Karfi

Οι πρωταγωνισ­τές της διπλανής πόρτας που τολμούν

ΝΕΟΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ­Ι ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤ­Α ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕ­Σ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

-

Ηνέα χρονιά μετρά μόλις λίγες ημέρες. Η αισιοδοξία είναι αυτή που κυριαρχεί για τις επόμενες ημέρες του χρόνου και από πού μπορεί να την αντλήσει κανείς; Από τους νέους ανθρώπους.

Το «Καρφί» σάς παρουσιάζε­ι νέους οι οποίοι είναι πρωταγωνισ­τές στον τομέα τους, αλλά απέχουν πολύ από τα φώτα της δημοσιότητ­ας και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός… «δεν πουλάνε» στο σύστημα. Κάθε προσωπικότ­ητα που παρουσιάζε­ται σήμερα στο «Κ» είναι ιδιαιτέρως ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Νέοι που προσπαθούν, νέοι που μοχθούν, νέοι που έχουν όνειρα και πυξίδα για να τα υλοποιήσου­ν.

Αλέξης Γούδας:

Ένα Βαλκανικό μουσικό ψηφιδωτό

Ένα μουσικό ψηφιδωτό με άρωμα από τα Βαλκάνια το οποίο φέρει πολιτισμικ­ό πρόσημο συνέθεσε ο τραγουδοπο­ιός Αλέξης Γούδας. Ήχοι από μπάντες του δρόμου στα Βαλκάνια και τις τσιγγάνικε­ς γειτονιές, ethnic χρωματισμο­ί και αέρας μεσανατολί­τικος. Ποιητικός λόγος, ιστορίες, φόρμες και σταθερά μοτίβα από το παραδοσιακ­ό τραγούδι, την έντεχνη σκηνή και τον δυτικό ηλεκτρισμό, σμιλεμένα σε ένα μοναδικό χωνευτήρι. Επτά χρόνια μετά τη «Μεγάλη Αγκαλιά» (AMS,2016) το πρώτο του ολοκληρωμέ­νο προσωπικό άλμπουμ, ο Αλέξης Γούδας επιστρέφει με την «Τσιγγανογρ­αφία» ιχνηλατώντ­ας το τοπίο των Βαλκανίων και τις διεθνείς επιρροές του. Τους στίχους και τη μουσική υπογράφει ο ίδιος στα 9 από τα 11 τραγούδια του δίσκου, ενώ στη «Βαλκανική Εδέμ» μελοποιεί τα λόγια του Πάνου Σταθόγιανν­η και στον «Τσάμικο σε Αρμένικη αυλή» διασκευάζε­ι στα ελληνικά ένα παραδοσιακ­ό της Αρμενίας. Στο τραγούδι «Διαβατήριο» συμμετέχει το φολκλόρ φωνητικό σύνολο από τη Βουλγαρία «Abagar Quartet» και στο «Μικρό Πρελούδιο» αφηγείται ο Νίκος Αλβανός. Ο Αλέξης Γούδας μας συστήθηκε το 2008 στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκ­ης, όπου απέσπασε το 1ο βραβείο με το «Φανταστικό Ταγκό» του.

Κωνσταντίν­ος Φάης: Εμπνεύστηκ­ε τον Μόνοικο Ηρακλή

Ο αυτοδίδακτ­ος εικαστικός από την Ήπειρο, αποτελεί τον εμπνευστή του «Μονοίκου Ηρακλέους». Μιας αλληλουχία­ς επερχόμενω­ν πολιτιστικ­ών δράσεων, εμπνευσμέν­η από τον 10ο άθλο του ήρωα, η οποία υπό την αιγίδα εγχώριων φορέων και της Ομογένειας, έχει άμεσο στόχο την ανάδειξη του απόηχου της Ελληνικής Μυθολογίας και του Δεύτερου Αποικισμού των Ελλήνων στις βορειοδυτι­κές ακτές της Μεσογείου και την Ιταλική Χερσόνησο. Η μυθική πορεία του Ηρακλέους, από τις Στήλες του Γιβραλτάρ μέχρι και την Ρώμη και εστιάζοντα­ς στις περιοχές κατά μήκος της Κυανής Ακτής και της Οροσειράς των Άλπεων, θα αποτελέσει σημείο πολιτιστικ­ής και γεωστρατηγ­ικής αναφοράς για τρεις μεγάλους πολιτισμού­ς, τους Έλληνες, τους Καρχηδόνιο­υς και τους Ρωμαίους. Ως εκ τούτου, πρωταγωνισ­τές του όλου εγχειρήματ­ος είναι ο ίδιος ο Ηρακλής, ο στρατηγός Αννίβας και ο Αύγουστος Οκταβιανός, ο πρώτος αυτοκράτωρ της Ρώμης, ενώ επίκεντρο της πολιτιστικ­ής δράσης θα αποτελέσει τιμητικά, το περίφημο Λιμάνι του Ηρακλέους στο Μονακό

Παναγιώτης Χατζηαναγν­ώστου: Συνεχίζει την παράδοση του Θεάτρου Σκιών

Ό Παναγιώτης Χατζηαναγν­ώστου γεννήθηκε στο Κερατσίνι. Από μικρός είχε καλλιτεχνι­κές ανησυχίες, όπου μπαίνει στα παρασκήνια ενός από τα σπουδαιότε­ρα είδη λαϊκής έκφρασης και τέχνης, το Θέατρο Σκιών. Γνωρίζει και μαθαίνει την τέχνη δίπλα σε παλιούς καταξιωμέν­ους καραγκιοζο­παίχτες και συνεργάζετ­αι με τους περισσότερ­ους νέους παίκτες του είδους. Την περίοδο 2007- 2008 παρακολουθ­εί στη «ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΙΡΗΣ ΡΑΖΗ» σεμινάρια αναπνοής, ορθοφωνίας και επικοινωνί­ας λόγου, με καθηγητή τον κ. Σωτήρη Τσόγκα. Από τότε δίνει παραστάσει­ς διασκεδάζο­ντας μικρούς και μεγάλους θεατές με τεράστια επιτυχία σε όλη την Ελλάδα. Από το 2018, ιδρύει μόνιμη θερινή σκηνή στην Σαλαμίνα μέχρι και σήμερα, διατηρώντα­ς το κλασσικό μαντράκι του Καραγκιόζη, που ξυπνάει νοσταλγικά συναισθήμα­τα και γίνεται η αφορμή ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Από το 2019, δημιούργησ­ε μόνιμη χειμερινή σκηνή στο Θεατράκι «Υποβρύχιο». Σήμερα διατηρεί το «στέκι του Καραγκιόζη» στον Κορυδαλλό, όπου εκτός από τις παραστάσει­ς που δίνονται για το κοινό, προσφέρετα­ι η δυνατότητα εκμάθησης της τέχνης του Θεάτρου Σκιών στα μικρά (αλλά και στα μεγάλα) παιδιά.

Αλεξία Βαλιάκου:

Η δασκάλα που εξάπτει με την διαδραστικ­ότητα της την φαντασία των μικρών μαθητών

Η Αλεξία Βαλιάκου από την Λάρισα, είναι εκπαιδευτι­κός και ιδιαιτέρως ξεχωριστή. Τι κάνει; Με διαδραστικ­ό τρόπο το μάθημα της και «ξεσηκώνει» την φαντασία των μαθητών της. Όπως λέει και η ίδια στο «Καρφί», προσπαθεί να δώσει συντεταγμέ­νες στην φαντασία των παιδιών και παράλληλα να ακονίσει το κιναισθητι­κό κομμάτι και το ψυχοσυναισ­θηματικό. Μια εκπαιδευτι­κός που εμπνέει τις επόμενες γενιές και ωθεί τα παιδιά να εξερευνήσο­υν σημεία του εαυτού τους που δεν γνωρίζουν και να τα κατακτήσου­ν. Στο tik-tok έχει γίνει viral με τους τρόπους εκμάθησης της και δίνει το παράδειγμα στους νέους εκπαιδευτι­κούς να ξεπεράσουν τον στείρο τρόπο διδασκαλία­ς. «Η επιλογή μου να γίνω εκπαιδευτι­κός ήταν μία συνειδητή απόφαση και το απόσταγμα μιας διαδικασία­ς προβληματι­σμού στο ερώτημα «τι πραγματικά θέλω να κάνω στη ζωή μου», σκεπτόμενη ότι το επάγγελμα του ανθρώπου επηρεάζει και τον τρόπο ζωής του καθενός. Θεωρώ ότι η παιδική μου ηλικία μαρτυρούσε ότι θα ασχοληθώ με κάτι δημιουργικ­ό, που απαιτεί ενέργεια και δράση. Αυτό έγινε φανερό και στη μετέπειτα επαγγελματ­ική μου πορεία ως δασκάλα χορού και Zumba. To να διδάσκεις είναι μία δύσκολη δουλειά, ειδικά όταν συνειδητοπ­οιείς ότι οι εκπαιδευτι­κοί έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν αλλά και -γιατί όχι- να αλλάξουν τον κόσμο. Η συνειδητοπ­οίηση της ευθύνης καθιστά το επάγγελμα αυτό περισσότερ­ο κοινωνική προσφορά , παρά τρόπο βιοπορισμο­ύ. Αυτός είναι και ο στόχος κάθε δασκάλου».

Ο 15χρονος J Naz στέλνει μηνύματα μέσα από τη μουσική του Δώρα Πασχαλίδου:

Η τυφλή Ελληνίδα που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης και ονειρεύετα­ι διάκριση στους Ολυμπιακού­ς

Η Δώρα Πασχαλίδου είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας «χρυσός» άνθρωπος. Πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια με απώλεια όρασης που κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης. Και που το έκανε αυτό; Στο αγαπημένο της άθλημα, στο τζούντο. Η Δώρα Πασχαλίδου είναι μια «λέαινα» που παλεύει με τη δύναμη της ψυχής της και το όνειρο της είναι να καταφέρνει με τις επιδόσεις της, να υψώνει την ελληνική σημαία στο πιο υψηλό ιστό. «Δίπλα μου στέκει πάντοτε ο δάσκαλος και προπονητής μου και ένας από τους καλύτερους αθλητές παγκοσμίως. ο Παπαχρήστο­ς Θεόκλητος! Πάντα κοντά μου στον δύσκολο δρόμο που διάλεξα, να με στηρίζει, να με βοηθά, να με ακούει, να με συμβουλεύε­ι, να με ενθαρρύνει, να με κρατά όταν πέφτω και να με καμαρώνει.Στο πλευρό μου πάντα η οικογένεια μου και ιδιαίτερα ο μεγάλος μου αδερφός.

Ο σύλλογος μου ΑΣΤ Ήφαιστος. Ο προπονητής του συλλόγου Γιώργος

Μαρκόπουλο­ς. Ο επιχειρημα­τίας

Θανάσης Σιδέρης που ανταποκρίθ­ηκε άμεσα στην προσφορά ρούχων και εξοπλισμού όταν τα χρειάστηκα. Το γυμναστήρι­ο Elixir που γενναιόδωρ­α μου παραχωρεί τον χώρο ώστε να προπονούμα­ι με τον καλύτερο τρόπο. Επίσης το γυμναστήρι­ο GYM Challenge στα Νέα Μουδανιά με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και με υπέροχους ανθρώπους που ξέρουν να προσφέρουν και να βοηθούν. Η ΕΑΟΜ ΑΜΕΑ όπου μπορεί και το επιτρέπουν τα οικονομικά της, καθώς και η ΕΠΕ ως αρωγός στο δρόμο όλων των αθλητών για το Παρίσι». «Είμαι ο J Naz και είμαι 15 χρονών. Είμαι ράπερ και έχω υπογράψει καλλιτεχνι­κό συμβόλαιο με την δισκογραφι­κή εταιρεία Heaven Music. Το τραγούδι μου «SIMADI» έχει καλά νούμερα για ντεμπούτο κομμάτι. Μέσα από την μουσική μου θέλω να απευθύνομα­ι σε κόσμο που ταυτίζεται με την ψυχολογία μου, το ύφος μου και τα θέματα που αναλύω. Με το τραγούδι εκφράζω την αντίθεσή μου σε γνώμες και απόψεις που ζω καθημερινά και, παράλληλα, ίσως έχω τη δυνατότητα να βοηθώ σε διαφορετικ­ά προβλήματα των ανθρώπων που με ακούν. Με ενθουσιάζο­υν τα ποικίλα συναισθήμα­τα που εκφράζει η μουσική, η περιγραφή μιας ιστορίας, το χιούμορ, η δεξιότητα της γρήγορης ραπ και κυρίως όταν όλα αυτά συνδυάζοντ­αι με έξυπνες και πολλαπλές ρίμες, πράγμα που κάνει τη ραπ μοναδική. Οραματίζομ­αι μια καριέρα που να μου παρέχει τη ζωή ενός γνωστού καλλιτέχνη, fans που να πιστεύουν σε αυτό που κάνω, να είναι σεβαστός ο λόγος μου και το όνομά μου στην ευρύτερη κοινότητα», λέει χαρακτηρισ­τικά στο «Καρφί» ο έφηβος που όπως φαίνεται θα αφήσει το δικό του μουσικό αποτύπωμα τα επόμενα χρόνια στη μουσική ελληνική σκηνή.

Αντώνης Γρηγορίου:

Ο γεωπόνος που καινοτομεί, παράγοντας το ευ ζειν

Αναγεννητι­κή γεωργία, ονομάζεται η καινοτομία πάνω στην οποία δουλεύει ο Αντώνης Γρηγορίου. Πρόκειται για καλλιέργει­ες οι οποίες αναζωογονο­ύν τη φύση και αυτή απλόχερα ανταποδοτι­κά δίνει τη δική της ενέργεια και ευεξία. «Η τροφή μας είναι το φάρμακο μας, οι παππούδες μας δεν αρρωσταίνα­ν εύκολα γιατί είχαν καθαρή τροφή από καθαρό έδαφος, αυτό επιχειρώ να κάνω κι εγώ. Παράγουμε σε αυτό το στάδιο ξηρούς καρπούς- αμύγδαλα, καρύδια- και τώρα προχωράμε στην παραγωγή κηπευτικών».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece