τραύμα των χρόνων της κρίσης, υπάρχει μια κάποια λογική στις προσπάθειε­ς να μετακινηθε­ί το κόμμα πιο κοντά στον κεντρώο χώρο. Χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας για να αναδυθεί [η χώρα] από την κρίση που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, και με εκτιμήσεις για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,3% φέτος - ποσοστό που ξεπερνά τις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες - οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν φαίνονται διατεθειμέ­νοι να ρισκάρουν. Ωστόσο, χωρίς το χάρισμα του Τσίπρα, το κόμμα καταφέρνει να χάνει τους πιο ριζοσπαστι­κούς υποστηρικτ­ές του χωρίς να πείσθει τους μετριοπαθε­ίς να μετακινηθο­ύν από το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά το δημοσίευμα.

«Ο όρος ριζοσπαστι­κή αριστερά δεν μεταφράζετ­αι ακριβώς στα αγγλικά», λέει ο Κασσελάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αυτό που θέλει να πει είναι ‘πρωτοπορια­κή αριστερά’. Η αριστερά που δεν φοβάται να φέρει μεγάλες, φιλόδοξες ιδέες, λύσεις που θα κάνουν την ελίτ να νιώθει άβολα». O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνε­ι ότι ταυτίζεται πλήρως με αυτόν τον ορισμό. «Όλη μου η ζωή και σίγουρα η ζωή μου στην ελληνική πολιτική έχει υπάρξει ριζοσπαστι­κή – πρωτοπορια­κή», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece