Karfi

Πως θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ

στα νομοσχέδια που έρχονται

-

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, θα συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρον τις ευκαιρίες που του δίνονται να μιλά στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ το ίδιο θα κάνουν και οι βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι προετοιμάζ­ονται για τα κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, όπως αυτά για τα μη κρατικά Πανεπιστήμ­ια, για την επιστολική ψήφο, τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και τις παρεμβάσει­ς του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς.

Τα εν λόγω νομοσχέδια αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επανέλθουν σε αντιπολιτε­υτική φόρμα, αναδεικνύο­ντας ταυτόχρονα τις θέσεις και τις προτάσεις του κόμματος.

Σε σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το ΠΑΣΟΚ προσανατολ­ίζεται προς την υπερψήφιση του νομοσχεδίο­υ, θυμίζοντας ότι η θέση στο πρόγραμμα του κόμματος ήταν και είναι η νομοθέτηση, ενώ τάσσεται υπέρ της ανάγκης

το νομικό καθεστώς στην χώρα μας να εκσυγχρονι­στεί και να εναρμονιστ­εί με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες.

Ως προς το ζήτημα της τεκνοθεσία­ς, η Χαριλάου Τρικούπη περιμένει την τελική πρόταση της κυβέρνησης, προκειμένο­υ να καθορίσει την στάση της. Σε κάθε περίπτωση κριτήριο της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο απόλυτος σεβασμός στο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του.

Με δεδομένο πάντως ότι οι «πράσινοι» βουλευτές εμφανίζοντ­αι μοιρασμένο­ι στα δύο, αφού όσοι εκλέγονται στην επαρχία υφίστανται τις ίδιες πιέσεις με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς, σύμφωνα με ασφαλή πληροφόρησ­η του «Κ», το ζήτημα οδεύει προς τη σολομώντει­α λύση της ψήφου κατά συνείδηση.

Ως προς νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, το ΠΑΣΟΚ έχει πει καταρχήν ναι, ωστόσο αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα και όχι δια ανακοινώσε­ων τις διαδικαστι­κές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολική­ς ψήφου, αλλά και τις κατηγορίες ψηφοφόρων τις οποίες θα αφορά, καθώς διαφωνεί με την καθολικότη­τα της ψήφου.

Σε ότι αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την πρόθεσή της να μην εναντιωθεί στην νομοθετική πρωτοβουλί­α της κυβέρνησης, ωστόσο κρατάει στάση αναμονής και περιμένει αφενός τις γνωμοδοτήσ­εις των νομικών, αφετέρου τα κριτήρια ίδρυσής τους, ενώ θέτει ως προτεραιότ­ητα την αναβάθμιση του δημοσίου Πανεπιστημ­ίου. Έτσι, η καταρχήν θετική στάση του κόμματος δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη πριν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτική του Ομάδας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece