Karfi

Σε ήρεμα ύδατα με… «ρηχές» προσδοκίες

Τι συμβολίζει η επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ στη χώρα μας

- Του ΚΩσΤα Πασίση

Δυο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν φέρνει το 2024, που μετατρέπετ­αι σε ένα κομβικό έτος για τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις μετα την υπογραφή της Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας, στη Αθήνα, στις αρχές Δεκεμβρίου η οποία αποτελεί ένα βήμα προόδου για τις δυο χώρες.

Το πρώτο ραντεβού των δυο ηγετών είναι προγραμματ­ισμένο να πραγματοπο­ιηθεί τον ερχόμενο Απρίλιο στην Άγκυρα όπου ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός και ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνουν μια αποτίμηση της κατάστασης, μετα τη βελτίωση του κλίματος.

Ωστόσο το δεδομένο είναι ότι οι προκλήσεις είναι εδώ και θα συνεχίσουν να χωρίζουν τις δυο χώρες ανεξάρτητα από τις επικοινωνι­ακού τύπου διακηρύξει­ς φιλίας… γεγονός που γνωρίζουν τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Ερντογάν.

Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει θέμα «Γαλάζιας Πατρίδας», αλλά σε πιο χαμηλούς τόνους και παράλληλα με διπλωματικ­ή ρητορική διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα η Ελλάδα παραμένει προσηλωμέν­η στην προστασία των κυριαρχικώ­ν της δικαιωμάτω­ν, εστιάζει στις διεθνείς συμμαχίες, με βραχίονα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και φυσικά εξοπλίζετα­ι για παν ενδεχόμενο. «Η Αθήνα εργάζεται για την οικοδόμηση εμπιστοσύν­ης με την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί μια ισχυρή αποτρεπτικ­ή δύναμη. Η επιτυχία της προσέγγιση­ς θα εξαρτηθεί από την ειλικρινή διάθεση της Άγκυρας για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στα διμερή τους ζητήματα», αναφέρει διπλωματικ­ή πηγή.

Η δεύτερη συνάντηση αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, ενώ για τον Φεβρουάριο προγραμματ­ίζονται οι συναντήσει­ς για τη θετική ατζέντα, «Μέτρα Οικοδόμηση­ς Εμπιστοσύν­ης και Πολιτικό Διάλογο».

Ο «Πολιτικός Διάλογος» δεν είναι αφηρημένη έννοια αλλά έχει υψηλή αξία. Σε αυτό το σημείο επισημαίνο­νται οι δηλώσεις σε δημοσιογρά­φους που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος στο αεροπλάνο της επιστροφής του στην Άγκυρα.

«Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή. Όπως δεν έχουμε μάτια στο νόμο κανενός, έχουμε ισχυρή θέληση να μην επιτρέψουμ­ε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμο­ύς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσο­υν, να δημιουργήσ­ουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμ­ε προκλήσεις», ανέφερε ο «Σουλτάνος».

Το 2024 λοιπόν φαίνεται καθοριστικ­ό για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς τα ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν θα δείξουν αν επικρατεί διάθεση για συνέχιση του διαλόγου ή επιστροφή στο γνωστό παρελθόν.

Η ΕΠΊΣΚΕΨΗ ΜΠΛΊΝΚΕΝ

Ο επικεφαλής της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς κ. Μπλίνκεν συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οικία του στα Χανιά και αυτό κρύβει έναν συμβολισμό. Μια συνάντηση που δεν ήταν προγραμματ­ισμένη, αλλά προστέθηκε στο πρόγραμμα του Αμερικανού ΥΠΕΞ, λόγω της στρατηγική­ς συμμαχίας Ελλάδας-ΗΠΑ και του αναβαθμισμ­ένου ρόλου της χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψη του εκάστοτε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανέκαθεν ήταν είδηση πρώτης γραμμής, αλλά απέκτησε προστιθέμε­νη

αξία, καθώς έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο, με γεωπολιτικ­ό ενδιαφέρον, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Η άφιξη του Μπλίνκεν στην Ελλάδα μετά την Τουρκία στέλνει σημαντικά μηνύματα που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν τη χώρα μας ως έναν από τους πιο αξιόπιστου­ς συμμάχους τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης είναι μια σαφής ένδειξη πως οι ΗΠΑ υποστηρίζο­υν τη χώρα μας και όσο περνάει ο χρόνος αυτό γίνεται όλο και πιο ορατό. Και αυτό σε μια περίοδο που ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει «τσαλιμάκια» στις ΗΠΑ και στρέφει το βλέμμα του προς τη Ρωσία και όχι μόνο…

Ταυτόχρονα διασφαλίζε­ι ότι Ελλάδα θα έχει προνομιακή μεταχείρισ­η σε σχέση με τα υπερσύγχρο­να μαχητικά F-35. Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ ο οποίος δήλωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ -Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές αλλά και από τη διαβεβαίωσ­η που φαίνεται ότι έδωσε στον Πρωθυπουργ­ό ότι το πρόγραμμα για τα F-35 θα προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί…

Μητσοτάκης και Μπλίνκεν συζήτησαν τις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τις επιπτώσεις της συνέχισης του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και Ρωσίας-Ουκρανίας, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο που θα έχει η Ελλάδα στην Ερυθρά θάλασσα, μετά τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.

Επίσης έγινε αναφορά και στη στρατηγική και αμυντική συνεργασία των δυο χωρών. Για την Ελλάδα η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι μείζονος σημασίας καθώς ενισχύει την ασφάλεια και άμυνα της χώρας μας η οποία ταυτόχρονα αποκτά και μεγαλύτερη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Εν κατακλείδι η επίσκεψη Μπλίνκεν υπογραμμίζ­ει τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν υπογραμμίζ­ει τη σταθερή στήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε όλα τα καυτά μέτωπα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece