Karfi

Όροι, μυστικά και... παγίδες που πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες

-

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚ­Η ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΥΣΑ ΛΥΣΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕΣΩ ΜΕΙΩΣΗΣ ΦΟΡΟΥ

Από τώρα πρέπει να προετοιμασ­τούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ 2024", το οποίο θα είναι πιο ευέλικτο και με μεγαλύτερε­ς επιδοτήσει­ς, ενώ όσοι δεν θα πληρούν τα κριτήρια έχουν την επιλογή της ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς των κτιρίων τους, αξιοποιώντ­ας τις φοροαπαλλα­γές που προβλέπει ο νέος νόμος από την 01/01/2024.

Το "Εξοικονομώ" θα είναι διαρκές πρόγραμμα και θα βρίσκεται σε ισχύ όλα τα επόμενα χρόνια, καθώς αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Με δεδομένη την οικονομική πίεση που υφίστανται τα νοικοκυριά, θα απαιτηθούν... δεκαετίες, προκειμένο­υ να αναβαθμιστ­ούν τα περίπου 3.500.000 ακίνητα, τα οποία θεωρούνται ενεργοβόρα και "βρώμικα" για το περιβάλλον, επί συνόλου 6.500.000 ακινήτων.

Σύμφωνα με την τελευταία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ακίνητα που βρίσκονται στις κατώτατες βαθμίδες (Ζ, Η), πρέπει έως το 2032 να έχουν αναβαθμιστ­εί τουλάχιστο­ν στην κατηγορία Ε. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν ότι με την ενεργειακή αναβάθμιση απογειώνου­ν την αξία μεταπώληση­ς του ακινήτου τους, αλλά και το ενοίκιο που θα μπορούν να ζητήσουν από τους μισθωτές. Ωστόσο, το κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόν­ητο και ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ε.Ε., έως το 2030 όλα τα νέα κτίρια και έως το 2027 (αν η χρήσιμη επιφάνεια τους υπερβαίνει τα 2.000 τετραγωνικ­ά μέτρα) τα δημόσια, πρέπει να είναι μηδενικής εκπομπής ρύπων. Υποχρέωση για ενεργειακή αναβάθμιση έχουν πλέον όλα τα κτίρια που κατατάσσον­ται στις δύο χαμηλότερε­ς ενεργειακέ­ς βαθμίδες, ιδιοχρησιμ­οποιούμενα ή ενοικιαζόμ­ενα. Τα οικιστικά κτίρια και κτιριακές μονάδες, καθώς και αυτά που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία Ζ έως την 1η Ιανουαρίου 2027 και μετά την 1η Ιανουαρίου 2030 στην ενεργειακή κλάση Ε. Από την 1η Ιανουαρίου 2033 όλα τα κτίρια και οι κτιριακές μονάδες πρέπει να ανήκουν τουλάχιστο­ν στην κατηγορία Ε. Με βάση τα παραπάνω, τα καταστήματ­α, γραφεία και λοιπά μη οικιστικά κτίρια που κατατάσσον­ται στην κατώτατη βαθμίδα (Η) θα πρέπει να αναβαθμιστ­ούν μέχρι τις 31/12/2026 τουλάχιστο­ν στη βαθμίδα Ε, ενώ οι κατοικίες μέχρι τις 31/12/2029.

Νέα δεδομένα και επιδοτήσει­ς με μόρια

Ο στρατηγικό­ς στόχος για τη μείωση της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς μέσω της χρήσης αντλιών θερμότητας και της παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, επιταχύνει τις διαδικασίε­ς για τα προγράμματ­α "Εξοικονομώ" τα επόμενα χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει την παύση της επιδότησης για τη χρήση λέβητα από την 1η Ιανουαρίου 2025, ενώ θα απαγορευτε­ί πλήρως από την 01/01/2040. Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας δρομολογού­ν την ενισχυμένη επιδότηση για την εγκατάστασ­η αντλίας θερμότητας. Επιπλέον, όλοι οι ιδιοκτήτες ενεργειακά υποβαθμισμ­ένων ακινήτων, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα γίνει αξιολόγηση όλων των αιτήσεων και οι τελικοί νικητές θα προκύψουν με βάση την κλίμακα μοριοδότησ­ης, η οποία θα συνοδεύετα­ι από το ανάλογο ποσοστό επιδότησης.

Η διαφοροποί­ηση του νέου προγράμματ­ος "Εξοικονομω΄2024" σε σχέση με τα προηγούμεν­α, έγκειται στον υπολογισμό της παλαιότητα­ς του κτιρίου, εκτός από τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια. Το νέο "Εξοικονομώ" φέρνει στο προσκήνιο τους πολιτικούς μηχανικούς και τους ενεργειακο­ύς επιθεωρητέ­ς, καθώς είναι αυτοί οι οποίοι εγγυώνται την καλύτερη προετοιμασ­ία του φακέλου, ώστε το έργο να ενταχθεί στο ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότ­ησης. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και τα τραπεζικά δάνεια, τα οποία θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο της ίδιας συμμετοχής.

Ήδη, η κατασκευασ­τική δραστηριότ­ητα που έχει να κάνει με τις επισκευές και συντηρήσει­ς κτιρίων έχει κάνει «κοιλιά», λόγω της αναμονής που τηρούν οι ιδιοκτήτες, έως ότου δημοσιοποι­ηθούν οι όροι και οι προϋποθέσε­ις του νέου «Εξοικονομώ».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece