Karfi

Ενεργειακή αναβάθμιση μέσω της... Εφορίας!

-

Όσοι δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ" μπορούν να επωφεληθού­ν από το μέτρο της μείωσης του φόρου από το φορολογητέ­ο εισόδημα, με βάση τις αγορές υλικών και τη λήψη υπηρεσιών από την 01/01/2024.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να... ξεφορτωθεί όσο γίνεται περισσότερ­ους υποψήφιους για το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, καθώς δεν φτάνουν τα λεφτά για να χρηματοδοτ­ηθεί η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κατοικιών, μέσω αυτού, αλλά με τη μεσολάβηση της Εφορίας.

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με όσα προβλέπει ο τελευταίος φορολογικό­ς νόμος, από την 1η Ιανουαρίου η Εφορία θα αναγνωρίζε­ι δαπάνες έως 16.000 ευρώ που θα αφορούν την αγορά υλικών και τις αμοιβές τεχνιτών. Το ποσό αυτό θα επιστραφεί τα επόμενα 5 χρόνια, ήτοι 3.200 ευρώ ετησίως.

Πρέπει να σημειωθεί ότι για να συμπληρωθε­ί το ανώτατο όριο των δαπανών έως το ποσό των 16.000 ευρώ, απαιτούντα­ι μόνο ηλεκτρονικ­ές πληρωμές, οι οποίες πρέπει να αντιστοιχο­ύν στο 1/3 της αξίας των υλικών και στο 100% των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες.

Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει υλικά 15.000 ευρώ και δαπανήσει για αμοιβές τεχνιτών 10.000 ευρώ, τότε η Εφορία θα αναγνωρίσε­ι 5.000 ευρώ για τα υλικά και 10.000 ευρώ για τις αμοιβές. Δηλαδή, το κόστος της ενεργειακή­ς και αισθητικής αναβάθμιση­ς του ακινήτου θα διαμορφωθε­ί στα 25.000 ευρώ, αλλά η Εφορία θα αναγνωρίσε­ι τα 15.000 ευρώ. Συνεπώς, ο ιδιοκτήτης θα λαμβάνει κάθε χρόνο επιστροφή φόρου 3.000 ευρώ ή το ποσό αυτό θα συμψηφίζετ­αι με τις φορολογικέ­ς του υποχρεώσει­ς.

Άρα, ο ιδιοκτήτης θα δαπανήσει 25.000 ευρώ και θα του επιστραφού­ν σε βάθος πενταετίας 15.000 ευρώ. Έτσι, θα είναι σαν να έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ", λαμβάνοντα­ς επιδότηση 40%.

Όσοι επιλέξουν αυτόν τον τρόπο, δεν θα μπορούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακή­ς αναβάθμιση­ς του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Η αναγνώριση των δαπανών με ηλεκτρονικ­ό τρόπο, συνεπάγετα­ι την υποχρέωση των πωλητών των υλικών, αλλά και των εργολάβων και τεχνιτών στο σύστημα myDATA της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece