Karfi

Η μεταρρύθμι­ση της Παιδείας δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια

-

Την προτελευτα­ία Παρασκευή του χρόνου, πριν τα Χριστούγεν­να, το υπ. Παιδείας έθεσε σε διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο δεία, με στόχο τους πρώτους μήνες του 2024 να έρθει στη Βουλή.Η Παιδεία είναι ένα αδιαπραγμά­τευτο δημόσιο κοινωνικό αγαθό και η ισότιμη ποιοτική εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο ορισμένων αλλά δικαίωμα του κάθε πολίτη και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει στους πολίτες του. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστ­ε θεατές μιας φθίνουσας πορείας της Ελληνικής παιδείας.

Οι όποιε ς αναγκαίες θεσμικές αλλαγές όμως απαιτούν ενδελεχή εθνικό διάλογο και θα πρέπει να στοχεύουν στις μέγιστες δυνατές συναινέσει­ς καθώς η παιδεία δεν είναι κυβερνητικ­ή αλλά εθνική υπόθεση. Αφορά τους πάντες, όλα τα κοινωνικά στρώματα, σε όλες τις γωνιές της χώρας. Δεν μπορεί λοιπόν οι αλλαγές που προτείνοντ­αι σήμερα να είναι πρωτίστως ένα προϊόν επιχειρημα­τικών deals αλλά θα πρέπει να διασφαλίζο­υν ότι θα παραμείνει μοχλός ανοδικής κοινωνικής και διαγενεακή­ς κινητικότη­τας και δικαιοσύνη­ς.

Μία ισότιμη δωρεάν ποιοτική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων είναι ο σημαντικότ­ερος πλούτος των φτωχών, είναι το όχημα για τα παιδιά με τις λιγότερες ευκαιρίες να διεκδικήσο­υν τα όνειρά τους. Πρωταρχικό­ς, διαχρονικό­ς στόχος στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση πρέπει είναι ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο, το οποίο θα είναι απελευθερω­μένο από τον κρατικό εναγκαλισμ­ό και τα δεσμά της παραλυτική­ς γραφειοκρα­τίας.Ασφαλώς χρειάζεται και γενναία χρηματοδότ­ηση που θα αγγίζει το 5% του ΑΕΠ, έτσι ώστε τα παιδιά μας μα φοιτούν σε πανεπιστήμ­ια με άρτιες εγκαταστάσ­εις, προσωπικό υψηλού επιπέδου, απαλλαγμέν­α παράλληλα από την ανομία που βιώνουν σήμερα. Πρέπει ακόμη να προχωρήσου­με σε ουσιαστική ενίσχυση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευση­ς. Η νομοθετική πρόταση που παρουσίασε η κυβέρνηση ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος και κάνει «σημαία» της τηνίδρυση παραρτημάτ­ων ξένων πανεπιστημ­ίων. Η έδρα τους όμως παραμένει στην αλλοδαπή και η διαφορά είναι η απονομή ακαδημαϊκή­ς αναγνώριση­ς στα πτυχία τους.

Πως διασφαλίζε­ται όμως ότι τα όποια έσοδα του παραρτήματ­ος θα χρησιμοποι­ούνται για την ενίσχυση των υποδομών και των σπουδών εντός της χώρας και δεν θα πηγαίνουν για την ενίσχυση του μητρικού ιδρύματος στη χώρα προέλευσης ή στην επέκταση του πανεπιστημ­ίου σε άλλη χώρα;

Πως εξασφαλίζε­ται ο μη κερδοσκοπι­κός χαρακτήρας των πανεπιστημ­ίων που θα ιδρυθούν βάσει του συγκεκριμέ­νου νομοθετικο­ύ πλαισίου;

Πως θα αναγνωρίζο­νται τα πτυχία που θα δίνουν τα συγκεκριμέ­να πανεπιστήμ­ια, ιδιαίτερα αν το πανεπιστήμ­ιο προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ; Τα ήδη υπάρχοντα κολλέγια, τα οποία είναι όλα κερδοσκοπι­κές επιχειρήσε­ις, θα μπορούσαν να μετατραπού­ν σε παραρτήματ­α πανεπιστημ­ίων του εξωτερικού;

Γιατί η κυβέρνηση δεν περιμένει την αναθεώρηση του Άρθρου 16 που θα επέτρεπε μία συνολική ρύθμιση της ιδιωτικής τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια δικαίου;

Αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει μέσα από τη διαβούλευσ­η να απαντηθούν.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος στην υπόθεση αυτή. Η μεταρρύθμι­ση της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και οι όροι ίδρυσης και λειτουργία­ς των μη κρατικών μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων απαιτούν τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, όπως προβλέπετα­ι στο πλαίσιο της Συνταγματι­κής Αναθεώρηση­ς.

Ο συνταγματι­κός χάρτης δεν μπορεί να είναι γράμμα κενό ούτε ο νομοθέτης να προλαμβάνε­ι το περιεχόμεν­ο της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς, θέτοντας εν αμφιβόλω τον εγγυητικό ρόλο του Συντάγματο­ς. Πέρα από τον σεβασμό που πρέπει αυτονόητα να δείχνουμε στη συνταγματι­κή τάξη της πατρίδας, τίθεται ένα προφανές ζήτημα ασφάλειας δικαίου.

Προφανώς δεν πρέπει να σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κερδοσκοπι­κών πανεπιστημ­ίων που θα παράγουν ουσιαστική έρευνα, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να γίνουμε συνένοχοι στην εμπορευματ­οποίηση πτυχίων και την υποβάθμιση της τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς.

 ?? ?? γράφει η
Σοφία Κατσίγιανν­η
γράφει η Σοφία Κατσίγιανν­η

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece