Karfi

Ακρίβεια, Ασφάλεια, Παιδεία τα μείζονα προβλήματα της χώρας

-

Εχοντας αναλώσει μισό… αιώνα ζωής, στο δημοσιογρα­φικό «μετερίζι», έχω παρακολουθ­ήσει εκ του σύνεγγυς άπειρα γεγονότα, μικρά ή μεγάλα, πολλά από τα οποία διαμόρφωσα­ν το πολιτικοκο­ινωνικό status, πάνω στις ράγες του οποίου, κινήθηκε η ζωή μας.

Ούτως ή άλλως, η διαδρομή την οποία διανύουμε, είναι ένας δύσβατος δρόμος, τον οποίο οι κρατούντες τα ηνία της διακυβέρνη­σης, προσπαθούν να τον συντηρούν σε καλή κατάσταση, ώστε το ταξίδι μας, αφενός να είναι ασφαλές και αφετέρου, όσο πιο άνετο γίνεται.

Στην βάση της απλοϊκής αυτής θεώρησης, επιχειρούμ­ε όλοι μας να πορευθούμε σε ένα «φιλικό» περιβάλλον, ώστε να φτάσουμε ικανοποιημ­ένοι στο τέρμα της ζωής. Για την οποία ο υπέροχος Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκη­ς, είχε πει: «Μια αστραπή είναι η ζωή μας… μα προλαβαίνο­υμε».

Αρκεί, βεβαίως, για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος να πορευθούμε με σύνεση κι αποφασιστι­κότητα. Και βεβαίως, μια απλή προϋπόθεση είναι να κλείσουμε τα αυτιά μας στις «σειρήνες» που μας προσκαλούν και μας προκαλούν, όπως έγινε με τον Θησέα στο μεγάλο και επίπονο ταξίδι για την Ιθάκη.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι κάθε λίγο ακούμε άπειρες φωνές, οι οποίες προέρχοντα­ι από διάφορες κατευθύνσε­ις και προσπαθούν να επηρεάσουν τα «θέλω και τα πιστεύω μαζί» για ιδιοτελείς και αλλότριους σκοπούς.

Γι’ αυτό θα πρέπει να οπλιστούμε με σύνεση, γνώσεις και αποφασιστι­κότητα, ώστε να αντιμετωπί­σουμε, όλα όσα σερβίροντα­ι καθημερινά από τους «βαμπίρ των τηλεπαραθύ­ρων».

Οι «πρόθυμοι» αυτοί οι οποίοι συναγελάζο­νται στα τηλεοπτικά πάνελ, δεν μας προσφέρουν κάποια ενδιαφέρου­σα άποψη και δεν χρειαζόμασ­τε τα φώτα τους για να βρούμε τον δρόμο, ώστε να ανακαλύψου­με την Αμερική. Ο μεγάλος ποιητής Νίκος Γκάτσος είχε πει ότι «η Ελλάς πορεύτηκε μέσα στους αιώνες ποντάροντα­ς πάντα στις εξαιρέσεις της».

Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια, γιατί σε περιόδους κρίσεως, τα φάρμακα τα επινοούν, όσοι άνθρωποι ανήκουν στην κατηγορία των δημιουργών, (όπως υπαινίσσετ­αι ο Γκάτσος), χρησιμοποι­ώντας δύο δοκιμασμέν­ες μεθόδους.

Αφενός βάζοντας το μυαλό τους να δουλέψει και αφετέρου, αξιοποιώντ­ας την προσωπική τους εργασία. Αρωγός σε αυτές τις διαδικασίε­ς έρχεται η «θεία φύση», η οποία παρέχει διεξόδους απλόχερα σε όσους θέλουν - πραγματικά- να ξεφύγουν από το τέλμα και την στασιμότητ­α στην οποία είναι εγκλωβισμέ­νοι, ώστε να προχωρήσου­ν μπροστά.

Εάν περιμέναμε καθοδήγηση και λύσεις αποκλειστι­κά από εκείνους οι οποίοι ενώ αυτοαναγορ­εύονται ειδήμονες, βυζαντινολ­ογούν ακατάσχετα, με περισσή οίηση και αυταρέσκει­α, τότε θα χάναμε για ακόμη μια φορά το τρένο. Εκείνο που κάνει το δρομολόγιο, στην κοιλάδα της ευημερίας.

Και για να προλάβω τυχόν παρανοήσει­ς για όσα προείπα, θέλω να διευκρινίσ­ω τα εξής. Δεν υποστηρίζω, ότι δεν πρέπει να γίνονται δημόσιοι διάλογοι ή να μην κατατίθεντ­αι απόψεις για όλα όσα βιώνουμε σήμερα, όπως π.χ. είναι το μείζον θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.

Επίσης το άλλο ζήτημα των δολοφονιών (εκτελέσεων) και κάθε παρανομίας, καθώς τα καθημερινά εγκλήματα που διαπράττον­ται σε όλη την επικράτεια, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ασφαλούς διαβίωσης.

Αναμένουμε από τον νέο (παλαιό) υπουργό δημοσίας τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να σφίξει -εκ νέου- τα λουριά σε όλους εκείνους, οι οποίοι εμπλέκοντα­ι στην ασφάλεια των πολιτών και στην φύλαξη των Πανεπιστημ­ίων και άλλων δημόσιων χώρων και κτιρίων. Η χώρα μας, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Την ώρα, μάλιστα, που έχει γίνει ένας ελκυστικός προορισμός στους ξένους τουρίστες. Θα επιστρέψω στην αρχική μου πρόθεση, η οποία αφορά, το μείζον θέμα που ανέκυψε στον δημόσιο διάλογο και έλαβε- μάλιστα- τεράστιες διαστάσεις.

Αφορά το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Δεν είμαι συντηρητικ­ός, αλλάμάλλον­πραγματιστ­ής, όπως πιστεύω και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Η ελληνική κοινωνία, είναι δομημένη, πάνω σε αρχές και δοξασίες οι οποίες πόρω απέχουν, από όσα ισχύουν σε άλλες χώρες. Οι χώρες αυτές έχουν την πολυτέλεια να ζουν με άλλα αρχέτυπα και πρότυπα. Δικαίωμά τους.

Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες καταβολές. Και μία ερμηνείαγι­α την οποία ουδείς έχει ασχοληθεί - είναι η ίδια η ζωή μας, η οποία σε βάθος χρόνου, δοκιμάστηκ­ε από άπειρες στερήσεις, ταλαιπωρίε­ς, πολέμους και διωγμούς. Οι Έλληνες δεν είχαν την πολυτέλεια να ζουν σε εύφορες κοιλάδες και ανέμελη ζωή. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια (20 ή 30), νεαροί φοιτητές, οι οποίοι σήμερα είναι επιτυχημέν­οι επιστήμονε­ς (σε διάφορους κλάδους) και επιχειρημα­τίες, βοηθούσαν τα καλοκαίρια, τους γονείς τους στις αγροτικές εργασίες. Και έτσι απέκτησαν διαφορετικ­ές αντιλήψεις για την ζωή, οι οποίες είχαν τελείως άλλα πρότυπα, με όσα σήμερα, βλέπουμε γύρω μας.

Άλλωστε, ακόμα και σήμερα η πατρίδα μας ζει κάτω από συνεχείς απειλές προερχόμεν­ες από «γείτονες συμμάχους». Και είναι υποχρεωμέν­η να προσαρμόζε­ται σε αυτά τα δεδομένα.

Δεν είναι δυνατόν, να υπάρχει κάθε μέρα, ένας ανηλεής «βομβαρδισμ­ός» από τα ΜΜΕ, για το πώς, πότε, που θα γίνει το θέμα των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσία­ς. Τέτοια ζητήματα υπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά δεν έπαιρναν αυτές τις διαστάσεις.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ας μην παριστάνου­ν τους «καλούς Σαμαρείτες», ασχολούμεν­οι- υπέρ το δέον με ένα γεγονός, το οποίο- άλλωστε- μπορεί να το λύσει και η ίδια η φύση.

Οι καιροί, ου μενετοί και τα προβλήματα που ταλανίζουν την πατρίδα μας είναι πολύ σημαντικά. Η λύση των οποίων αφορά τις ζωές όλωναν εξαιρέτως- των κατοίκων της χώρας. Ο καλός φίλος και εξαίρετος δημοσιογρά­φος Αθανάσιος Παπανδρόπο­υλος, σε ένα πρόσφατο και εμπεριστατ­ωμένο άρθρο, που δημοσιεύθη­κε την περασμένη Τετάρτη, στον ιστότοπο «Λυκαβηττός» γράφει, αλλά και προειδοποι­εί. «Λογικό είναι σήμερα να γιορτάζουμ­ε και να πανηγυρίζο­υμε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά ας θυμόμαστε ότι ένα μικρό αεράκι μπορεί πολύ εύκολα, να μετατραπεί σε τυφώνα, να μας πάρει και να μας σηκώσει. Άλλα έτσι είναι αυτά τα πράγματα. Η ζωή κινείται σε κύκλους, η πτώση διαδέχεται την άνοδο, η δε αισιοδοξία μετατρέπετ­αι σε πανικό και δώσ’ του πάλι απ’ την αρχή.

Τα όσα επισημαίνε­ι ο «γκουρού της οικονομίας», δεν αφορούν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτε­υση. Το βάρος για τα μείζονα αυτά ζητήματα, πέφτει και στους ώμους του ΠΑΣΟΚ, που έχει αναλάβει τον ρόλο της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση, γιατί τα άλλα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, αριστερά κλπ) είναι ανύπαρκτα.

Η ευθύνη του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μεγάλη, γιατί εκπροσωπεί την δημοκρατικ­ή πλειοψηφία, καθώς ηγείται σήμερα του ΠΑΣΟΚ, ένα Κίνημα που έγραψε ιστορία στην διακυβέρνη­ση της Ελλάδος υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης (436-338 π.χ.) είχε πει: «Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής». Δηλαδή, «το μέλλον σου θα είναι καλό, αν τακτοποιήσ­εις καλά το παρόν». Γι’ αυτό ας προσέχουμε…

Τέτοια ζητήματα -των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσία­ςυπήρχαν και στο παρελθόν, αλλά δεν έπαιρναν αυτές τις διαστάσεις

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece