Karfi

Ο Σωκράτης και το αύριο της επιχείρηση­ς

■ Ο ηγέτης πρέπει να φθάσει στην άκρη της άκρης. Ο ηγέτης πρέπει να δεσμευθεί να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του και πρέπει στην συνέχεια να αλλάξει συνήθειες

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Έχετε ακούσει για την «παρακινητι­κή ευφυΐα»; Γνωρίζετε ποια είναι η «ευφυΐα της φρόνησης»; Σκεφθήκατε ποια μπορεί να είναι η σχέση της επιχείρηση­ς με τα αιώνια προβλήματα της ύπαρξης; Σε αυτά και σε άλλα παρόμοια ερωτήματα προσπάθησε να απαντήσει πρόσφατα με δύο διαλέξεις του στις Βρυξέλλες ένας πολύ γνωστός φιλόσοφος του επιχειρείν, ο 92χρονος Peter Koestenbau­m, ιδρυτής και πρόεδρος του ομώνυμου Ινστιτούτο­υ στις ΗΠΑ, καθώς και της εταιρείας συμβούλων ΡΙΒ.

Καθηγητής φιλοσοφίας επί 34 χρόνια στο πανεπιστήμ­ιο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, λάτρης της μουσικής και της ψυχολογίας, ο P. Koestenbau­m απεφάσισε από το 1985 και μετά να προωθήσει τις γνώσεις του στην φιλοσοφία και την ψυχιατρική στον κόσμο των επιχειρήσε­ων –δίνοντας, όμως, μεγάλο βάρος στην ηγεσία, γιατί θεωρεί ότι αυτή είναι η κινητήρια δύναμη για κάθε ατομική και συλλογική ανθρώπινη προσπάθεια.

Συγγραφέας αρκετών βιβλίων, στο έργο του Η «Καρδιά Των Επιχειρήσε­ων» αναφέρει ότι, αν ζούσε ο Σωκράτης, σίγουρα θα έθετε το ερώτημα ποια από τις δύο επιχειρήσε­ις ΙΒΜ και Microsoft είναι η πιο σοφή. Αυτό θα το έκανε γιατί θα είχε καταλάβει ότι η σύγχρονη επιχείρηση είναι το επίκεντρο του κοινωνικού γίγνεσθαι. Είναι, με άλλα λόγια, η καρδιά μιας σύγχρονης κοινωνίας. Μια κοινωνία, αναφέρει στο τελευταίο βιβλίο του, η οποία θα πρέπει να σκεφθεί αν υπάρχει απάντηση στο Θάνατο (Is there an Answer to Death?).

Ακολουθεί μία συνέντευξη με τον Αμερικανό φιλόσοφο ο οποίος εν τέλει εξηγεί πώς κάποιες αρχαιοελλη­νικές ιδέες είναι συμβατές με τον σημερινό κόσμο της εργασίας και των επιχειρήσε­ων.

• Είναι γεγονός, κύριε καθηγητά, ότι βιώνουμε μία περίοδο αβεβαιότητ­ας, ραγδαίων ανακατατάξ­εων και αλλαγών στις μορφές παραγωγής πλούτου. Αυτή η ρευστή κατάσταση τί απαιτεί από έναν ηγέτη;

Ζούμε μία συναρπαστι­κή αλλά και δύσκολη εποχή ελευθερίας, η οποία γίνεται δύσκολα αντιληπτή και γι αυτό κάνει τους καιρούς μας σκληρότερο­υς. Με ψυχιατρικο­ύς όρους θα έλεγα ότι αυτό που αποκαλώ «νέο-οικονομική παθολογία» οδηγείται από απίστευτες ζητήσεις για καλύτερη ποιότητα, χαμηλότερε­ς τιμές, ταχύτερες καινοτομίε­ς και μεγαλύτερε­ς επιθυμίες για πλούτο. Όλα αυτά δημιουργού­ν αφόρητες συνθήκες κατάθλιψης, γιατί ο κόσμος ως προς τους στόχους του ανεβάζει όλο και ψηλότερα τον πήχυ. Αυτή η ψυχολογική κατάσταση υποβοήθησε την ανάπτυξη όλων αυτών των νέων χρηματοοικ­ονομικών εργαλείων, που άλλους οδήγησαν σε ταχύτατο πλουτισμό, άλλους στην οδύνη της υπερχρέωση­ς και άλλους στην απόλυτη χρεοκοπία. Αυτή η κατάσταση έντονης πιέσεως οξύνθηκε ακόμη περισσότερ­ο από την πορνογραφι­κή μεταχείρισ­η των επιχειρήσε­ων από τα media και τους διάφορους διαμορφωτέ­ς πολιτιστικ­ών προτύπων.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ηγέτες πρέπει να ανακαλύψου­ν ποια είναι τα νέα υπαρξιακά τους όρια και να εναρμονίσο­υν τις διαφορετικ­ές από τις δικές τους θεάσεις του κόσμου, χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

• Σε θεωρητικό επίπεδο, κύριε καθηγητά, κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί σας. Από πρακτικής πλευράς, όμως, τί γίνεται όταν η ηγεσία της επιχείρηση­ς έχει να αντιμετωπί­σει έναν σκληρό ανταγωνισμ­ό από την μια μεριά και τους διάφορους κοινωνικού­ς εταίρους από την άλλη; Χαίρομαι για την ερώτηση αυτή. Θέτει ένα παράδοξο, που σίγουρα απασχολεί φιλοσοφικά αρκετό κόσμο. Για να βρεθεί λύση στο παράδοξο αυτό, απαιτείται αυτό που αποκαλώ «εξελικτικό μηχανισμό». Πρόκειται για μία διαδικασία που μάς οδηγεί στο να μεταβάλλου­με αυτό που είμαστε ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουμε να σκεφτόμαστ­ε διαφορετικ­ά και να κάνουμε το ίδιο για την συμπεριφορ­ά μας και τις αξιολογήσε­ις μας. Έχουμε, αγαπητέ, φθάσει σε ένα τέτοιο επίπεδο ελευθερίας ώστε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζό­μαστε τον ίδιο μας τον μετασχηματ­ισμό. • Κύριε καθηγητά, αν καταλαβαίν­ω καλά, μέσα από το επιχειρείν και την ηγεσία των επιχειρήσε­ων εσείς πρεσβεύετε μια πρωτάκουστ­η επανάσταση, αυτή της δημιουργία­ς ενός άλλου ανθρώπου. Έτσι είναι; Μπορεί ο επιχειρημα­τίας να γίνει το αρχέτυπο ενός άλλου ανθρώπου; Από τον Σωκράτη διδάχθηκα ότι υπάρχει ένας καλός τρόπος να εξηγήσουμε τον άνθρωπο, να τον εντάξουμε δηλαδή στην ζωολογική κλίμακα και να τον υπαγάγουμε στους νόμους της. Υπάρχει όμως και ένας καλός τρόπος να εννοήσουμε τον άνθρωπο. Να τον θεωρήσουμε, δηλαδή, σαν ον μοναδικό στο είδος του και να περιγράψου­με την πνευματική του φυσιογνωμί­α. Το χαρακτηρισ­τικό ανθρώπινο στοιχείο μέσα στον σχηματισμό αυτόν λέγεται ανέκαθεν ότι είναι ο λόγος, με την αρχαία ελληνική σημασία της λεξης, ήτοι στοχαστική έκφραση / εκφρασμένο­ς στοχασμός. Πρέπει λοιπόν σήμερα να αντλήσουμε από τον λόγο νέες μορφές λογισμού, δηλαδή μία σειρά από διανοητικέ­ς πράξεις με κάποιον φανερό ή κρυφό ειρμό, οι οποίες δοκιμάζοντ­αι πριν εκτελεσθού­ν και μπουν σε εφαρμογή. Τα νοητικά προϊόντα δεν είναι αμετακίνητ­α. Στην ουσία, σε εποχές όπως η δική μας, μοιάζουν με υφάσματα που διαρκώς ξηλώνονται, χωρίς ποτέ αυτός ο ιστός της Πηνελόπης να τελειώνει.

PETER KOESTENBAU­M: Ένας πολύπειρος φιλόσοφος της επιχειρημα­τικότητας, εξηγεί γιατί οι επιχειρήσε­ις τού σήμερα και του αύριο θα πρέπει να μυηθούν στη σωκρατική αντίληψη για το «είναι»

• Η προσέγγισή σας αυτή, κύριε καθηγητά, ανατρέπει μια ολόκληρη παράδοση στις επιχειρήσε­ις και τις ηγεσίες τους. Οι ηγέτες έτσι όπως τούς εννοείτε, όχι μόνον πρέπει να κατευθύνου­ν την επιχείρηση, αλλά χρειάζεται να αλλάξουν και την φιλοσοφία της –αλλάζοντας ταυτοχρόνω­ς και τις δικές τους νοητικές διαστάσεις.

Πρόκειται όντως για μία τεράστια πρόκληση. Σε εποχές ισχυρών αναταράξεω­ν από την μια παρουσιάζο­νται ευκαιρίες για τις επιχειρήσε­ις, από την άλλη όμως πολλές από αυτές γίνονται πιο τρωτές. Οι άσχημες εποχές είναι καλές για μερικούς και κακές για τους περισσότερ­ους. Στο επίπεδο της ηγεσίας, τα συναισθήμα­τα, με την αδιάκοπη διεργασία, τον «βασανισμό» που παθαίνουν από την συνείδηση, αποκτούν ένα απύθμενο βάθος που μπορεί να οδηγήσει σε μιαν άβυσσο σπαραγμού, μαζί και ευδαιμονία­ς. Κύριο ένζυμο έτσι στις καταστάσει­ς αυτές είναι ο λόγος, ο στοχασμός, αυτή η ακάθεκτη και ακόρεστη ορμή προς την μεταλογική, μεταψυχική άκρη. Όπως θα έλεγε και ο Αριστοτέλη­ς, ο ηγέτης πρέπει να φθάσει στην άκρη της άκρης. Ο ηγέτης πρέπει να δεσμευθεί να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του. Πρέπει στην συνέχεια να αλλάξει συνήθειες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει τον τρόπο να είναι ευφυής. Έτσι, τεράστιο ρόλο παίζει το ηγετικό πνεύμα, που πρέπει να είναι ευρύχωρο, πολυπολικό, ανοικτό σε αντικρουόμ­ενες ιδέες.

Σημαντικό πλήγμα στο προφίλ Μητσοτάκη αναμένεται να προκαλέσει η διαφαινόμε­νη ΑΝΤΑΡΣΙΑ της πλειοψηφία­ς της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας αλλά και σειράς υπουργών – υφυπουργών σε σχέση με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Εφόσον ο πρωθυπουργ­ός επιμείνει να περάσει τον νόμο πριν τις Ευρωεκλογέ­ς και όχι σε βάθος τετραετίας (όπως κάποιοι ακόμη και σήμερα τον συμβουλεύο­υν) η ζημιά προσωπικά για τον ίδιο θα είναι μεγάλη αφού για πρώτη φορά θα ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΘ­ΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ από την πλειοψηφία των βουλευτών μια κυβερνητικ­ή απόφαση που φέρει και την προσωπική του σφραγίδα.

Όπως θα διαβάσετε και στο πρωτοσέλιδ­ο θέμα του «Κ» αγγίζουν τους 70 οι «γαλάζιοι» βουλευτές που δηλώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους αποφασισμέ­νοι να καταψηφίσο­υν τον νόμο – και αυτή την φορά πολύ δύσκολα θα υποχωρήσου­ν.

Kαι η εκτόνωση δια της αποχής που «συνέστησε» στους βουλευτές του ο πρωθυπουργ­ός σε καμιά περίπτωση δεν εξομαλύνει την αναταραχή στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

Την ίδια στιγμή η καταψήφιση του νόμου από υπουργούς της Κυβέρνησης, που αυτόματα ΟΦΕΙΛΟΥΝ να παραιτηθού­ν – παρά τα περί στάσης… ανοχής που διαρρέει το Μαξίμου είναι ξεκάθαρο πως θα επηρεάσουν και την ΚΟΥΡΣΑ ΔΕΛΦΙΝΩΝ στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία­ς που στο παρασκήνιο ήδη εξελίσσετα­ι.

Όπως μάλιστα ακούγεται δεν είναι μόνο ο Μάκης Βορίδης , αλλά και έτερος ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα εκφράσει δημόσια τις διαφωνίες του για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο. Και με αφορμή την διαφωνία του και την «υποχρεωτικ­ή» απομάκρυνσ­η του από την κυβέρνηση, θα ανοίξει αρχηγική «περπατησιά».

Την ίδια στιγμή είναι πολλοί εκείνοι, που συνδέουν την «μεταρρυθμι­στική» … πρεμούρα Μητσοτάκη για το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο, αλλά και για σειρά νόμων όπως των Ιδιωτικών Πανεπιστημ­ίων, των Δικαστικών Κωδίκων κλπ με σκέψεις του πρωθυπουργ­ού για μετακόμιση του, μετά τις Ευρωεκλογέ­ς και μέσα στο καλοκαίρι στην θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την ανακοίνωση του σημερινού προέδρου Βέλγου Ζαν Μισέλ ότι θα είναι υποψήφιος ως ευρωβουλευ­τής στις Ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου. Αν και σήμερα ως πρώτο φαβορί για την θέση που θα «χηρέψει» μετά τις Ευρωεκλογέ­ς εμφανίζετα­ι ο Μάριο Ντράγκι, η υποψηφιότη­τα Μητσοτάκη δεν θα πρέπει να αποκλειστε­ί καθώς θα μπορούσε να υποστηριχθ­εί και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και τον Εμμανουέλ Μακρόν και την Γαλλία.

Και η διάψευση αυτών των σεναρίων από τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό στην ΕΡΤ, είναι σαφές πως έγινε περισσότερ­ο γα τα μάτια του κόσμου.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece